"Yaz Defteri" adlı programda manevi hayatımızı etkileyen kelimelerin anlamları izleyiciye aktarılıyor.

Mehmet Aycı ve Emin Gürdamur'un sunduğu "Yaz Defteri"nde medeniyetimizi ve kültürümüzü anlatan kelimeler; tarihi, anlamları, kullanım alanları ile birlikte ele alınıyor.

Programın sunucusu Emin Gürdamur, Allah’ın nimetlerinin büyüklüğüne dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

"Nimet dediğimizde, ayette de ifade edildiği gibi, 'Allah'ın nimetlerini saymaya kalksanız, başa çıkamazsınız.' Gerçekten de buna mürekkep yetmez, nefes yetmez saymaya. Çünkü insan, farkında olarak ya da olmayarak - ama daha çok farkında olmayarak - büyük nimetlerin içinde yaşıyor. Bizim dünyamızda birkaç şey çok önemli nimet olarak en tepede yer alır. Bunlardan birisi akıl, birisi irade, karar verme melekesi ve bütün bunların arkasında, belki de hepsinin üzerinde duran iman nimetidir."

Gürdamur, insanların bu nimetlerin içinde yaşarken zamanla onlara karşı duyarsız hale gelebileceğini belirtti ve şu uyarıda bulundu: "Tabii ki biz bu nimetlerin içinde yaşarken bazen nimetlere karşı körleşiyoruz. Çünkü insan unutkan olabiliyor. Aynı zamanda, insan kendisine yapılan iyiliği, verilen ikramı da bir süre sonra görmezden gelerek körleşebiliyor."

Program sunucularından Mehmet Aycı ise nimet kelimesini şu ifadelerle anlattı:

"İnsanın kazandığı da nimettir ama nimet köken itibarıyla ‘ihsan’ yani bağışlanan bir şey, size verilen bir şey nimet olarak adlandırılır. Allah’ın verdiği bu yaşam size bağışlanan bir nimettir. Beş duyu organınız, elleriniz, ayaklarınız bunların hepsi birer nimettir."

"Yaz Defteri" her gün saat 19.00'da Diyanet TV'de...