Diyanet İşleri Başkanlığı, her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir değeri tema olarak belirlemekte ve kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Bu bağlamda 2025 yılının Ramazan ayı teması “İyilik Ayı Ramazan” olarak belirlenmiş olup, ay boyunca bu tema çerçevesinde duyarlılık ve farkındalık oluşması amacıyla çalışmalar yapılması hedeflenmektedir.

İl Müftüsü Naci Çakmakçı, Rize’de Ramazan ayı öncesi hazırlıkların tamamlandığını ifade ederek, “Rahmet, mağfiret ve bereket ayı ramazan ayına kavuşmanın sevinç ve heyecanıyla bu gece ilk teravih ve ilk sahurla ramazan ayına girmiş olacağız.” dedi.

Müftü Çakmakçı Ramazan hazırlıklarının tamamlandığına dair yaptığı açıklamada, “On bir ayın sultanı Ramazan’ın yüzyıllardır süregelen geleneği mahyalar gözden geçirilerek Ramazan ayı boyunca ayet, hadis ve güzel sözlerden oluşan yazılarla vatandaşlar bilgilendirilecek. Rize'de vatandaşların Ramazan ayını daha temiz ve sağlıklı koşullarda ibadet ederek geçirmeleri için camilerde temizlik ve bakım çalışmaları yapıldı. Rize Belediyesi tarafından kentteki camilerin halıları, şadırvanlar ve ayakkabılıklar detaylı bir şekilde temizlendi. Ramazan ayında binlerce ziyaretçiyi ağırlayacak olan camilerin ses, aydınlatma ve ısıtma sistemleri kontrol edilerek kadın ve çocuklar için özel alanlar oluşturuldu. Merkez ve ilçelerde hatimle teravih namazı kılınacak camiler; Rize Merkez’de Taşçıoğlu Camii, Ardeşen’de Sultan Alparslan Camii, Çayeli’nde Anadolu İmam Hatip Lisesi Mescidi, Derepazarı’nda Sahil 3 Camii, Güneysu’da Merkez Camii ile Çamlıca Köyü Ilıca Camii, İkizdere’de Merkez Kubbeli Camii şeklinde belirlendi. Ayrıca RTEÜ Ahmet Erdoğan Camii, Çaykur Ziraat Camii ve Sahil Camii olmak üzere 3 camimizde Cuma akşamları enderun usulü teravih namazı kılınacak. Ramazan ayında haftanın 7 günü saat 22.00'ye kadar hizmet verecek "Alo 190 Dini Soruları Cevaplandırma Hattı"na her türlü dini soruların sorulabilmesi için gerekli alt yapı hazırlıkları tamamlandı. Camilerde ve Kur’an kurslarında okunacak mukabeleler, yapılacak sohbetler ve kılınacak teravihler için her türlü hazırlıklar yapıldı ve tedbirler alındı. Bu sene merkezde bulunan bazı camilerimizde Tefsirli Mukabele programı uygulaması başlatıldı. Tefsirli mukabele programı uygulanacak camiler; Müftü Mahallesi Berat Camii, Çaykur Ziraat Camii, Reşadiye Mahallesi Camii, Şeyh Camii, Orta Cami (Timya), Atmeydanı Ortaalan Camii ve Zavendikli Mustafa Yıldız Hoca Efendi Camii olarak belirlendi. Rize Şimal AVM’de her hafta Cuma günü saat 17.00’de müftülerimiz ve din görevlilerimizin katılımı ile “İftarı Beklerken” programı düzenlenecek. Cezaevi, huzurevi ve KYK yurtlarında manevi danışmanlarımız tarafından mukabele ve dini sohbet programları uygulanacak. Rize Belediyesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanında Ramazan ayı boyunca devam edecek etkinlik alanında Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarımızın tanıtım ve satışı gerçekleştirilecek. Müftülüğümüz tarafından hazırlanıp bastırılan Ramazan imsakiyelerinin dağıtımı yapıldı. Vatandaşlarımızın katkılarıyla Rize’mize kazandırdığımız Mobil İkram aracımız Ramazan ayı boyunca milletimizin hizmetinde olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Müftü Çakmakçı, “Ramazan öncesi hazırlıkların tamamlanmasında destekleri için Valimiz Sayın Sayın İhsan Selim Baydaş’a, Belediye Başkanımız Sayın Rahmi Metin’e, din görevlilerimize, cami dernek görevlilerimize ve destekte bulunan herkese teşekkür ediyor, bu vesileyle iyiliklerle dolu bir Ramazan geçirmeyi Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyor, tüm Rizeli kardeşlerimin Ramazan-ı Şerif’ini tebrik ediyorum.” dedi.