Türk İslam Sanatları Daire Başkanlığı, 81 ilde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın musiki ile iştigal eden 456 sanatkar personeli ile online toplantı gerçekleştirdi.

Toplantının açılışını yapan Türk İslam Sanatları Daire Başkan Vekili Meryem Dalğıç, sanatın, insanı nahifleştirdiğini, ruhunu sağalttığının altını çizdi. Bu minvalde zarafetin, nezaketin, sanatla hemhal olmanın en çok da din görevlilerine yakıştığını belirtti. Müziğin genelde eğlence vasıtası olarak bilinmesinin aksine, bu sanatın, insanın anlam arayışında kendisine kapı aralayan mecralardan biri olduğunu zikrederek Mevlana’nın musiki, "Allah aşıkları için ruhun gıdası, gerçek sevgiliye (Allah) kavuşma ümididir." sözünü hatırlattı.

Islam Sanatları.jpg 22

Geçmişten günümüze Türk-İslam medeniyetinde önemli bir yer tutan musikiden hayatın bütün yönlerini kapsayacak şekilde istifade edildiğini ifade eden Dalğıç, ibadetlerde (cami musikisi) düğünlerde, savaşlarda, bilhassa hastalıkların tedavisinde musikinin insan psikolojisine etkilerinden yararlanıldığına dikkat çekti.

Dalğıç, sahada çalışan personelin tecrübe, öneri ve projelerinin çok önemli olduğunu belirterek ilki gerçekleştirilen online toplantının diğer sanat dallarındaki personel buluşmaları ile devam edeceğini belirtti.

Toplantıya katılan personel ise Başkanlığın sanata ve sanatçıya verdiği değerden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Daha çok sahadaki musıkîşinas personelin, bulundukları illerdeki soru, sorun, çözüm önerileri ve projeleri ile aktif olduğu toplantının, personelin aidiyet ve birliktelik duygusunu arttırdığı görüldü.