Şivlilik ne demektir?
Şivlilik üç ayların başlangıcı olan recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece ve Regaib Kandili sabahı, yetişkinlerin bilhassa çocuklar için yüzyıllardır düzenlediği, Konya’ya mahsus bir kandil kutlama geleneğidir.
Şivlilik hangi ile özgü bir gelenektir?
Konya’da yediden yetmişe kutlanan bugüne “ilk namaz” adı da verilir.
Şivlilik isminin anlamı nedir?
Şivlilik ismi kimilerine göre, o gün kuş gibi cıvıldayan çocuk sesinden, kimlerine göre çocuklar için hazırlanan hamurların kızartma sesinden esinlenmiştir.
Şivlilik kutlamaları nasıl gerçekleştirilir?
Şivlilik kutlamaları, Regaib öncesi yani çarşamba akşamında Fener Alayı ile başlar. Akşam namazı sonrası küçükler ellerine kendi yaptıkları fenerleri, yetişkinler ise meşaleler alarak sokaklara çıkarlar.
Mahalle büyüklerinin uygun alanlarda yaktığı ateş üzerinden atlar, düdükler çalar ve diğer mahalle çocuklarıyla oyunlar oynarlar.
Eğlence/ kutlamalarla geçen fener alayı sonrası sabah erken kalkmak üzere evlere dağılırlar.
Regaip kandili sabahında güzel elbiselerini giyen çocuklara nazar değmemesi için ellerine iğde dalı verilir.
Şivlilik, Mahallesindeki evleri dolaşan çocuklar için helva/ çerez/ yemiş / şekerleme/ tahinli-haşhaşlı çörek/ pişi gibi her hanenin kendi bütçesine göre hazırladığı hediyelerin dağıtıldığı kültürel bir etkinliktir.
Bu ev dolaşmaları esnasında topluca maniler söylerler.
-"Şivli şivli şişirdi-şişirmiş, erken kalkan pişirdi- pişirmiş
İki çörek, bir börek bize Şivlilik/namazlık gerek"
Günümüzde, yerel idareler bu kültürel mirası korumak amacıyla ‘Şivlilik Bayramı’ adıyla çeşitli etkinlikler/festivaller düzenlemektedir.