Katil İsrail'in 7 Ekim'den sonra Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı saldırıların ardından, Filistinli uzmanlar, Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine 28 Ağustos'ta kapsamlı bir saldırı başlatmasını değerlendirdi.

Batı Şeria'ya yönelik "geniş çaplı" saldırıya girişen katil İsrail güçleri, Cenin başta olmak üzere Tubas, Tulkerim ve El Halil'de çok sayıda Filistinliyi öldürdü ve yaraladı.

Filistinli uzmanlar, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, Gazze'ye yönelik saldırıları ve karadan işgali aylardır devam eden işgalcilerin Batı Şeria'daki yönelik saldırılarını değerlendirdi.

"Bölge sakinleşmeyecek"

Filistinli uzman Seri Semur, Batı Şeria'nın özellikle kuzeyinin işgalcilerin şiddeti tırmandırması sebebiyle eski durumuna dönmeyeceğini belirtti.

Semur, "katil İsrail, Batı Şeria'nın kuzeyinde, bilhassa Cenin şehrinde ve mülteci kampında gerilimi tırmandırdı. Saldırıların devam etmesi durumunda, gerilim diğer bölgelere de yayılabilir." dedi.

"Uzun yıllardır Cenin bu kadar büyük bir yıkıma ve katliama şahit olmadı." diyen Semur, katil İsrail'in Filistinlilerin hayatlarına karşı "umursamaz ve kayıtsız" olduğunu vurguladı.

Semur, El Halil bölgesindeki saldırıları hatırlatarak, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerinde buna benzer olayların yaşanabileceği değerlendirmesinde bulundu.

"Ufukta çözüm yok"

Filistinli uzmanlardan Cihad Harb ise katil İsrail güçlerinin ve Filistinlilerin topraklarını gaspeden işgalcilerin saldılarına, Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlilerin gözaltına alınmasına ve Gazze'deki katliamlara kadar gerilimin tırmanması için "tüm itici faktörler mevcut" ifadesini kullandı.

Harb, "katil İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'de gerilimi tırmandırma politikaları, siyasi çözüme dair bir ümit ve ufkun olmaması yüzünden katil İsrail'in her eylemi Filistinlilerin tepkisiyle karşılık buluyor." diye konuştu.

Uluslararası toplumun Batı Şeria'da gerilimin artması durumunda sonuçlarının bölgeyi etkileyeceği uyarısında bulunduğuna dikkati çeken Harb, buna rağmen katil İsrail'in "her türlü dış baskıdan uzak bir şekilde planlarını yürütmeye devam ettiğini" ifade etti.

Katil İsrail'in Batı Şeria'daki saldırıları

Katil İsrail güçlerinin 28 Ağustos’tan bu yana işgal altındaki Batı Şeria'da düzenlediği "geniş çaplı" saldırılarda bugüne kadar Cenin'de 19, Tubas'ta 10, Tulkerim'de 7, El Halil'de 3 olmak üzere 39 Filistinli öldü, 130 kişi yaralandı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 7 Ekim 2023'ten bu yana katil İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden işgalcilerin saldırılarında 691 Filistinli hayatını kaybetti.