KAGEM Müdürü Fatma Haral Efe ve beraberindeki heyet, Rusya'da bulundukları etkinliklerin ardından Anadolu Ajansına açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığından ilk defa bir kadın heyet olarak bu ülkede temaslarda bulunduklarını belirten Efe, geçen yıl Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresinden kadın yetkililerin Ankara ve İstanbul'da ziyaretlerde bulunduğunu söyledi.

Efe, "Bu heyet, vakfımızın faaliyetlerini ve çocuklar ile gençlere dair projeleri gözlemlemek için Türkiye'yi ziyaret etmişti. Bu ziyaretin iadesi için buradayız. Rusya'da yaşayan Müslüman kadın, aile, sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleriyle ilgili bilgi aldık, bu konuda tecrübelerimizi paylaştık. Bu gelişimizin nedenlerinden biridir." dedi.

Rusya'daki Müslüman kadınların Türkiye'ye bakış açısını değerlendiren Efe, "Rus kadınların Türkiye'yi çok sevdiğini gördük. Onların Türkiye ile ilgili deneyimleri var. Rus kadınların tatil yapma amacıyla ülkemize gitmişliği var. Kadınlar, belli başlı kentleri gezmiş ve bu kentlerde bazı gözlemlerde bulunmuşlar. Ülkemize olan sevdalarını her fırsatta dile getirdiler. Türkiye'yi henüz görmeyen kadınlarla da tanıştık. Onlar da Türkiye'ye karşı güzel duygular besliyor ve ülkemizi çok seviyorlar." diye konuştu.

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin başkenti Kazan'ı ve Bolgar kentini ziyaret ettiklerini anlatan Efe, Bolgar Müslüman Akademisinin sürdürdüğü çalışmaları incelediklerini ve bunların "çok kıymetli" olduğunu belirtti.

- "Rus Müslüman kadınlar ile karşılıklı etkileşimi hissettik"

KAGEM Müdürü Efe, dünya kadınları, çocukları ve gençleri adına tercüme paylaşımını önemsediklerini dile getirerek "Din, ırkınız ne olursa olsun, anne ve çocuk olmak aynı duyguyu hissettiriyor." ifadesini kullandı.

Rus ve Türk Müslüman kadınların ortak noktaları olduğuna işaret eden Efe, şöyle konuştu:

"Aramızda kilometrelerce mesafeler olsa dahi şunu gördük ki, biz Türkiye'de yardıma muhtaç olan evlatlara, yetimlere ulaşmaya dair bir takım etkinlikler yapıyorsak buradaki Müslüman kadınlar da aynısını yapıyor. Örneğin, yalnız yaşayan bir annenin evine düzenli olarak ziyaretler gerçekleştiriyorsak buradaki hanımefendiler de aynı dertle yaşıyorlar. Biz, eğitim noktasında bir ergenin psikolojisini nasıl dert edinip, doğru yaşamasına katkılar sağlamak için çabalıyorsak buradaki kadınlar da aynı endişenin, aynı kaygının içerisindeler. Bu anlamda, bir tecrübe paylaşımının, karşılıklı etkileşimin olduğunu hissettik."

kagem-11

- "Türkiye ve Rusya geleneksel değerlerinin korunması konusunda örnek"

Rusya Müftüler Konseyi bünyesindeki Kadın İşbirliği Derneği Başkanı Güzel Mubinova, Türkiye'den gelen kadın heyete Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresinin altyapısını gösterdiklerini dile getirdi.

Türk heyetinin Tataristan'ı ziyaret ettiğine dikkati çeken Mubinova, "Burada Kur'an-ı Kerim kitaplarının restorasyon merkezi var. Türk heyetine restorasyon yöntemini gösterdik. Türkiye'de bu konuda farklı bir yöntemin kullanıldığını öğrendik. Bu konudaki tecrübelerimizi aktardık. Engelli çocuklar için rehabilitasyon merkezini ziyaret ettiler. Bu konuda da deneyimlerimizi benimsemek istiyorlar." dedi.

Mubinova, KAGEM'in çalışmalarının sistematik olduğunu ve bunu örnek alarak Rusya'da entegre etmek istediklerini belirterek "İki ülkeyi birleştiren çok nokta var ancak her ülkede öne çıkan unsurlar da var. Bu unsurları birbirimizle paylaşabiliriz. Bu konuda diyaloğa açığız." diye konuştu.

Bu anlamda çalışmaya başladıkları ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirten Mubinova, KAGEM ile ileride geleneksel aile ve kültür değerlerin korunması, kültür alanında tecrübe paylaşımı, ortak sergi ve konferansların düzenlenmesi gibi konular üzerinde çalışacaklarını dile getirdi.

Mubinova, "Türkiye ve Rusya geleneksel değerlerinin korunması konusunda örnektir. Bu alanda dünyada çok sorun var. Bu konuda tüm dünyaya örnek olabiliriz. Tüm dinler de bu noktada birleşiyor." değerlendirmesinde bulundu.