Diyanet İşleri Başkanlığının hac kura sistemi hakkında konuşan Başkan Erbaş, “Başkanlığımızın kura sisteminden daha iyi bir sistem yok. Eski yazılmış olanlara pozitif ayrımcılık yapan bir kura sistemini uyguluyoruz. Buna da katsayılı kura sistemi diyoruz. Kurada bekleyen hacı adaylarımıza; sizler hacca gitmek için yazılarak vazifenizi yerine getirdiniz, bundan sonra kura size ne zaman çıkarsa o zaman gidebileceksiniz diyorum.” ifadelerini kullandı.

- "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün yükü biz taşıyoruz"

Başkan Erbaş, Başkanlığın her yıl hac organizasyonunu daha da ileriye taşıdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Peygamber Efendimiz (s.a.s.); ‘İki günü birbirine eşit olan zarardadır.’ buyuruyor. 2024 yılının haccına 2023 yılının haccı bitmeden ya da biter bitmez hemen hazırlıklara başladık. Bu sene hocalarımız çok tecrübeli elhamdülillah. 5 bine yakın hocamızla burada 85 bin civarında hacımıza hizmet ediyoruz. 385 civarında kafile başkanımız var ve onları geçmişte defalarca görevli olarak hacca gelmiş il müftülerimiz, ilçe müftülerimiz ve vaizlerimizden seçiyoruz. 85 bin hacımızın yüzde 60’ı Diyanet İşleri Başkanlığının organizasyonuyla geliyor, yüzde 40’ı da acentelerle geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak bütün yükü biz taşıyoruz.”

85 Bin Hacımız Cuma Günü Arafatta 2

- "Günlük 5 bin hastamız hastanemizden istifade ediyor"

Diyanet Mekke Hastanesindeki çalışmalara ilişkin de Başkan Erbaş, “Hac vizesiyle gelmiş olan bütün vatandaşlarımıza hastanemizde hizmet veriyoruz. Günlük 5 bin hastamız hastanemizden istifade ediyor. 85 bin hacımız var ama hac süresi içerisinde bazı hacılarımız 2-3 kere hastaneye muayeneye geldiklerinden dolayı 125-130 bin bin kadar hastaya bakılmış oluyor.” diye konuştu.

- "85 bin hacımız Cuma günü Arafat’ta"

Başkan Erbaş, Arafat hazırlıklarına ilişkin de şunları söyledi:

“Organizasyonumuzla 85 bin hacı ki görevlilerimizle birlikte inşallah bu sene 90 bin civarında vatandaşımız cuma akşamı itibariyle Arafat’a ulaşacaklar. Cumartesi öğle namazını kıldıktan sonra inşallah Arafat’ta vakfe duamızı hep birlikte yapacağız ve cumartesi akşamı itibariyle gece 12’den önce herkes bu 85 bin vatandaşımız Arafat’tan ayrılmış olacak. Oradan Müzdelife’ye gelecekler, burada vakfelerini yapacaklar ve taşlarını toplayacaklar. Sonrasında Müzdelife’den Mina’ya kadar yürüyerek gelecek. Tabii hasta ve yaşlı olanlar için biz ayrı tedbirler alıyoruz. Onları arabayla getiriyoruz. Onlar Müzdelife’den yürüyerek Mina’ya gelecekler. Mina’da şeytan taşlama vazifelerini yapacaklar. Ardından Kabe’ye gelecekler, tavaflarını yapacaklar. O arada kurbanları kesiliyor tabii. Sonra ihramdan çıkarak hacı olacaklar.”

- "Vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları Gazze için seferber olmuş durumda"

Gazze’de yaşanan soykırıma da değinen Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Müslüman olsun, gayrimüslim olsun dünyanın bütün vicdanlı insanları esasında bu acıyı yaşıyor. Vicdanlı insanlar dünyanın her yerinde buna tepki gösteriyor. Ülkemizde sadece 7 Ekim’den bu yana değil, 7 Ekim’den önce de gerekli tepkileri hep gösterdik ama 7 Ekim’den sonraki bu katliam, bu soykırım, bu işgalcilerin yapmış olduğu katliam bardağı taşıran son damda oldu.

Bununla ilgili elimizden geleni elimizle yapmamız lazım. Dilimizden geleni dilimizle yapmamız lazım. Yani elimizden ne geliyor? Yardım… Mümkün olduğunca Gazze’deki masum insanlara yardım göndermek, işte ülkemiz bunun için büyük bir gayretin içerisinde. Vakıflar, dernekler, sivil toplum kuruluşları adeta seferber olmuş durumda. Bu yetmiyor boykota devam etmemiz lazım. Yani bu zalimleri yapmış oldukları bu soykırımdan caydırmak, durdurmak için elimizden ne geliyorsa onu yapmamız lazım.”

85 Bin Hacımız Cuma Günü Arafatta 3

- "Vicdanlı insanların vicdanlarını harekete geçirmemiz lazım"

Gazze ile ilgili dünyada oluşan farkındalığın canlı tutulması gerektiğine işaret eden Başkan Erbaş,  “Vicdanlı insanların vicdanlarını harekete geçirmemiz lazım. Bu sadece bizim çağrımızla olacak bir şey değil, herkesin bu konuda seferberlik ve büyük bir duyarlılık içerisinde olması lazım. O açıdan inşallah duamız odur ki bir an önce oradaki zulüm durur. Mazlumlar bu katliamdan kurtulurlar ve başarıya ulaşır.” dedi.

- "Gazze’ye 35 bin hisse kurban bağışı oldu"

Başkan Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV) 7 Ekim’den sonra Türkiye genelinde Filistin’e destek kampanyası başlattığını belirterek, “Filistin için yiyecek, içecek, gıda maddesi alabileceğimiz miktarda milletimizin bağışları oldu, emanet ettiler bize. O bağışlarla biz buradan gemiler dolusu yiyecek, içecek, giyecek maddesi gönderdik. Refah sınırından onları içeriye geçirmek için TDV’nin ekipleri var. O ekipler sürekli orada çalışıyorlar ve hamdolsun şimdiye kadar gönderdiğimiz bütün gıda, yiyecek, içecek, giyecek maddelerini yerine ulaştırdık. Kurbanla ilgili şu ana kadar 35 bin kadar hisse Filistin’e Gazze’ye doğrudan kurban bağışı oldu. 1 milyon 50 bin civarında kurban hissesini Gazzeli kardeşlerimize ulaştırmaya gayret edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.