Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mekke’de A Haber’in konuğu oldu.

85 bin Türk hacı adayına her alanda hizmet edebilmek için bir yıl boyuna çalıştıklarına dikkati çeken Başkan Erbaş, “Diyanet İşleri Bakanlığı bünyesinde görevli olan 5 bine yakın arkadaşımızla, hocamızla burada hizmetleri götürmeye çalışıyoruz. Türkiye’de hepsi eğitimden geçiyorlar ve burada görevlerini daha verimli yapabilmeleri için büyük bir gayretin içerisinde çalışıyorlar.” dedi.

Başkan Erbaş, bu yılki hac organizasyonunda ilk defa Diyanet İşleri Başkanlığı personelinin mavi yelek giydiğini belirterek, “Hacılarımız için ne yapsak azdır. Onların büyük bir memnuniyet içerisinde burada hac farizalarını yerine getirip ülkemize, vatanımıza, evlerine, barklarına, yuvalarına dönebilmeleri için bütün hocalarımızla seferberlik halindeyiz.” diye konuştu.

Hac kura sistemi hakkında da konuşan Başkan Erbaş, “Kura sistemimiz katsayılı kura sistemidir. Geçen yıl yazılmış olan bir kere kuraya giriyor, 2 yıl önce yazılmış olan 4 kere kuraya giriyor, 3 yıl önce yazılmış olan dokuz kere kuraya giriyor. Mümkün olduğunca adaletli bir kura sistem uygulamaya gayret ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Mekke’de diş ve çocuk polikliniğine varıncaya kadar hizmet veriyoruz”

Başkan Erbaş, Diyanet Mekke Hastanesinin tam teşekküllü bir hastane olduğunu belirterek, “Türkiye’de herhangi bir orta ölçekli ilin devlet hastanesinde hangi imkanlar varsa işte bizim burada da o imkanlarımız var. Kalp profesörü hocamızın başhekimliğinde, onun yardımcılarıyla çeşitli branşlarda doktorlarımız, hemşirelerimiz, hasta bakıcılarımız burada. 450’si Mekke Hastanesi’nde, 50 kadarı da Medine’deki sağlık ocaklarında hizmet veriyor. Her türlü imkanımız var, çeşitli polikliniklerimiz var. Diş ve çocuk polikliniğine varıncaya kadar burada hizmet vermeye gayret ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“Suudi Arabistan’la iş birliğimiz daha da gelişecek”

Diyanet İşleri Başkanlığını Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığıyla yaptığı iş birliğine de değinen Başkan Erbaş, “Sayın Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik Er Rabia kardeşime buradan teşekkür ediyorum, selam ediyorum. Onlarla iş birliğimiz daha da gelişecek, artacak.” dedi.

“Suudi Arabistan ile uyum içinde hareket etmeliyiz”

Başkan Erbaş, her ülkenin mutlaka hac kurallarına uyması ve hacılarını organize etmesinin hac ibadetinin daha kolaylaşmasına vesile olacağına işaret ederek, “Bütün ülkelerin hac organizasyonlarının Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı ile irtibatlı, iş birliği ve uyum içerisinde hareket etmesi gerekiyor. Burada bütün ekip ve kafile başkanlarımıza sürekli bunu hatırlatıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

“Mekke Yolu projesi hacı adaylarımızın işini çok kolaylaştırdı”

Suudi Arabistan’ın “Mekke Yolu” projesinin hacı adaylarının Mekke’ye intikalini kolaylaştırdığını dile getiren Başkan Erbaş, “Cidde Havalimanı’nda ya da Medine Havalimanı’nda yapılacak işler Türkiye’deki havalimanlarında yapılıyor. Suudi Arabistan’a gelmeden burada yapılması gereken işlerin Türkiye’de yapılmasıyla hacı adaylarımız hızlı bir şekilde Cidde Havalimanı’ndan hemen çıkıyorlar, otobüslerine biniyorlar ve otellerine gelebiliyorlar.” ifadelerini kullandı.