DİYANET eKİTAP

Hac Sıkça Sorulanlar - eKitap

Kitapçık, hacla ilgili olarak hacı adayları tarafından sıklıkla sorulan soruların cevaplarını içermektedir.

Abone Ol

ÖN SÖZ

Hac, şartlarını taşıyan müslümanların ömürde bir kere yerine getirmekle yükümlü olduğu farz bir ibadettir. Bu ibadet, Mekke’de birden fazla yerde yapılan ve her birinin kendine has şekil ve hükümleri bulunan uygulamalar bütünüdür. Bu hükümlerin tamamını öğrenerek hatasız bir hac yapmak özellikle geniş halk kitleleri için zor olmaktadır. Bu sebeple hac ibadeti organize bir şekilde yapılmakta, hacı adaylarına önderlik edecek, onları hac konusunda bilgilendirecek din görevlileri bu organizasyonda görev almaktadır.

Başkanlığımız gerek hacı adaylarının gerekse din görevlilerinin yararlanacağı, “Hac Rehberi”, “Haccı Anlamak”, “Umre Rehberi” başlıklı kitapları hazırlamış ve halkımızın istifadesine sunmuştur. Bu tür eserlerde, karşılaşılan birçok sorunun cevabını bulmak mümkün olsa da, bunları destekleyici yeni kitaplara ihtiyaç olduğu da bir gerçektir.

Din İşleri Yüksek Kurulu, yıllardır Kurul’a ve oradaki fetva ekibine gelen soruları dikkate alarak görevlilerimizin karşılaşacakları soruların cevaplarını pratik olarak bulabilecekleri bir rehberin hazırlanmasının yararlı olacağı mülahazası ile elinizdeki kitapçığı hazırlatmıştır. Kitapçık, hacla ilgili olarak hacı adayları tarafından sıklıkla sorulan soruların cevaplarını içermektedir. Şartlarla imkanların oldukça değiştiği günümüzde, hacılarımızın daha güvenli ve huzurlu bir hac yapması için zaruret, ihtiyaç veya maslahat gereği farklı mezheplerden yararlanılma cihetine gidilmiştir. Bu nedenle verilen bazı cevaplarda farklı mezheplere ait görüşlere de yer verilmiştir.

Kitapçığın yararlı olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz.

DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU