Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu kapsamında hacı adaylarına hizmet veren Mekke Hastanesi’nde Diyanet Haber’e açıklamalarda bulunan Başhekim Yalçın, hac ibadetinin meşakkatine ve iklim şartlarına dikkat çekerek hacı adaylarına sağlıklarını korumaları için önemli tavsiyeler bulundu.

- Amacımız sağlıkla hac ibadetinin yapılması

Diyanet’in kutsal topraklardaki sağlık hizmetlerinden bahseden Başhekim Yalçın, “Amacımız hacı adaylarının sağlıklı bir şekilde hac ibadetini yaparak yurda dönmesidir. Bunun için de hacı adaylarımızın tüm sağlık kontrollerini yaptırmasını önemsiyoruz. Özellikle kronik hastalığı olan şekeri, tansiyonu, kalp hastalığı, akciğer hastalığı olan hacı adaylarımızın mutlaka gelmeden önce genel bir kontrolden geçmesi ve kendi muayene olduğu doktorlarına böyle bir ibadete gideceklerini söylemesi ve buranın şartlarında bu ibadetini yapıp yapmayacaklarını sormaları lazım. Sadece belli bir hastalığı olan değil, sağlıklı hacı adaylarımızın da hacca hazırlıklı gelmesi bizler için önemli.” dedi.

- Yolculuğa çıkmadan unutulmaması gerekenler

Hacı adaylarının kutsal topraklara gelmeden önce kullandığı ilaçları, bu ilaçlara ait reçete ya da epikrizi yanlarında bulundurmalarını  belirten Yalçın, hacı adaylarının ilaçları yeteri miktarda getirmelerini, özellikle de insülin gibi ilaçları özel kaplarıyla yanlarına almalarını söyledi.

Yalçın, hac yolculuğuna özenle hazırlanılması gerektiğini vurgulayarak, hacı adaylarını yolculuk öncesinde yürüyüş yapmaları ve üç saati aşan uçak yolculuklarında hareketsiz kalmamaları konusunda uyardı.

- Sıcak çarpmasına dikkat

Sağlıklı bir hac için dikkat edilmesi gerekenleri aktaran Yalçın, sıcak iklimin etkisiyle oluşabilecek sıcak çarpmalarına karşı açık renkli giysiler tercih edilerek bolca su tüketilmesi ve terleme ile vücutta azalan tuz miktarının korunması gerektiğini ifade etti. Beslenme konusunda Diyanet tarafından otellerde verilen yemeklerin yeterli olduğunu belirterek, düzenli beslenmenin önemine dikkat çekti.

- Klima kullanımı ve ıslak zeminlerde hijyen

Seyahat, otel ve ibadet yerlerindeki klimalara ve ıslak zeminlere karşı tedbirli olunması gerektiğini hatırlatan Yalçın, klimalar altında durulmaması, klimaların odalarda yokken açılması ve mutlaka odaların havalandırılması gerektiğini belirtti. Yine ıslak zeminlerde ayak hijyenine dikkat edilerek, özellikle kayma, düşme ve yaralanmalar olmaması için dikkatli olunması tavsiyesinde bulundu.

- İbadet yarışına girmeyin, dengeyi koruyun

Nafile ibadetleri ifa ederken dengeli olunması, sağlıklarını risk edecek davranışlardan uzak durulması gerektiğinin altını çizen Yalçın,  “İbadet yarışına, umre yarışına lütfen girmeyin. Ölçülü derecede yapın. Öncelikli olarak bir kere farz ibadetlerden sorumlusunuz ve buraya hacı olmaya geliyorsunuz. En azından hacı oluncaya kadar kendinizi korumaya özen göstermeniz lazım. Vücudunuzun direncinin iyi olması lazım. Eğer bir yerlerinizi sakatlarsanız ya da herhangi bir hastalık çıkarsa bu sefer hacdaki durumunuz daha da zorlaşacak demektir. Mutlaka ibadet yapacaksınız. Hepimiz Kabe'mizi özlüyoruz. Onu tavaf etmek istiyoruz, diğer ibadetlerimizi yapmak istiyoruz ama ölçüyü kaçırmamak gerekiyor.” dedi.

- Kalabalıklarda maske kullanın

Aşırı kalabalıkta oluşacak enfeksiyon riskine karşı uyarılarda bulunan Yalçın, "Hacılarımızın mümkün mertebe kalabalık ve kapalı ortamlarda maske kullanmalarını öneririm.” ifadelerini kullandı.

- Sigarayı bırakmak için hac bir fırsattır

Sigaranın tüm hastalıklarda etkisi olduğunu vurgulayan Yalçın haccın sigara bırakmak için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Eğer sigara içiyorsanız bu tür alışkanlıklardan kurtulmak için hac çok güzel bir fırsat. İnşallah burada sigarayı bırakarak yurda dönmüş olursunuz. Çünkü sigaranın dokunmadığı, yapmadığı hastalık, yok denilecek kadar az ya da var olan hatalıkları kötüleştirmekte. Sadece kalp değil, mide, bağırsak, gırtlak, akciğerleriniz üreme sistemi de dahil olmak üzere sağlığınızı çok etkileyen bir şey bu sigara. Lütfen bu hac döneminde bu sigaradan kurtulun."

- Gezici sağlık ekipleri sahada

Başhekim Yalçın, hacı adaylarının sağlıklarının sürekli kontrol edildiğini ve gezici sağlık ekipleriyle de hasta hacı adaylarının takip edildiğini belirterek, tüm hacı adaylarına sağlık içerisinde mebrur bir hac yaparak yurda dönebilmeyi diledi.