“Yenilmesi imkânsız gibi görünen zorlukların da üstesinden…” gelineceğini belirtmek için “dağ ne kadar yüce olsa yol üstünden aşar” deriz. Bu atasözünü çoğunlukla zorlu bir işe başlayan veya başladığı bir işte çeşitli engellerle karşılaşan kimseleri yüreklendirmek için söyleriz.

Peki, şu hayatta en büyük engeller ne zaman ortaya çıkar?

Kesin olarak şunu diyebiliriz ki; en büyük engeller, sadece Allah rızasını kazanmak amacıyla bir iş yaptığımız zaman ortaya çıkar. Niyet O’nun rızasını kazanmak olunca, hâliyle imtihan da büyük olur. O sebeple yoksul ya da mağdur insanların ihtiyacını gidermek için kendi rahatından vazgeçen gönüllü kimselerin veya ücretle çalışıp da gönlünü bu işe veren herkesin zorluklara göğüs germesi gerekir.

Hiç kimse sizin ne gibi fedakârlıklar yaparak yollara düştüğünüzü bilmez.

Zaten bilmeleri de gerekmez.

Allah bilsin yeter!

Bundan başka hedeflerimize yürürken, yeni bir sektöre girerken veya girdiğimiz sektörde büyümeye çalışırken de çeşitli zorluklarla karşılaşırız. Neyse ki her “…Zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Evet, doğrusu her güçlüğün yanında bir kolaylık vardır.”

Kaldı ki ağzımıza aldığımız bir lokma ekmeği bile çiğnemeden yutamadığımız bir dünyada yaşıyoruz. Bu gerçeği bilerek hiç emek vermeden yaşamayı istemek akıllı bir insanın yapacağı şey değildir. Gerçi insanları böylesine boş bir beklentinin içine sürükleyen bazı etkenler de vardır. Ne yazık ki bunların başını talih oyunları çekmektedir. Unutmayalım ki bu oyunlara kendini kaptıran kişi, zamanını ve dolasıyla da hayatını değersizleştirmiş olur.

Hâlbuki alın teriyle yetinen bir insanın hâli böyle midir?

Elbette değildir!

“…Alın teriyle yetinen, yaptığı işle bir değer üreten ve bu üretimle kendine, ailesine, ülke ekonomisine fayda sağlayan bireyin hayatı anlamlı ve değerlidir. Bunun da ötesinde, insanın bu amacını daha da anlamlı kılan bir diğer kazanç da Yüce Allah’ın çalışan, çaba gösteren insanlara vaadidir.”

O hâlde talih oyunlarıyla vaktimizi heba edip de değerimizi düşürmeyelim. Tabii ki bu sözümüz, kendini bu tür oyunların büyüsüne kaptıran ve az da olsa bu tarafta meyli olan insanlar için geçerlidir.

Varsın hayatın her alanında birtakım zorluklarla karşılaşalım ama harama bulaşıp da emeksiz yaşayanlardan veya günah bataklığına saplanıp da hayırlı işlerin gerisinde kalanlardan olmayalım. Evvel Allah yenilmesi imkânsız gibi görünen bütün zorlukların üstesinden geliriz. Yeter ki biz, her zorluğun ardından bir kolaylığın geleceğini ve karşılaştığımız her zorluğun bizi daha da güçlendireceğini unutmayalım. Nasılsa “Dikenden gül bitiren, kışı da bahara döndürür.”

Hak yolundaki çabanız sürekli, kazancınız helal ve bereketli olsun.