DİYANET eKİTAP

Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı X - eKitap

Toplantıda; menkul kıymetler borsası ve İslami açıdan değerlendirilmesi meselesi ele alınmış, incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Toplantıya katılan ilim adamlarının tebliğ ve müzakerelerinden oluşan eser, bu konulardaki bilgi ihtiyacının giderilmesini sağlayacak önemli bir kaynaktır.

Abone Ol

TAKDİM

Din İşleri Yüksek Kurulumuzun 14-15 Mart 2019 tarihlerinde Borsa İstanbul ve İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel katkılarıyla İstanbul’da onuncusunu düzenlediği istişare toplantısında yapılan sunum ve müzakerelerden oluşan bilimsel birikimi, daha geniş kitlelerin istifadesine sunma gayesiyle kitaplaştırmayı ilmî sorumluluğumuz ve hizmet politikamızın bir gereği olarak telakki etmekteyiz.

İslam dininin temel bilgi kaynaklarını ve metodolojisini, tarihî tecrübesini, güncel talep ve ihtiyaçları dikkate alarak dinî konularda karar vermek, görüş bildirmek ve dinî soruları cevaplandırmak gibi bir görevi uhdesinde bulunduran Kurulumuz, belli zaman aralıklarıyla istişare toplantıları düzenlemekte, bu toplantılarda toplumu yakından ilgilendiren güncel konuların dinî boyutunu alanında uzman ilim adamlarının bilgi ve tecrübelerinden de istifade ederek çözüme kavuşturmaya çalışmaktadır.

Son zamanlarda Kurulumuza yöneltilen sorular içerisinde her alanda olduğu gibi mali piyasa araçları ve borsa ile ilgili soruların da önemli bir yekûn oluşturduğu görülmektedir. Bu tür konuların dinî yönüne dair doğru cevap ve makul çözümler üretebilmek için İslam’ın temel bilgi kaynakları ve bu çerçevede teşekkül etmiş fıkıh birikiminin yanında, değerlendirilecek olan meselelerin mahiyeti hakkında da yeterli düzeyde bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Borsa’nın genel yapısı, işleyişi ve bu kurumun çatısı altında işlem gören ürün ve piyasalara dair tartışmalı konuların ele alındığı bu toplantıda özetle; “Borsanın Genel Yapısı ve Piyasalar”, “Borsada Fiyat Oluşumu”, “Borsa Borçlanma Araçları ve Risk Yönetimi”, “Gayrimenkul Sertifikaları, Yatırım Ortaklıkları ve Fonlar”, “Hisse Senedi Piyasası İşlemleri ve Katılım Endeksi”, “Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası İşlemleri” ve “Borsa Kayıt ve Takas İşlemleri” gibi çeşitli konular dinî ve iktisadî boyutları ile ele alınmıştır.

Din İşleri Yüksek Kurulumuzun, İslami hassasiyetlere sahip olan ve tasarruflarını İslam’ın uygun gördüğü yöntemlerle yatırıma dönüştürebilmenin yollarını arayan Müslüman bireylere de rehberlikte bulunma gibi önemli bir görevi olduğu hususu göz önünde bulundurulduğunda, söz konusu toplantı neticesinde elde edilen kazanımların, dinî ve iktisadi hayata olumlu katkılar sunacağı düşünülmektedir.

Kurulumuzun İktisadi Hayat ve Sağlık Komisyonu başta olmak üzere, böyle bir toplantının gerçekleşmesinden kitaplaştırılmasına kadar emeği geçen herkese teşekkürü bir borç biliyor, yayına girecek bu çalışmanın ülkemiz ve Müslüman âlemi adına hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Dr. Ekrem KELEŞ

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı