Dünyanın dört bir yanından Hac farizasını ifa etmek için kutsal topraklara gelen milyonlarca hacı adayı, Arafat'ta vakfeye duruyor. Beyaz ihramlarını giyinen hacı adayları adeta kefenlerini giymiş olarak Allah'ın huzuruna duruyor. Kıyamet ve mahşeri andıran Arafat, Kur'an-ı Kerim'de birçok ayeti kerimede bildirilen ve tasvir edilen ebedi hayat yurdu ahirette yaşanacak hengameyi andırıyor. 

Hac ibadeti için kutsal topraklarda bulunan 80 bin Türk hacı adayının Arafat bölgesine intikali sabah saatlerinde tamamlandı. Arafat bölgesinde çadırlarına yerleşen hacı adayları sabah ezanıyla birlikte namaza durdu. Sabah namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı.

- Arafat duası canlı yayınla tüm dünyadan izlenebilecek

Öğle namazının ardından hacı adayları vakfe yaparak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın yapacağı Arafat duasına eşlik edecek. Arafat duası, Diyanet Haber ve Diyanet TV ortak canlı yayınıyla tüm dünyadan izelenebilecek.

- Arafat hakkında bilgiler

Arafat; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.)'in "Ey İnsanlar!" diye Veda hutbesini irad ettiği yerdir. Veda hutbesinde Peygamber Efendimiz hiçbir ırkın, rengin, şeklin birbirine üstün olamayacağını, üstünlüğün ancak Allah katında takva ile olacağını emretmektedir. Özellikle günümüzde insanlığın başına musallat olan ırkçılığı reddediyor ve aynı ırktan olanların değil inanların kardeş olduğunu vurguluyor.

Peygamber Efendimiz yine o meşhur hitabında adeta bütün insanlığa ders vererek insan hakları manifestosu çiziyor. "Ey insanlar kadınlar sizin emanetiniz." diyor. Kadınlara iyi ve güzel davranmayı emrediyor.

- Arafat vakfesinin ardından insanların sel gibi aktığı Kur'an-ı Kerimde şöyle ifade ediliyor:

“(Hac mevsiminde ticaret yaparak) Rabbinizin lütuf ve keremini istemekte size bir günah yoktur. Arafat’tan ayrılıp (sel gibi Müzdelife’ye) akın ettiğinizde, Meş’ar-i Haram’da Allah’ı zikredin.[5] Onu, size gösterdiği gibi zikredin. Doğrusu siz onun yol göstermesinden önce yolunu şaşırmışlardan idiniz. Sonra insanların akın ettiği yerden siz de akın edin ve Allah’tan bağışlanma dileyin. Şüphesiz Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Bakara, 2/198-199)

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) ise Haccın arafat olduğunu şu Hadis-i Şerifte bildiriyor:

Abdurrahman b. Ya’mer (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurdu: “Hac arafattır, Hac arafattır, Hac arafattır, Minâ günleri ise üç gündür.” “... Kim iki gün içerisinde Minâ’dan Mekke’ye dönerse ona günah yoktur, kim de geri kalırsa yolunu Allah ve kitapla bulduğu takdirde günaha girmemiş olur...” (Bakara,2/ 203) Fecr doğmadan önce Arafat’a yetişen kişi Hacca yetişmiş olur. (Tirmizi, “Tefsîru'l-Kur'ân”, 2)

Arafat, Mekke'nin yaklaşık 25 km. güney doğusunda (yaya 6 saat mesafede) Harem sınırları dışında bir bölgenin adıdır. Haccın iki rüknünden biri olan "Vakfe" Zilhicce'nin 9'uncu günü burada yapılır. "Cebel-i rahme" denilen tepe de buradadır. Burada bulunan Nemire Mescidi'nin güney kısmı, Arafat bölgesinin dışında kalır.

Vakfe, belirli bir yerde belirli süre kalmak demektir. Hacda, Arafat ve Müzdelife denilen iki yerde vakfe vardır. Bunlardan "Arafat vakfesi" haccın rüknü olup, farzdır. "Müzdelife vakfesi" ise vaciptir.