Teravih namazının hükmü nedir?

Teravih namazı hem erkekler, hem de kadınlar için müekked bir sünnet-i ayndır. Bu namazın faziletiyle ilgili olarak sevgili Peygamberimiz (sas) şöyle buyurmuşlardır:

“Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Allah rızası için Ramazan gecelerini ibadetle geçiren (teravih namazını kılan) kişinin geçmiş günahları bağışlanır.”(Buhari,İman,27)

Teravih namazının cemaatle kılınması sünnettir. Kişi, teravihi kendi evinde yalnız başına kılabilirse de, cemaat sevabından mahrum olmamak için, aile efradıyla birlikte cemaat halinde kılmaya gayret etmelidir. Cemaatle kılınmasının sünnet oluşu, Peygamber Efendimizin uygulamalarıyla sabittir.

Teravih namazı kaç rekattır?

Yirmi rekât olan teravih namazını, her iki rekâtta bir selam vererek kılmak gerekir. İki rekâtta bir selam verilmemesi durumunda kılınan teravih namazı sahih olmaz.

Hanefi mezhebine göre teravih namazı, dört rekâtta bir selam verilerek de kılınabilir. 8, 10 hatta 20 rekâtın sonunda selam verilerek kılınabilirse de bu mekruhtur.

Teravih namazının vakti

Teravihin vakti yatsı namazından sonra başlar. Yatsı namazı, akşam namazının vaktinde cem-i takdim şeklinde akşam namazıyla birlikte kılınsa bile, peşi sıra teravih kılınabilir. Teravihin vakti fecr-i sadıkın doğması ile sona erer. Vitirden sonra kılınsa da sahih olmakla birlikte vitirden önce kılınması daha faziletlidir.

Teravih namazı kaza edilir mi?

Vaktinde kılınmayan teravihin daha sonra kaza edilmesi sünnettir.

Hanefi mezhebine göre vaktinde kılınmayan teravih namazı daha sonra kaza edilmez.

Teravih kılmakta olan kişinin, selef-i salihine uymuş olmak için, arada salât okumaksızın istirahat maksadıyla oturması menduptur. Ancak bu  arada zikir yapılması gerektiğine dair bir rivayet bulunmamaktadır.

Teravihi Hatimle Kıldırmak

Ramazan’ın son gecesinde hatmedecek şekilde teravihi hatimle kıldırmak sünnettir. Cemaat bundan rahatsız olacak ve zarar görecekse, onların durumunu göz önüne alarak bundan vazgeçmek daha uygun olur. Cemaat sıkılmasın diye teravihi acele kıldırmak caiz değildir. Hâlbuki ilk dönem Müslümanları teravih namazında çok uzun sureler okurlarmış. Abdullah, babası Hz. Ebubekir’in şöyle dediğini nakletmiştir:

“Ramazanda (teravih namazını kılıp) dağıldığımızda fecrin doğmasından korktuğumuz için hizmetçilerden (sahur) yemeği(ni) hazırlamak için acele etmelerini isterdik.”

Şafi mezhebine göre  teravih namazı nasıl kılınır?

Teravihin her iki rekâtı müstakil bir namazdır. Her iki rekâtın başında niyet edip iftitah tekbirini aldıktan sonra iftitah duasını okumak gerekir. Bu dua, Fatiha’dan önce okunmalıdır.

Teravihin her teşehhüdünün sonunda Peygamber Efendimize salât-ü selam getirilir.

Teravihin ayakta kılınması, oturarak kılınmasına; mescitte kılınması, evde kılınmasına nispetle daha faziletlidir.

Vitir namazını Ramazan ayında cemaatle kılmak ve bu ayın ikinci yarısında vitrin son rekâtında rükûdan doğrulduktan sonra kunut duası okumak da sünnettir. Yine her gün sabah namazının farzının ikinci rekâtında, rükûdan kalktıktan sonra kunut duası okumak da sünnettir.

DAHA FAZLASI İÇİN TIKLAYINIZ 

Şafi mezhebine göre vitir namazı nasıl kılınır?

Şafi Mezhebinde Kunut Duaları ne zaman okunur?

Hanefi ve Şafi mezhebinde kunut duaları ve anlamları