Yeni Şafak Gazetesi'nde bugün (07.11.2019) yer alan bir habere göre, Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan hutbelerde kişilerin isimlerinin geçmesi, 5 Mart 1924 tarihli ve Türkiye Reisi Cumhuru Gazi Mustafa Kemal Paşa imzalı kararnamede yasaklandı.

‘Hutbelerde neden Atatürk’ün adı geçmiyor?’ sorusunu soranlara cevabın arşivden çıktığı belirtilen haberde; “Atatürk, 5 Mart 1924 tarihli kararname ile hutbelerde adından bahsedilmesini bizzat kendi imzası ile yasaklamış. Tüm valiliklere gönderilen kararnamede kişilere değil, millete ve Cumhuriyet’e dua edilmesi isteniyor.” ifadelerine yer verildi.

Yeni Şafak gazetesi ve gazetenin internet sitesinde yer alan haber şöyle devam ediyor:

“30 Ağustos Zafer Bayramı ve 29 Cumhuriyet Bayramı’na denk gelen haftalarda hazırlanan cuma hutbelerinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adının anılmadığı iddiasıyla milleti Diyanet’e karşı kışkırtmaya çalışanlara cevap niteliğindeki tarihi belge, 3 Mart 1924’te Hilafetin kaldırılmasının ertesi günü yayınlanmış.

Dualar Millet ve Cumhuriyet’e

‘Türkiye Reisi Cumhuru’ olarak bizzat kendi imzasıyla Gazi Mustafa Kemal Paşa tarafından Dâhiliye Vekâlet’ine (İçişleri Bakanlığı) oradan da ‘Acele’ kayıtlı şifre telgraflarla valiliklere gönderilmiş kararnamede Atatürk, “Bundan sonra hutbelerde isim zikredilmeksizin ‘millet ve cumhuriyetin saadet ve selametine dua edilmesini’ istiyor. Duaların ‘millet ve Cumhuriyet’in selameti için yapılmasına ilişkin isteğin gerekçesine de hilafeti kaldıran yasal düzenlemede rastlanıyor. İlgili yasanın birinci maddesinde ‘halifeliğin hükümet, Cumhuriyet, yani TBMM’nin anlam ve kavramı içinde zaten saklı olduğu’ belirtiliyor.

Atatürk’ün istediği gibi

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın cuma gününe denk gelmesi nedeniyle ‘Vatan Bize Emanettir’ konulu bir hutbe hazırlanmış ancak hutbede Atatürk’e yer verilmediği gerekçesiyle belli kesimler tarafından eleştirilmişti. Hutbede ‘Tarih boyunca İslam’ın bayraktarlığını yapan, bu cennet vatanı bizlere emanet eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi bir kere daha rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyoruz’ ifadeleri ile şehit ve gaziler anılırken hutbenin Atatürk’ün de imzasını taşıyan ilgili kararnamenin ruhuna uygun okutulduğu ortaya çıkmış oldu.”

İşte o kararname

Ba’dema hutbelerde ism zikredilmeksizin “millet ve Cumhuriyet’in selamet ve sa’adetine” du’a edilmesi takarrur etmiş ve bu kararun bi’l- cümle vilayete tebliği dahiliye vekaletine havale edilmiştir.
 

Gazete İçin TIKLAYINIZ>>>