Tevhid inancı üzerine şekillenen İslam, Allah’ın varlığını ve birliğini muhteşem bir sistemin merkezine yerleştirir. İnsanlığı bu merkeze bağlar ve bir binayı tutan kemer taşları gibi tevhide kenetlenen bireyler ve toplumlar inşa etmeyi hedefler. İslam toplumu, her türlü aşırılıktan, taşkınlıktan ve ölçüsü kaçmış davranıştan kaçınan, itidali benimseyen bir yapıya sahiptir. Böyle bir toplum Allah’ın koyduğu sınırlara uyan, her işi yerli yerince yapan, uçlarda ve yasaklarda dolaşmamaya özen gösteren bireylerden oluşur.

Taassup ise insan hayatında aşırılığın en belirgin hallerinden birisidir. Bir şeye körü körüne bağlanma ve onun dışındaki her şeyi reddetme durumudur. Yargılamadan ve sorgulamadan bir şeye bağlanmak, doğru ve yanlış olduğunu araştırmadan o şeye bağlılığını sürdürmek ve bunun karşısındaki tüm düşünce ve anlayışları düşman ilan etmektir. Bu türden körü körüne bağlılık, yüzeysel bir bakıştan kaynaklanır. Dışlayıcı davranışları ve fanatizmi beraberinde getirir. Hoşgörüsüzlük ve uyumsuzluk üretir.

Taassup, hakkın ve hakikatin peşinden koşmayı ilke edinen Müslümanca bir tavırdan çok, hakikati kendi tekeline alan, mutlak anlamda hakikatin yalnızca ve yalnızca Allah’a ait olduğu ilkesini göz ardı eden bir davranış modelidir. Bu doğrultuda eser, Müslüman’ın hem günlük hayatında sağduyulu ve mutedil olması hem de dinî yaşantısında aşırıya kaçmaması zorunluluğunu vurgular. Farklılıkların bir zenginlik olduğuna ve taassup yerine vahdet anlayışının benimsenmesi gerektiğine dikkat çeker.

İÇİNDEKİLER:

Taassup Ne Demektir?

Mezhep Taassubu Nedir?

İslam İhtilaf Değil, Tevhid Dinidir

Taassubun Doğuracağı Sonuçlar

Taassup Yerine Vahdet…

Sonuç Olarak

Kitabın PDF ve ePUB formatlarına erişmek için:

https://yayin.diyanet.gov.tr/Product/Detail?productId=343