Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde yeni dönem başladı

İstiklal Marşı’nın ardından Ramazan Pakdil’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan açılış programında, “Haseki Belgeseli” gösterimi yapıldı. 

Programın açış ve selamlama konuşmasını yapan Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Adil Bor, “İhtisas Merkezi’nde 43 yıldır kesintisiz bir şekilde Ulum-u İslamiyye tedrisinin devam ettiğini, bugüne kadar İhtisas Merkezi’nden bin 38, aşere-takrip bölümünden ise 229 kursiyerin mezun olduğunu ve mezun olan kursiyerlerin Diyanet İşleri Başkanlığında çok önemli görevler üstlendiğini” ifade etti. 

Bor sözlerine şöyle devam etti: “İhtisas Merkezi’mizin amacı; tarihsel süreçte Kur’an ve sünnet etrafında oluşan ilmi birikim ile doğru ve nitelikli iletişim kurmak ve böylelikle sahih bilgiyi canlı bir şekilde, donukluktan uzak bir şekilde muhataplara ulaştırmaktır. İhtisas Merkezi’mizdeki eğitim; sürekli okumalar yapan, araştıran, kendini geliştiren, bilgilerini güncelleyen, şahsiyetli, erdemli ve diğerkâm bireylerin yetişmesini hedeflemektedir.”

Daha sonra kürsüye gelen Dr. Hüseyin Kayapınar; öğrencilere başarılar diledi ve ilim öğretmeyi bir alışveriş akdine benzeterek, her yönüyle sahih ve sağlam bir tedrisin önemine değindi.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı ise şunları kaydetti:

“İslam medeniyeti bir nas medeniyetidir. Bu medeniyet, kurucu metinler olarak ayet ve sünneti merkez almış, Kur’an-ı Kerim ve Efendimiz (s.a.s.) etrafında şekillenmiş bir medeniyettir. İslam ile ilgili değerlendirmede bulunacak kişinin gerek kurucu metinlere, gerek bunlar etrafında şekillenen tarihi ikinci naslara hâkimiyeti olması gerekir. Gerek on dört asır zarfında Kur’an-ı Kerim, sünnet üzerine şekillenen metinlerin bize aktardığı müktesebatı iyi anlayabilmek ve bu müktesebatın içindeki güçlü ve zayıf tarafları birbirinden ayırt edebilmek, gerek yaşadığımız şu çağda başka medeniyetlerden bize intikal eden bilgi birikiminin sıhhat değerlendirmesini yapabilmek, nassa ve metinlere vukufiyeti gerektiriyor. Haseki Eğitim Merkezi’ne vücut veren ihtiyaç da burada yatmaktadır.”

Sonrasında kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı ise şunları söyledi:

“İslam dini, ilim ve hikmet dinidir”

“Cenab-ı Hak Alim ve Hakim’dir. İslam dini, ilim ve hikmet dinidir.  Adalet ve marifet dinidir. Bu ilim ve hikmeti toplumla buluşturacak olanlar ise âlimlerdir. Doğrusu ilim adamı, ilim ile toplum arasındaki köprü insandır. Köprü insan olmanın büyük sorumluluğu vardır. Belki bir akademisyen ‘sadece ilim için ilim’ yapabilir. Ama burada eğitim gören hiç kimsenin ‘Ben bunu sadece ilim için yapıyorum.’ deme ve toplumu göz ardı etme şansı yoktur. Bir Hasekili bu coğrafyanın insanına ve Müslüman dünyaya ilmimle nasıl derman olabilirim düşüncesiyle ilim yapar.”

“Sizler köprü insanlarsınız.”

Dini Yüksek İhtisas Merkezinde ders gören kursiyerleri ilim ile toplum arasındaki köprülere benzeten Prof. Dr. Martı, şöyle devam etti: “Eğer köprü hasar görür veya yıkılırsa, varın görün toplumun halini! Dolayısıyla sizlerin son derece güçlü, sağlam ve dayanıklı bir şekilde, mütemadiyen ilmi toplumla buluşturmanız icap ediyor. Eminim üç yıl boyunca kitaplarınıza gömülüp naslarla derin bir ilişki kuracaksınız. Ama arada başınızı kitaptan kaldırın. Çünkü hayat hızla akıyor. Ailenizle ve çevrenizle alakadar olmanızı, hayata dair problemlerden haberdar olup, öğrendiklerinizle bu problemlere nasıl çözüm üretebileceğiniz üzerine düşünmenizi istirham ediyorum. Bizim duamız sizlerle. Çünkü sizler din hizmetinin ümidisiniz.”

Martı son olarak Haseki Sultan’ın ismi altında hizmet vermekte olan bu güzide kurumda hanımların da eğitim görüyor olmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Haseki Dini Yüksek İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Ali Rıza Temel tarafından yapılan geleneksel ilk ders;  “Dünyanın maddeci olduğu bir âlemde maneviyata olan ihtiyaç” konusuna ayrıldı. Temel, “Dünyanın İslam’a, İslam’ın da iyi Müslümana ihtiyacı var.” sözleriyle dersini özetledi. 

Yeni dönem açılış programına Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, Din İşleri Yüksek Kurulu Sabık Başkanı Dr. Hüseyin Kayapınar, Pendik İlçe Müftüsü Hüseyin Baş, Pendik Kaymakamı, Pendik Belediye Başkanı, eğitim görevlileri ve kursiyerler katıldı.