DİYANET eKİTAP

Hadislerle Çocuk - eKitap

Hz. Peygamber’in hikmet ve rahmet dolu dünyasını ve çağlar üstü örnekliğini günümüz insanına ulaştırmayı amaçlayan “Hadislerle İslam” külliyatından derlenerek hazırlanan bu eserin okuyucularımıza faydalı olmasını temenni ediyoruz.

Abone Ol

ÖN SÖZ

Evlilikle huzurlu bir yuvaya adım atan eşlere verilen en güzel nimet çocuktur. İnsanoğlunun fıtratında vardır çocuk sahibi olma ve neslini sürdürme arzusu. Bu duygu vesilesiyledir ki bir çocuk dünyaya gözlerini açtığı ilk andan itibaren annesini babasını ya da etrafındaki diğer büyükleri tatlı bir telaş sarar. Zira dünyanın en güzel nimeti olan çocuk aynı zamanda büyük bir imtihandır. Kendisine verilecek isimden sağlıklı beslenip büyümesine, iyi bir eğitim almasından ahlaklı bir insan olarak yetişmesine kadar çocuğa dair alınacak her karar, atılacak her adım ciddi bir sorumluluktur. Gözümüzden bile sakındığımız, Rabbimizin emaneti yavrularımızı geleceğe hazırlamak emek, özveri, sevgi ve merhamet ister. Yeni doğan bir bebeğe karşı ilk görevler, çocuk hakları, çocuk eğitimi ve terbiyesi, çocuğun korunması, neslin korunması, toplumun hassas emaneti olan yetimlere karşı sorumluluklar gibi konular hakkında bilgi sahibi olmak, tüm anne babalar ve aileler için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

Dinimizin aileye bakışını ve ona yüklediği değeri bilmek, çocuklarımızın haklarını ve onlara karşı sorumluluklarımızı öğrenmek, aile hayatımızı yeniden gözden geçirip düzenlememize yardımcı olacak, yeni bir aile kurmuş olanlara ufuk açacaktır. Hayatın her alanında bizim için en güzel örnek olan Peygamber Efendimizin aile içi ilişkileri nasıl yönettiğini, çocuklarına ve torunlarına nasıl davrandığını, onların eğitimine ne kadar özen gösterdiğini öğrenmek, bu konudaki ilahî hükümlerin nasıl hayata geçirileceği hususunda bizlere yol gösterecektir. Bu amaçla, Hz. Peygamber’in hikmet ve rahmet dolu dünyasını ve çağlar üstü örnekliğini günümüz insanına ulaştırmayı amaçlayan “Hadislerle İslam” külliyatından derlenerek hazırlanan bu eserin okuyucularımıza faydalı olmasını temenni ediyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlığı