Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Mekke’de Akit TV’nin konuğu oldu.

Haccın İslam’ın en önemli şartlarından birisi olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Peygamber Efendimiz (sas); İslam, beş şey üzere bina edilmiştir. Kelime-i şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, haccetmek, zekat vermek.” buyurmuştur. Mesela namaz, oruç bedeni ibadettir. Zekat mali ibadettir ama hac diğer ibadetlerden farklı olarak hem mali hem bedeni ibadettir.” dedi.

Hac Kontenjanını Arttırma Düşüncesi Var 2

"Arafat’ta insanların amin nidaları bizim büyük bir mutluluk yaşamamıza vesile oluyor"

Başkan Erbaş, hac organizasyonunun çok büyük bir organizasyon olduğunu dile getirerek, yarın 24 saat içerisinde görevlilerle birlikte 90 bin civarında hacı adayının Arafat’a çıkarılacağını anımsattı. Başkanlık personelleri olarak en büyük amaçlarının hacı adaylarının buradaki ibadetlerini tam anlamıyla yerine getirmelerini sağlamak olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Yüzbinlerce insanın o amin nidaları bizim büyük bir mutluluk yaşamamıza vesile oluyor.” diye konuştu.

Yatan hastaları ambulanslarla Arafat’a taşıyacaklarını belirten Başkan Erbaş, “Arafat’ta sahra hastanesi kuruyoruz. Hasta olan hacı adaylarımız bu hastanemizde Arafat vakfesini yapıyorlar ve tekrar onları döndürüp Mekke’deki hastanemizde tedavilerine devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çölyak hastalarımızın problemini çözdük”

Diyanet İşleri Başkanlığının bu yılki hac organizasyonunda çölyak hastaları için özel bir hizmet başlattığını söyleyen Başkan Erbaş, “Çölyak hastalarımız için özel bir mutfak yaptık. Onların damak tatlarına ve yiyebilecekleri gıdalarla özel yemeklerini hazırlayarak otellerine gönderiyoruz. Onlardan çok büyük dualar alıyoruz. Sağlık problemlerini çözme noktasında yine bizim Türk hastanemizde doktorlarımız o alanla ilgili çalışmalarını da yapıyor. Şu an hem sağlık açısından hem de mutfak açısından çölyak hastalarımızın problemini çözmüş olduk.” şeklinde konuştu.

“Suudi Arabistan’ın önümüzdeki yıllarda hac kontenjanını arttırma düşünceleri var”

Başkan Erbaş, Suudi Arabistan’ın hacılara yönelik çok önemli projeleri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Hacılarımızın hac vazifelerini çok iyi yapabilmeleri için Kabe-i Muazzama’da yaptığı genişletme çalışmaları, Arafat’ta getirdiği yenilikler, şimdi ‘Vizyon 2030’ diye çok önemli bir projesi var, bu proje üzerinde çok harika çalışmaları var. Zaman zaman sempozyumlar düzenliyorlar, o sempozyumlara dünyanın çeşitli yerlerinden, İslam ülkelerinden alimleri davet ediyorlar. Haccı kolaylaştırmaya yönelik çalışmaları arttırmaya, önümüzdeki yıllarda ülkelere daha fazla hac kontenjanı tanıma noktasında düşünceleri var. Bunun için de imkanların hazırlanması lazım. Bu imkanlarla ilgili yapılan çok önemli çalışmalar var. Bu açıdan hem Suudi Arabistan hükümetine hem de Hac ve Umre Bakanlığına buradan çok teşekkür ediyorum. Biz de elimizden geldiği kadar iş birliği içerisinde organizasyon faaliyetlerimizi onlara destek olacak şekilde yapmaya gayret ediyoruz.”

“Bayramda büyüklerimizi ziyaret edelim”

Vatandaşlara Kurban Bayramı’nı çok iyi değerlendirmelerini tavsiyesinde bulunan Başkan Erbaş,  “Bayram muhabbet, mutluluk, sılayı rahim demektir. Akraba ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlar. Birbirimizle bayramlaşalım, gidebiliyorsak ziyaretlere gidelim, gidemiyorsak mutlaka telefonla birbirimizi arayalım. Hele büyüklerimizin ellerini öpmek, onlarla beraber olmak, sohbetlerini dinlemek bizim medeniyetimizin en önemli güzelliklerinden birisidir. Bu güzelliği daha yoğun bir şekilde yaşayabilmek için bayramlar bir fırsattır.” dedi.