Diyanet İşleri Başkanlığı 2024 Yılı Hac Organizasyonu kapsamında kutsal topraklara giden vatandaşlar il ve ilçe müftülüklerince düzenlenen törenlerle yola çıkıyor.

Düzce

Düzce’den kutsal topraklara gidecek 7'si görevli toplam 196 kişilik hac kafilesi için Cedidiye Camii önünde uğurlama merasimi düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda, uzun zamandır hac farizasını yerine getirmek için bekleyen hacı adayları ile yakınları uğurlama programında duygulu anlar yaşadı.

Düzce Hacı Uğurlama 11

Programda konuşan İl Müftüsü Osman Aydın, hac ibadetinin öneminden bahsederek sözlerine şöyle devam etti:

"Hac, İslam’ın beş temel esasından biri olup Kur’an-ı Kerim’de ‘Hacca gitmeye gücü yeten insanlara, Beytullah'ı ziyaret etmek Allah'ın bir emridir.’ buyrulmaktadır. Sizler Peygamber Efendimizin tabiri ile Duyufurrahmansınız yani Allah’ın misafirleriniz. Çıktığınız yolculuk hayırlı, mübarek olsun. İnşallah hacdan dönerken Hz Ebubekir ‘in sadakatini;Hz Ömer’in adaletini; Hz Osman’ın iffetini;Hz Ali’nin ilme ve cesaretini kazanmış olarak dönersiniz."

Düzce Hacı Uğurlama 22

Program Müftü Osman Aydın’ın yaptığı dua sonrası getirilen tekbir, salavat ve telbiyeler ile hacı adayları kutsal topraklara gitmek için otobüslerle uğurlandı.

Programa Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kayseri

Kayseri'de Ahmet-Ayşe İnci Camii’nde düzenlenen programla 297 hacı adayı telbiye, dua ve sevinç gözyaşlarıyla kutsal topraklara uğurlandı.

Kayseri Hacı Uğurlama 22

Hacı adaylarına seslenen İl Müftü Vekili Cabir Çelik, "Kafilelerimizde toplam 297 hacı adayımız var. Hacı adaylarımız ve siz değerli yakınları heyecanla, yıllardır hac vazifesine kavuşmayı beklediniz. Allah sağlıkla, afiyetle gidip gelmeyi nasip eylesin inşallah. Hac yolculuğu bambaşka bir yolculuktur. Peygamber Efendimiz (sas)’e gidiyorsunuz. Ne mutlu sizlere. Sizin yerinizde olmak isteyen milyonlarca, milyarlarca insan var. Haccınız mebrur olsun. Yolunuz açık olsun. Bizleri de dualarınızda unutmayın." dedi.

Kayseri Hacı Uğurlama 11

Daha sonra yine İl Müftü Vekili Çelik tarafından yapılan dua ile hacı adayları Mekke’ye gitmek üzere uğurlandı.

Yıllarca kutsal topraklara gitmek için beklediklerini belirten hacı adayları, ilk defa kutsal toprakları görecekleri için heyecanlı ve mutlu olduklarını söyledi.

H G8 A7926

Trabzon

Trabzon’dan  kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarına yönelik "Trabzon Hacılarını Uğurluyor" programı 1 Nolu Beşirli Mahallesi Sahil Camii'nde gerçekleşti.

Trabzon Hacı Uğurlama 22

Kur'an'ı Kerim tilavet ile başlayan programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, İl Müftüsü Selami Aydın, İl Protokolü, İl Müftü Yardımcıları, İlçe Müftüleri, kafile Başkanları, hacı adayları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ve İl Müftüsü Selami Aydın Hacı adaylarına hitap etti.

Trabzon Hacı Uğurlama 11

İl Müftüsü Aydın, hacı adaylarına hitaben "Sizler Türk milletini temsilen orada bulunacaksınız. Bulunduğunuz süre içerisinde bu asil necip milletin vasıflarını ve özelliklerini orada göstereceksiniz. Ömrünüzde bir defa kısmet olabilir. İkincisi ya olur ya olmaz. Ne olur ibadetle meşgul olun, Sizi yolcu etmeye gelen kardeşlerimiz, evlatlarınız, ananız, babanız, torunlarınız, sizlerden orada tek istediği şey duadır.Gerek kabede gerekse medine-i münevverede o manevi atmosferden uzaklaşmayın. En fazla bugün içinde bulunduğumuz durumuda düşündüğünüzde, gerek ülkemizde gerekse İslam Coğrafyasında yaşayan din kardeşlerimizin içinde bulunduğu sıkıntıların defi için ne olur gece gündüz demeden dua edin, Orada özellikle farklı ülkelerden gelen insanlarımızı göreceksiniz. Farklı ibadet şekilleri olabilir. Farklı davranış biçimleri olabilir. Farklı şekillerde gördüğünüz den dolayı farklı şekilde değerlendirme yapmayınız." dedi.

Trabzon Müftülüğü Tasavvuf Musikisi korosunun seslendirdiği ilahi-kasidelerin okunmasıyla devam eden program, ziyaret edilecek mekanların uygulamalı anlatımı, dua ve yapılan ikramın ardından sona erdi.

Muğla Hacı Uğurlama 33

Muğla

Muğla İl Müftülüğünce hacca giden vatandaşlar için uğurlama programı düzenlendi.

Programda hacı adaylarının sevincini paylaşan Muğla İl Müftüsü Yaşar Çapçı, yaptığı konuşmada kutsal yolculuğa çıkacak vatandaşları tebrik etti.

Muğla Hacı Uğurlama 22

Gidemeyenlere de nasip olmasını dileyen Müftü Çapçı, yolculukta ve ibadetinde en önemli hasletin sabır ve tahammül olduğunu dile getirerek  vatandaşlara sabır ve tahammüllü olmaları tavsiyesinde bulundu.

Muğla Hacı Uğurlama 11

Çapçı'nın konuşmasının ardından İl Vaizi Cüneyt Çakır dua etti. Okunan ilahiler Salavatlar ve Tekbirler eşliğinde sevdikleri ile vedalaşan hacı adayları gözyaşları ile Medine'ye doğru yola çıktı.