Esslingen DİTİB Yunus Emre Camii'nde açılışı yapılan, 210 kişinin katılacağı Suffe İslami İlimler Programı, dört yıl sürecek ve program kapsamında öğrencilere İslami ilimler alanında eğitim verilecek.
Açılış poragramına; Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar, DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Stuttgart Dini Danışma Kurulu Başkanı Fatih Burak Mermer, DİTİB Genel Başkan Yardımcısı ve DİTİB Baden-Württemberg Eyalet Birliği Başkanı Erdinç Altuntaş’ın yanı sıra Suffe İslami İlimler Eğitim Programı’na katılacak öğrenciler, velileri ve eğitimcileri katıldı.
DİTİB tarafından içerik ve müfredatı hazırlanan Suffe İslami İlimler Programı, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Hechingen DİTİB Süleymaniye Camii din görevlisi Nurettin Midilli tarafından sunulan bilgilendirme ile başladı.
Stuttgart Dini Danışma Kurulu Başkanı Fatih Burak Mermer, DİTİB Genel Başkan Yardımcısı ve DİTİB Baden-Württemberg Eyalet Birliği Başkanı Erdinç Altuntaş ve Esslingen DİTİB Yunus Emre Camii Musa Bolat, Suffe İslami İlimler Programı’nın hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Öğrencilerimizi ve hocalarımızı tebrik ediyor, feyizli ve bereketli bir ilim sezonu olmasını niyaz ediyoruz” diye konuştu.
Gençler, İslam'ın hoşgörüsünü temsil edecek nesillerdir
DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, törende yaptığı konuşmada gençlerin önemine vurgu yaparak, onların toplumun geleceği olduğunu belirtti. Kuzey, gençlerin Peygamber Efendimiz'in rahmet iklimini bu toplumda yeşerteceklerini ve İslam'ın en güzel şekilde temsil edecek nesiller olduğunu ifade etti. "Sizler bizim geleceğimiz olacaksınız" diyen Kuzey, gençlerin dinlendiği zaman kalplerin ısınacağına, kalplerin imanla, İslam'la tanışacağına inandıklarını dile getirdi.
Güzel ahlak, ilim ve irfan en büyük mirastır
Kuzey, anne ve babaların çocuklarını yönlendirmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayarak, en büyük mirasın güzel ahlak, ilim ve irfan olduğunu belirtti. Ayrıca, gençlerin imanla, ilimle ve fikirle donatılması gerektiğini vurguladı ve okunan kitaplar, dinlenen eserler ile bu yönlerini geliştirmeleri gerektiğini ifade etti.
Son olarak, Kuzey, Almanya'da başlatılan Suffe İslami İlimler Programı’ndan gurur duyduklarını ve bu hizmetin önemini vurguladı. DİTİB ailesi olarak gençlerin yetişmesine destek olacaklarını ve hocaların bu konuda büyük görevler üstlendiğini ifade etti. Kuzey, gençlere başarılar dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
Stuttgart Başkonsolosu Makbule Koçak Kaçar de, Suffe İslami İlimler Programı'nın hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başladı. Programın önemini vurgulayan Koçak, güzel dinin daha iyi öğrenilmesi gerektiğini belirtti ve bu sayede hem Türk toplumuna, hem de Alman dostlarına ve yaşadıkları topluma daha iyi hizmet edebileceklerini ifade etti.
Türk toplumu, İslam eğitiminde öncü rol üstleniyor
Stuttgart'da yaşayan Türk toplumu olarak, hem buradaki değerlere saygılı bir şekilde, kendi değerlerimizi güzel şekilde yaşatmayı, hem bu topluma hem de kendi toplumumuzu katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Başkonsolos, genç nesillerin yetişmesine yardımcı olma amacını taşıdıklarını, bu süreçte ellerinden gelen desteği sunacaklarını belirtti.
Gençlerin bu programı tamamladıktan sonra uluslararası ilahiyat programlarına veya yerel üniversite programlarına katılmalarını tavsiye eden Koçak, İslam'ı doğru bir şekilde anlatabilmek için önce kendilerinin bu konuda donanımlı olması gerektiğine dikkat çekti.
İlim ve bilim alanında kendimizi geliştirmeliyiz
Tarihsel olarak İslam'ın, bilim ve ilimle yakından ilişkilendirildiğine vurgu yaparak, bu mirası devam ettirmek ve aynı seviyelere ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Ayrıca, binlerce yıllık devlet tecrübesine sahip olduklarını ve toplumlarını en iyi şekilde temsil etmeyi amaçladıklarını belirtti. Konuşmasının sonunda, programa katılanlara ve bu programa öncülük eden DİTİB'e teşekkür etti.
Eğitimler yüz yüze ve çevrim içi verilecek
Örgün eğitim formatında yüz yüze ve çevrim içi verilecek dersleri uzman din görevlilerinin katılımıyla uygulanacak olan Suffe İslami İlimler Programı, dört yıl içinde Kur'an-ı Kerim, Akaid, Fıkıh, Siyer, ve Usulü Fıkıh derslerini içerecek. Bu program, haftada bir gün altı ders saati olarak işleneceği açıklandı.