DİYANET eKİTAP

Dini Hükmü Açısından Gıdalardaki ve İlaçlardaki Katkı Maddeleri Çalıştayı - eKitap

Ankara’da gerçekleştirilen çalıştayda; “Menşei İtibariyle Gıdalardaki Katkı Maddeleri”, “Etkileri Açısından Gıdalardaki Katkı Maddeleri”, “İlaçlardaki Katkı Maddeleri”, “Fermante Gıdalar ve Alkolda Çözülen Katkı Maddeleri” başlıklarında oturumlar yapılarak tartışmalı meseleler hem bilimsel hem de fıkhî açıdan ele alınmıştır.

Abone Ol

Din İşleri Yüksek Kurulumuzun 17-18 Nisan 2019 tarihlerinde Ankara’da düzenlediği “Dinî Hükmü Açısından Gıdalardaki ve İlaçlardaki Katkı Maddeleri Çalıştayı”nda yapılan sunum ve müzakerelerden oluşan bilimsel birikimi, daha geniş kitlelerin istifadesine sunma gayesiyle kitaplaştırmayı ilmî sorumluluğumuz ve hizmet politikamızın bir gereği olarak telakki etmekteyiz.

İslam dininin temel bilgi kaynaklarını ve metodolojisini, tarihi tecrübesini, güncel talep ve ihtiyaçları dikkate alarak dinî konularda karar vermek, görüş bildirmek ve dinî soruları cevaplandırmak gibi bir görevi uhdesinde bulunduran Kurulumuz, belli zaman aralıklarıyla istişare toplantıları düzenlemekte, bu toplantılarda toplumu yakından ilgilendiren güncel konuların dinî boyutunu alanında uzman ilim adamlarının bilgi ve tecrübelerinden de istifade ederek çözüme kavuşturmaya çalışmaktadır.

Son zamanlarda Kurulumuza yöneltilen sorular içerisinde her alanda olduğu gibi gıda ve ilaçlardaki katkı maddeleri ile ilgili soruların da önemli bir yekûn oluşturduğu görülmektedir. Bu tür konuların dinî yönüne dair doğru cevap ve makul çözümler üretebilmek için İslam’ın temel bilgi kaynakları ve bu çerçevede teşekkül etmiş fıkıh birikiminin yanında, değerlendirilecek olan meselelerin mahiyeti hakkında da yeterli düzeyde bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Gıdalardaki ve ilaçlardaki katkı maddelerinin ele alındığı bu toplantıda özetle; “Menşei İtibarıyla Gıda Katkı Maddeleri ve Fıkhî Hükmü”, “Zararları ve Yan Etkileri Açısından Katkı Maddeleri ve Fıkhî Hükmü”, “İlaçların Üretiminde Kullanılan Etken ve Yardımcı Maddeler ve Fıkhî Hükmü”, “İçeriğinde Doğal Olarak Alkol Oluşan (Fermente) Gıdalar”, “Alkolde Çözülen (Extrakte Edilen) Katkı Maddeleri ve Gıdalarda Kullanımı”, ve “Fermente Gıdalar ve Alkolde Çözülen Katkı Maddelerinin Fıkhî Değerlendirmesi” gibi çeşitli konular bütün boyutları ile ele alınmıştır.

Din İşleri Yüksek Kurulumuzun, İslami hassasiyetlere sahip olan ve tasarruflarını İslam’ın uygun gördüğü yöntemlerle yatırıma dönüştürebilmenin yollarını arayan Müslüman bireylere de rehberlikte bulunma gibi önemli bir görevi olduğu hususu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu toplantı neticesinde elde edilen kazanımların, dinî ve ictimai hayata olumlu katkılar sunacağı düşünülmektedir.

Kurulumuzun İktisadi Hayat ve Sağlık Komisyonu başta olmak üzere böyle bir toplantının gerçekleşmesinden kitaplaştırılmasına kadar emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyor, yayına girecek bu çalışmanın ülkemiz ve Müslüman âlemi adına hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Dr. Ekrem KELEŞ

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı