Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliğinde imzalanan protokolle "Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum" (ÇEDES) projesi hayata geçirilmişti.

ÇEDES projesiyle öğrencilerin milli, manevi, ahlaki, insani, kültürel değerleri benimseyen, koruyan, geliştiren ve kendi hayatlarında inşa eden fertler olmalarına katkı sağlamak amacıyla çeşitli programlar gerçekleştiriliyor. 

Bu kapsamda Giresun İl Müftülüğünce, Giresun Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerine yönelik "Sosyal Medya Ahlakı" konulu seminer düzenlendi.

Okulun konferans salonunda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Manevi Danışman Berat Yazıcı, teknolojik gelişmelerin yeni etik ve ahlaki sorumlulukları da beraberinde getirdiğini vurguladı.

20230614DIJITALDUNYASEMINERI01

"Paylaşımlarınız kartvizitinizdir"

 Yazıcı, insanların dijital alanlarda kendilerine dair içerikleri sundukları, paylaştıkları ve tanıttıkları bilgilerin bütününün dijital kimliği oluşturduğunu belirterek, "Değerli öğrenciler, sosyal medyayı kullanırken yaptığınız her paylaşım size dair bir ipucu oluşturur. İnternet üzerindeki hareketleriniz, gerçek dünyadaki ilişkilerinizi etkileyebilir ve gelecekteki fırsatları şekillendirebilir. Sosyal medyada bulunduğunuzda, internet üzerindeki gerçek dünyayla bağlantılı olduğunuzu unutmayın. Bir diğer önemli konu ise sosyal medya üzerindeki zaman yönetimidir. Sosyal medya platformları bağımlılık yapıcı özelliklere sahip olabilir ve bizi gerçek hayattan uzaklaştırabilir. Okul, aile, hobiler ve kişisel gelişim gibi diğer önemli alanlara zaman ayırmayı unutmayın. Sosyal medyanın kontrolümüz altında olması ve bize değer katan bir araç olarak kullanılması önemlidir." dedi.

20230614DIJITALDUNYASEMINERI03

"Doğruluğunu teyit etmediğiniz bilgiyi paylaşmayın"

Doğrulu kanıtlanmamış bir bilginin paylaşımının büyük bir vebal olduğunu ifade eden Yazıcı, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sosyal medyada karşılaştığımız bilgilerin doğruluğunu sorgulamak da önemlidir. Yanlış veya yanıltıcı bilgileri yaymak, toplumda kafa karışıklığına, güvensizliğe ve sizin de bunun bir parçası olmanıza yol açabilir. Her zaman doğruluk ve tarafsızlık prensiplerini benimsemeli ve paylaşacağımız bilgilerin kaynaklarını kontrol etmeliyiz.  

Dijital dünyada etkileşim kurarken, insanların saygınlığına ve mahremiyetine dikkat etmemiz gerektiğini de unutmamalıyız. Yazdıklarımızın, paylaştığımız fotoğrafların ve yaptığımız yorumların, diğer insanlar üzerinde gerçek etkileri olabilir. Kendimize ve başkalarına zarar vermeden, düşünceli ve yapıcı bir şekilde iletişim kurmalıyız.

Sosyal medya ahlakını gözetmek, dijital dünyada daha güvenli, saygılı ve yapıcı bir toplum oluşmasına yardımcı olacaktır."