Diyanet’ten kutsal topraklarda 7/24 sağlık hizmeti
Diyanet’in kutsal topraklarda 7/24 sağlık hizmeti sunduğunu ifade eden Sağlık Ekip Başkanı Ahmet Sünetçi, “59 uzman hekimimizle, 20’nin üzerinde farklı dalda uzman doktorumuzla burada hizmet sunuyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz hastanemiz toplamda 110 yatak kapasitesine sahip.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı Hac Organizasyonu Sağlık Ekip Başkanı Ahmet Sünetçi, Diyanet Mekke Hastanesi’nde Diyanet Haber’e açıklamalarda bulundu.
Sünetçi, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Mekke ve Medine’de sağlık hizmeti sunduklarını ifade ederek, “Sağlık Ekip Başkanlığı olarak hem Mekke’de hem Medine’de ekibimizle birlikte Türkiye’den ve yurt dışından gelen millet varlığımıza, gerek Diyanet İşleri Başkanlığımız organizasyonuyla gerek şirketler organizasyonuyla gelen her bir hacı adayımıza hizmet sunuyoruz” dedi.
“Hastanemiz 110 yatak kapasitesine sahip”
Sağlık Ekip Başkanlığı'nın yaklaşık 310 personelle hizmet verdiğini belirten Sünetçi, “59 uzman hekimimizle 20’nin üzerinde farklı dalda uzman doktorumuzla burada hizmet sunuyoruz. Şu anda içinde bulunduğumuz hastanemiz toplamda 110 yatak kapasitesine sahip. Burada çok büyük ameliyatların haricinde küçük operasyonlar yapılabilmekte. Yapılması gereken büyük müdahaleler Arap hastanelerine sevk edilmekte ve oralarda sağlık hizmeti verilmekte.” diye konuştu.
Hac ibadetini yerine getirmek amacıyla kutsal topraklara gelen vatandaşların sağlığının kendilerine emanet olduğu bilinci ile hizmet sunduklarını dile getiren Sünetçi: “Sağlık gerçekten çok büyük bir nimettir. Kıyamet gününde ilk hesabı sorulacak olan nimetlerden birisidir. O yüzden buraya gelen insanımızın sağlığına herhangi bir zeval gelmemesi, insanımızın sağlığını koruyabilmesi, sağlık nimetini devam ettirebilmesi doğrultusunda hizmetlerimizi sürdürüyoruz.” şeklinde konuştu.
7/24 sağlık hizmeti
Sünetçi, sağlık ile ibadetler arasında önemli bağların olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti: “Biz bu bilinçle insanımızın hem maneviyatının hem de hac organizasyonu kapsamında sağlığının bize emanet olduğu bilinci ile hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Tabi sağlık ekip başkanlığımızın bünyesinde, Diyanet İşleri Başkanlığımızın Daire Tabipliğinde görev yapan Sağlık Bakanlığımızın bünyesinde, üniversite hastanelerimizde görev yapan uzman personel var. Ambulans hizmetlerimiz 7/24 esasına bağlı. Şu anda Mekke'de bulunan 9 ambulansımız ile hizmetlerimizi devam ettiriyoruz. Bütün otellerimizde gerek Diyanet işleri başkanlığımıza ait gerek şirketlere ait otellerde herhangi bir kardeşimiz, herhangi bir hacı adayımız rahatsızlandığında ve bunun bilgisi bize intikal ettiğinde ivedi bir şekilde ambulansımız yola çıkarak müdahale ediliyor. Gerekirse hastanemize gerekirse doktorlarımız durum tespitinden, teşhisinden sonra Suud hastanelerine sevki sağlanıyor ve müdahalede bulunuluyor.”
“Mekke’de 5, Medine’de 3 sağlık ocağımız var”
Mekke'de 3 Medine'de 1 başhekim yardımcısının hizmet ettiğini belirten Sünetçi, “Medine'deki hizmetlerimizin başında bir başhekimimiz bulunmakta. Kendisi ile sürekli koordinasyon ve irtibat halindeyiz. Buradaki hizmetlerimizi de yakından takip ediyoruz. Hastanemiz ile birlikte Mekke'de hali hazırda 5 tane sağlık ocağımız hizmet sunmakta. Otellerin bünyesinde uygun ortamlarda hazırlanmış hizmete açılmış 5 adet sağlık ocağımız var. Medine’de de 3 sağlık ocağımız hizmet sunmakta.” diye konuştu.
Sünetçi, 11 Haziran tarihinden şu ana kadar yaklaşık 2 bin 500 kişiye hizmet sunduklarını ifade ederek, “Türkiye'deki sağlık sistemimiz neyse. Burada da aynı hassasiyetle, aynı bilinçle hizmetlerimiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
“Sağlık hizmetleri Arafat’ta da devam edecek”
Sağlık hizmetlerinin Arafat’ta da devam edeceğini dile getiren Sünetçi, şunları söyledi:
“Hac organizasyonunun en önemli boyutlarından birisi Arafat’tır. Şu anda Arafat’ta çadırlarımız, koordinasyon ve iskan ekip başkanlığımızın da çalışmaları doğrultusunda büyük oranda tamamlandı. Elbette ki bizim yine Arafat, Müzdelife ve Mina’da farklı bölgelerde konuşlanan ekiplerimiz olacak. Arafat günlerinde de sağlık hizmetlerimize devam edilecek. Arafat günlerinde gerek hastanemizde gerek Suud hastanelerinde tedavi görmekte olan hastalarımız, doktorlarımız nezaretinde Arafat’a çıkarılacak. Orada kadın ve erkek hastalarımıza oluşturulacak ayrı ayrı çadırlarda Arafat vakfelerini doktorlarımız nezaretinde yapmaları sağlanarak bu kardeşlerimiz, sağlık personelimiz, doktorlarımız nezaretinde hastanelerinde geri getirilecek. Şu anda bir erkek, bir kadın, bir de acil çadırı olmak üzere Arafat'ta 3 çadır planlıyoruz. Bunun yanında sağlık personelimizin de kalacağı ayrı çadırlar olacak. ”
Sünetçi, hastalar içerisinde Türkiye'deki hastanelere sevk edilmesi gerekenlerin Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde gerektiğinde ambulans uçakla nakledildiklerini ifade ederek, kutsal topraklarda vefat eden hacı adaylarının vefat işlemlerini de Sağlık Ekip Başkanlığı olarak takip ettiklerini kaydetti.