DİYANET eKİTAP

Uluslararası II. Kıraat Sempozyumu: Tarihten Günümüze Kıraat İlmi - eKitap

2017 yılında düzenlenen II. Uluslararası Kıraat Sempozyumunda alanında uzman kişilerce sunulan tebliğ ve müzakerelerde kıraat, tecvid ve mushaf imlası ile ilgili problemli ve tartışmalı konular ele alınmıştır.

Abone Ol

TAKDİM

Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim; Allah tarafından Cebrail vasıtasıyla ve vahiy yoluyla Hz. Peygamber’e indirilmiş, Mushaflarda yazılmış, kıraatiyle ibadet olunan ve tevatür yoluyla nesilden nesile aktarılan muciz bir kelamdır.

Kur’an-ı Kerim’in doğru basılması, okunması ve yayımlanması ile ilgili kanunda görevi tanımlanmış olan Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanlığımızın en kadim birimlerindendir.

Daha önce “Mushafları İnceleme Kurulu’’ adıyla hizmet veren Kurulun adı 2010 yılında 6002 sayılı Yasa ile “kıraat” kelimesinin eklenmesiyle Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu ismini almış ve Kıraat alanında çalışmalar yapmak ve arşiv oluşturmak da Kanun’da Kurul’un görevleri arasında yer almıştır. Bu çerçevede Kurul; üniversitelerdeki tefsir ve kıraat anabilim dallarıyla işbirliği içinde Kurul’un çalışma alanlarıyla ilgili çalıştaylar ve sempozyumlar düzenlemektedir.

İlk olarak 2012 yılında İstanbul’da “Tarihten Günümüze Kıraat İlmi’’ adıyla uluslararası kıraat sempozyumu düzenlenmiştir. Mushaf imlası, kıraat ilmi, tecvid ilmi ve dünyadaki Kur’an eğitim-öğretim usul ve esaslarıyla ilgili 18 tebliğ sunulmuş ve müzakere edilmiştir. I. Kıraat Sempozyumu’nda dile getirilen tartışmalar ve talepler istikametinde Kurul bazı adımlar atmıştır. 2018 yılında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kanun’da değişiklik yapılmış; mushaflarda mühür zorunlu hâle gelmiş, üye sayısı 8’den 12’ye çıkarılmış ve dijital ortam da incelemeye dahil edilmiştir.

Kurul; Mushaf imlasında Resm-i Osmânî’ye geçişle ilgili de bazı adımlar atmış, ulusal ve uluslararası hat yarışmaları Resm-i Osmânî imla sistemine göre düzenlenmiş ve dereceye girenlere Resm-i Osmânî tarzı hafs ve verş rivayetiyle Mushaf yazdırılmaya başlanmıştır. 2012 yılında düzenlenen Sempozyum’dan sonra 2017 yılında II. Kıraat Sempozyumu düzenlendi. Kıraat, tecvid ve mushaf imlası ile ilgili problemli ve tartışmalı konular ele alındı. İstanbul Haseki Reîsulkurrâ Abdurrahmam Gürses Kıraat İhtisas Merkezi’nde düzenlenen bu Sempozyum’da mushaf imlası, kıraat ve tecvid konularında 17 adet tebliğ sunuldu ve müzakere edildi.

Yıllarca kurra, müftü ve vaiz yetiştiren ve restorasyon sonrası Sempozyum’un başladığı gün yeniden açılan eğitim merkezi bünyesinde Reîsulkurrâ makamı da açıldı.

II. Kıraat Sempozyumu’nun düzenlenmesinde ve kitaplaştırılmasında emeği geçenlerle gerek yurt içinden gerekse yurt dışından gelerek tebliğ ve müzakereleri ile katkı sunan ilim ehline teşekkürlerimizi sunar, Sempozyum’un ve basılan eserin hayırlara ve istifadeye vesile olmasını niyaz ederiz.

Hafiz Osman Şahin

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı