Hicri Takvim, İslam dünyasında dini ve kültürel olayların belirlenmesinde kullanılan, Ay’ın Dünya etrafındaki hareketine dayanan bir takvimdir. Hicri yıl içerisindeki her bir aya da kameri ay ismi verilmektedir. Kamer, Arapça kökenli bir kelime olup “ay” anlamındadır. Miladi takvimden farklı olarak Güneş yılı yerine Ay yılı esas alınır.
Hicri yıl, yaklaşık 354 veya 355 gün olup, Miladi yıldan yaklaşık 10-11 gün daha kısadır. Bu sebeple hicri yıl, miladi yılın içerisinde devamlı farklı günlere denk gelerek dönmektedir.
Kameri ay başlarının belirlenmesi, İslam dünyasında çok önemli bir yere sahiptir. Kameri ay başlarının belirlenmesi için iki temel kriterin gerçekleşmesi gerekmektedir:
İçtima dediğimiz, ay dünyanın etrafında dönerken; güneş, ay ve dünyanın bir doğrultuya geldiği andır. Kameri ayın başlayabilmesi için Hz. Peygamberin hadisi mucibince hilalin görülmesi şarttır. Bu hadiseye Ruyet denir. Hilal’in görülebilecek bir parlaklığa ulaşması için, içtimadan en az 8 derece açılması ve güneş battığı anda hilalin ufuk yüksekliğinin en az 5 derece olması gerekmektedir. Bu şartların dışında güneşin ışınlarından dolayı hilalin görülmesi kesinlikle mümkün değildir.