Aileden gençlere geniş bir yelpazede ilkesel yayın politikasıyla yürüyüşünü sürdüren Diyanet TV, iddialı yapımlarla yeni yayın dönemine başladı.

Diyanet TV'nin yeni fikir programı "Savaş Barkçın ile Medeniyet Aklı" ilk bölümüyle ekranlara geldi.

Programa konuk olan Prof. Dr. Saadettin Ökten, modern hayatın getirdiği tekdüzelik ve bireysel özgürlük konularını derinlemesine ele aldı. Programda, bireylerin kimliklerini ve özgürlüklerini kaybetmesine neden olan unsurlara dikkat çekildi.

Özgürlük adı altında hiç fark ettirmeden kötücül bir niyetle küreselin insanlara sunduğu özgürlük algısını eleştiren Prof. Dr. Ökten, tek düzeleşmenin ve tüketim kültürüne göre yaşamanın bir özgürlük olmadığını ifade etti. Tüketim kültürünün rağbet görmesinin insanları özgürlükten çok sınırlı bir alanda ve küreselin istediği gibi yaşamaya ittiğini ifade eden Ökten, şöyle konuştu:

“Küreselin kötü niyetli bir şekilde yayılması bir özgürlük algısı sunsa da zihinleri, pratik hayatı ve bedenleri tutsak ediyor. Artık insanlar aynı şeyi giyiyorlar, aynı şeyi seviyorlar. Benim kendim gibi yaşamama izin vermiyorlar.”

Bu bağlamda, geçmişteki uluslararası toplantılara atıfta bulunan programın sunucusu Savaş Barkçın konuya tarihten bir örnek vererek “Birinci Dünya Savaşı sırasındaki toplantılarda, her ülkeden gelen insanlar kendi kıyafetlerini giyerdi. O zamanlar kıyafet çeşitliliği çok daha fazlaydı. Şimdi baktığınızda, herkesin neredeyse aynı kıyafetleri giydiğini görüyoruz.” dedi.

Ökten, bunun sadece kıyafetle sınırlı olmadığını, müzik ve yemek gibi günlük yaşam unsurlarında da benzer bir kısıtlanma yaşandığını belirtti. “Bu durumu yaşarken, kendinizi çok özgür hissediyorsunuz. Ancak bu, Sovyetler dönemindeki gibi insanlara dayatılan katı bir uygulama değil. Modern dünyada bu daha gizli bir şekilde gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.

Programın ilerleyen bölümlerinde, modernitenin sona erme olasılığına değinen Ökten, “Her şeyin bir sonu var. Modernitenin de bir sonu var. Biz ona hazırlanalım ve kendimizi yetiştirelim.” ifadelerini kullandı.

“Savaş Barkçın ile Medeniyet Aklı” her Salı saat 21.00’de Diyanet TV’de…