ÖN SÖZ

Sevgili Peygamberimizin ifadesiyle bir bütünün iki yarısı olan eşler, iki bedende tek can misali hayat yolculuğunda birlikte adım atar, zorlukları birlikte göğüsler ve acısıyla tatlısıyla bir ömrü birlikte yaşar. Sevmek, sevilmek, paylaşmak, güvenmek, bir olmak aile çatısı altında farklı bir anlam kazanır ve insan, kurduğu yuvanın sıcaklığında tamamlandığı hissine varır. Aile olmak, eş olmak, anne, baba ve çocuk olmak, tüm bunların sorumluluğunu hissedebilmek, sahip olunan emanetleri gözetebilmek ise emek ve sabır isteyen bir süreçtir.

Ailenin huzurlu bir ortamda nefes alabilmesi sadece fertlerin değil kalplerin de birlikteliğini gerektirir. Muhabbet ve samimiyetle birbirlerine bağlanan eşler, adalet ve hakkaniyetle davrandıkları, sorumluluklarının bilincinde hareket ettikleri ve ailenin devamını sağlayan hassas dengeleri gözettikleri zaman mutlu olabilirler. Bugün temelleri atılan sağlıklı bir yuvanın semerelerinin sadece bu dünyada değil, ahirette de devşirileceğini anladıklarında, eş olmanın ne anlama geldiğini idrak edebilirler. Birlikte kol kola yürünen bu yolun Allah ve Resulü’nün rehberliğinde sırat-ı müstakime varacağı ümidiyle hareket ederler. Hayat imtihanında aynı yola baş koymak, aynı değerleri kuşanmak, aynı idealler uğruna mücadele edebilmek aile olma bilincinin gereğidir.

Dinimizin evliliğe bakışını ve ona yüklediği değeri bilmek, ailenin üzerinde yükseldiği ahlâkî ilkeleri öğrenmek, aile hayatımızı yeniden gözden geçirip düzenlememize yardımcı olacak, yeni bir aile kuracak olanlara ufuk açacaktır. Hayatın her sahasında bizim için en güzel örnek olan Peygamber Efendimizin aile içi ilişkileri nasıl yönettiğini, üstlendiği rolleri ve vazifeleri nasıl gerçekleştirdiğini, aile fertlerinin haklarını nasıl koruduğunu görmek, bizlere yol gösterecektir. Bu amaçla, Hz. Peygamber’in hikmet ve rahmet dolu dünyasını ve çağlar üstü örnekliğini günümüz insanına ulaştırmayı amaçlayan “Hadislerle İslam” külliyatından derlenerek hazırlanan bu eserin okuyucularımıza faydalı olmasını temenni ediyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlığı

Hadislerle Evlilik Epub3