2024 Yılı Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Irmaklı, "Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası" konulu konferans verdi.

Hakkari İl Müftülüğünce Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü konferans Salonunda düzenlenen konferans programı Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. İl Müftüsü Hüseyin Okuş’un açış konuşmaları ve sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Daha sonra kürsüye gelen Strateji Geliştirme Başkanı Mustafa Irmaklı, "Hz. Peygamber, Yüce Allah’a olan inanç ve bağlılığıyla cahiliye döneminin karanlığını aydınlatan büyük bir medeniyet inşa etti." dedi.

Strateji Geliştirme Başkanı Irmaklı, "Yeryüzünde bir insan için en büyük devlet, en büyük izzet kainatın efendisine ümmet olmaktır. Ona ümmet olan bahtiyar olmuş demektir. Kim ona layık bir hayat yaşıyorsa yeryüzünün en izzetli insanı o demektir. Kim O’nun yolundan yürüyorsa dünyanın en muhteşem insanı odur. İnsanın yer yüzüne getiriliş gayesi vardır. İnsan Rabbine teslim olmak ve yer yüzünde güzel bir hayat yaşamakla mükelleftir. Peygamber Efendimizin şahsiyet inşasının temelinde ilk olarak Kur’an, iman, tevhit ve vahiy vardır. Tevhid her şeyin irtibatını Allah ile kurmaktır.

- "İslam medeniyeti bir bilgi bir ilim medeniyetidir"

İkincisi bilgi, ilim, hikmet ve irfanla, dolu bir nesil inşa etmektir. Peygamber efendimizin Mekke ve Medine’deki mücadelesine baktığımızda bunu görürüz. İslam medeniyeti bir bilgi, bir ilim medeniyetidir. Bilginin temelinde kişinin kendini ve Yüce Allahı tanıma hakikati vardır. İnsana kendini öğretmeyen, var oluş gayesini ve hakkı anlatmayan bilgi insanlığa huzur getirmez. Onun için efendimiz ‘faydasız ilimden Allah’a  sığınırım’  buyurmaktadır." ifadelerini kullandı.

- "Peygamber efendimiz güzel ahlakın en büyük temsilcisidir"

Irmaklı, "Şahsiyet inşasının en önemli üçüncü ilkesi ibadet ve güzel ahlaktır. Bunun için Peygamberimiz en sıkıntılı dönemlerinde secdeye gitti. Rabbi için göz yaşı döktü. İbadetler müminler için zor zamanlarda Allah’a dayanma vesilesidir. Kur’an Kerim güzel ahlakın kitabıdır. Peygamber efendimiz güzel ahlakın en büyük temsilcisidir.  Mümin ahlakından tanınır. Dolaysıyla şahsiyet inşası güzel ahlak ile olur." diye konuştu.

Konferansın devamında şahsiyet inşasının temel ilkelerinin dördüncüsünün adalet ve merhamet olduğunu belirten Irmaklı, "Peygamber Efendimizin insanlık ölçülerini maddeden çıkardı insanın kalbine bağladı. Herkese adaletli davrandı, herkese merhametini gösterdi. Kur’an ifadesiyle Allah katında en değerliniz takvası, ahlakı en güzel olanınızdır, buyurarak  insanlığa yol gösterdi. Çağımızda yapmamız gereken O’nun yolunda yürümek, O’nu her kesime anlatmak ve ilkelerinin uygulanması için var gücümüzle mücadele etmektir. Cenab-ı mevla dinimizi, inancımızı, Peygamber Efendimizi ve O’nun güzel ahlakını anlamayı, O’nun kutlu yolunda mücadele etmeyi ve O’nu en güzel şekilde temsil etmeyi bizlere nasip eylesin." sözleriyle konferansı bitirdi.

Plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminden sonra program sona erdi.

Programa Hakkari Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ali Çelik, daire amirleri, din görevlileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.