Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde zekat konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve zekat bilincinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla "2024 Yılı Zekat İyilik Buluşmaları" düzenleniyor.
Bu kapsamda Giresun İl Müftülüğü ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansa Türkiye Diyanet Vakfı Zekat Müdürü Selman Aktaş konuşmacı olarak katıldı.
Çotanak Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programın açış konuşmasını Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay yaptı.
- "Vakıf emaneti hassasiyet gerektirir"
Vakıf malının sorumluluğunun önemine vurgu yapan İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, “Bursa Ulu Camii'nde duvardaki levhada değişik şekil verilmiş dört tane vav harfi bulunuyor. Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l‐vâvât' diye bir ifade yazılmış. Bu önemli ikaz, 'Vav’lardan çekinin', ‘Vav ile başlayan bazı görevlerde çok dikkat edin, eğer bu işler size verilirse daha özenle ve titiz yapın’ anlamını taşıyor.
Bu vavlardan biri olan vakıf görevini yerine getirirken vakıf malı bilinciyle hareket etmek son derece önemlidir. Bizlerde yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirdiğimiz hayır çalışmaları ve sosyal faaliyetlerle yardımsever milletimizin emanetlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırma noktasında büyük bir hassasiyetle çalışıyoruz. Giresun’da Filistin’e destek için gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerde 2,5 milyon lira yardım toplandı. Her ay 50 yetimin tüm ihtiyaçları vakfımız tarafından karşılanmaktadır. Tespit ettiğimiz 120 ihtiyaç sahibi aileye ayni ve nakdi yardımlarımız devam etmektedir.” dedi.
- "Kardeşliğimiz iyilikle güçlensin"
Sinevizyon gösteriminin ardından sahneye gelen Türkiye Diyanet Vakfı Zekat Müdürü Selman Aktaş ise "2024 Yılı Zekat ve İyilik Buluşmaları" konulu bir konferans verdi.
Zekat Müdürü Aktaş, 13 Mart 1975 tarihinde kurulan Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV), senedindeki amaçlara uygun olarak önemli faaliyet ve projelere imza attığını belirterek,“Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı işbirliği ile yeryüzünün ihtiyaç duyulan her yerinde, dil, ırk, mezhep, meşrep farkı gözetmeksizin insanlara yardım elini uzatmakta, ayni yardımlardan nakdî desteklere, eğitimden sosyal hizmetlere ve gönüllerin ihyasına kadar birçok alanda iyilik çalışmaları yapmakta, Müslüman azınlıkların, işgallere, savaşlara ve afetlere maruz kalanların, yetimlerin, yoksulların, çaresizlerin ve kimsesizlerin yardımına koşmaktayız." dedi.
-“Yeryüzünde iyilik egemen oluncaya kadar çalışacağız”
Hayırsever ve kadirşinas Türk halkının yardımlarıyla gönülden gönülden kurulan kardeşlik köprülerinin sağlamlaşmasına vesile olmaya devam edeceklerini ifade eden Aktaş, “Mazlum coğrafyalardaki kardeşlerimize milletimizin desteğiyle umut oluyoruz. Bunu yaparken samimi, sabırlı, kararlı ve güvenilir olmayı şiar edinerek titiz bir şekilde çalışıyoruz. 2023 yılında yapılan 2,5 milyar liralık deprem ve ramazan yardımını 10 milyon 346 bin kişiye ulaştırdık. Depremden etkilenen vatandaşlarımız için 450 bin alışveriş kartı, 17 bin bayramlık, 612 bin kişilik gıda paketi, 625 bin kişilik hijyen paketi, 3 milyon 550 bin kişilik iyilik sofrası, 40 bin iyilik ve ibadet çantası, 50 bin Kur’an-ı Kerim hazırlandı. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız için de 1 milyon 831 bin alışveriş kartı, 642 bin bayramlık, 1 milyon 759 bin kişilik gıda paketi, 770 bin kişilik iyilik sofrası hazırlandı. 2023 kurban programı kapsamında depremzede kardeşlerimiz başta olmak üzere yurt içinde 79 şehir, 47 ülke ve 280 bölgede 745 bin 535 hisse kurban ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı. Yaşanan doğal afetler sonrasında Giresun, Bingöl, Elazığ, İzmir, Kastamonu, Sinop, Bartın, Hatay, Antalya ve Muğla’da vatandaşlarımıza gıda kolisi, sıcak yemek, hijyen paketi, giyim eşyası, battaniye, soba ve acil insani yardım malzemesi desteğinde bulunarak onların yanında yer aldık.” diye konuştu.
-“Önceliğimiz eğitim”
Türkiye Diyanet Vakfının yurt içi ve yurt dışı eğitim faaliyetleriyle bir çok öğrencinin eğitim ihtiyacının karşılanmasına vesile olduğunu vurgulayan Aktaş, “Vakfımız, ortaöğretim ve yükseköğretim aşamalarındaki binlerce öğrenciye burs veren, ülkemizin farklı şehirlerinde yükseköğretim öğrenci yurtlarını gençlerimizin hizmetine sunan, eğitim öğretim desteğini başta Orta Asya, Kafkasya ve Balkanlar olmak üzere dost ve akraba topluluklara da ulaştırmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı eğitim programları kapsamında bugüne kadar toplam 300 bin öğrenciye eğitim ve burs desteği sağlanmıştır.” şeklinde konuştu.
Programın sonunda Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay tarafından, TDV Zekat Müdürü Selman Aktaş’a hediye takdiminde bulunuldu.