Bingöl İl Müftülüğü tarafından "2024 Yılı Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" konulu konferans düzenlendi.

Yoğun katılımın olduğu konferansta girişte misafirlere gül suyu ve gül lokumu ikram edildi.

Barbaros Hayrettin Paşa Camii İmam Hatibi Alpcan Çelik ve Büyük Çamlıca Camii Müezzin Kayyımı Mustafa Alphayta'nın okuduğu Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahiler ile  başlayan programa Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi konuşmacı olarak katıldı.

Bingöl Mevlidi Nebi 22

Hz. Peygamberin örnek şahsiyetini anlatan bir sinevizyon gösteriminin izletildiği konferansın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Sürgeç, "Hazreti Peygamber'e çok muhtaç olduğumuz bir dönemden geçiyoruz." dedi.

"Allah Resulü'nün ilk hedefi iyi insan bir insan yetiştirmekti"

Çocukların akademik gelişmesinden çok ahlak ve kişiliklerinin kontrol edilmesi gerektiğine değinen Dr. Şaban Kondi ise "Bugün, Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla, Alemlere Rahmet olarak gönderilen Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi Vesellem'in şahsiyet inşası ile alakalı, sizlerle ayet ve hadisler çerçevesinde bazı bilgiler paylaşacağız. Hazreti Muhammed, iyi bir bilgin adam, iyi bir makam adamı yetiştirmek için gayret sarf etmedi. Allah Resulü; Cebrail Aleyhisselam'dan aldığı vahyi önce kendisi okudu, Kur'an'ın ilk hafızı olarak ezberledi, sonra hayatına tatbik etti, sonra sahabe yapmıştı. Allah Resulü'nün ilk hedefi iyi insan, ahlaklı ve imanlı bir insan yetiştirmekti. Bu cümleden hareketle hemen anne babalar olarak, hocalar olarak, amirler olarak, memurlar olarak şöyle bir çıkarım yapabiliriz: Sahiden biz çocuklarımızı iyi bir insan olsun, diye mi yüksek makamlara gelsin, diye yetiştiriyoruz. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Çocuklarımızın akademik geleceğini; makam, mevkii, ev, araba, dünyalık geleceğini düşünmemizle ahlaki ve kişiliğini, karakterini, imani yapısını düşünmemiz ve bu uğurda çaba sarf etmemizi kıyaslayın." ifadelerini kullandı.

Bingöl Mevlidi Nebi 33Sahabelerin nasıl birer yıldız gibi olduğunu aktaran Kondi, "Peki sahabe nasıl böyle yıldızlar gibi parladı? Bir cümle söyleyeyim size. Onlar diyorlar ki biz iman ettikten sonra Allah Resulü (sav) ile tanıştıktan sonra onun adaletini, onun merhametini, onun sevgisini, onun nezaketini gördükten sonra vallahi ona şu sözü verdik: Ya Resulallah, senin sırdaşın olacağız. Ya Resulallah, senin uğrunda mücadele edeceğiz. Ya Resulallah, senin attığın her adımda, söylediğin her söz bizim hayatımızda, adeta sözümüzde, kalbimizde değil hayata dönüşecektir. Ticaretinde, ahlakında, adaletinde, her şeyinde ama her şeyde Resulullah nasıl davranırdı, deyip düşünüp onun gibi davrandıkları için onlar kıyamete kadar yıldızlar gibi hala vardırlar." şeklinde konuştu.

"Eğer hedefiniz Allah rızası ise.."

Sahabeler gibi olmak için Peygamber döneminde yaşamak gerekmediğini söyleyen Kondi, "Peki bu zor mu? Biz de o insanlar gibi olabilir miyiz? Evet, gönlümüz arzu ederdi o dönemde yaşamayı. Gönlümüz arzu ederdi Allah Resulü'nün ellerini tutmayı, onun sohbetinde bulunmayı. Ama bizim inancımız, Allah Resulü'nün hayatında, döneminde yaşamayıp da kıyamete kadar kim onlara itaat ederse, onun gibi bir baba, onun gibi bir idareci, onun gibi bir komşu, aile reisi olmak isterse, olursa işte onlar Allah'ın nimet verdiği Peygamberlerle beraberdir. Allah bir söz verdi mi? O haktır ve gerçektir. Dolayısıyla kıyamete kadar oturduğunuz evde, görev yaptığınız makamda, görev yaptığınız camide, nerede olursanız olun, eğer hedefiniz Allah rızası ise Allah'ın vaadine inşallah ulaşacağız. Peygamberlerle beraber olacağız." ifadelerine yer verdi.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.