Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da ramazanın ruhu hem çocuk hem de kadınlar mukabelesiyle yüreklerin derinlerinde hissediliyor.

İmam Senaid Isakovic, Luzani Camii'nde ilk kez düzenlenen çocuk mukabelesinde yaklaşık 250 öğrencinin bulunduğunu söyledi.

saraybosna-1

Isakovic, "Bazı imamlar her ramazan çocuk mukabelesi yapıyor. Biz de bu ramazanda başladık. Her gün ikindi namazından sonra mektep öğrencilerimizle mukabele okuyoruz." dedi.

çocuk-mukabelesi

Çocukların okuldan sonra camiye geldiklerini anlatan Isakovic, "Çocukların çoğu oruç tutuyor. Bazen yorgun da oluyorlar ancak Kur'an-ı Kerim okumaktan vazgeçmiyorlar." diye konuştu.

15 yaşındaki Ishak Mahmutovic de ikinci sınıftan bu yana mukabele dinlediğini söyleyerek, "Şimdi ise mukabele okuyorum. Kendimi bildim bileli camiye geliyorum." şeklinde konuştu.

Hafız olmak istediğini belirten Mahmutovic, camilerinde ilk kez düzenlenen çocuk mukabelesinde yer almaktan mutluluk duyduğunu dile getirerek, "Cami, benim için dünyadaki en güzel yer." dedi.

Saraybosna'nın ramazan geleneği: Kadınlar Mukabelesi

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta verilen zorunlu aranın ardından 16 yıl önce yeniden okunmaya başlanan mukabele, bu yıl da onlarca kadını bir araya getiriyor.

Mukabele okuyan kadın hafızlardan Ehlimana Godinjak, "Hacı Camii'ndeki kadınlar mukabelesi 70 yıllık bir geçmişe sahip ancak Bosna Hersek'te bu mukabelenin 120 yılı aşkın süredir devam ettiği biliniyor." diye konuştu.

kadınlar-mukabelesi

Mukabelenin 10 kadın hafız tarafından her gün öğle namazının ardından okunduğunu anlatan Godinjak, mukabeleyi takip etmek için Saraybosna'nın dört bir yanından kadınların tarihi camide buluştuğunu söyledi.

Godinjak, kadınlar mukabelesinin Bosna Hersek'in en güzel ramazan geleneklerinden biri olduğunu dile getirerek, başka ülkelerde bu tarz örneklere sık rastlanmadığının altını çizdi.

Mubina Suljic de iki yıldır Hacı Camii'ndeki mukabelede yer aldığını belirterek, "Kadınlar mukabelesini çok duydum ancak geçen yıl dahil olabilme şansı buldum. Bu yıl da yer aldığım için oldukça mutluyum." ifadelerini kullandı.

Kadınlar mukabelesi geleneğinin sürdürüldüğü başkentteki Hacı Camii, Vekil Harç tarafından 1541 ile 1561 yılları arasında inşa edildi. Camii, geçmiş yıllarda Saraybosna'dan hacca giden hacı adaylarının uğurlama yeri olarak da kullanılıyordu.

Saraybosna'da 1697'de çıkan büyük yangında hasar gören cami, mahalle sakinleri tarafından onarılarak yeniden ibadete açıldı.