İşte elinizdeki kitapçık da bu serinin bir devamı mahiyetinde olup uzun yolculuklara çıkan Müslümanları seyahatlerinde yapacakları ibadetler konusunda bilgilendirmek üzere hazırlanmıştır. Kitapcıklarda yer alan cevaplar, şahıslara göre değişiklik arz etmeyen, pratik istifadeye yönelik ve fetvada birliği amaçlar niteliktedir. Buradaki cevaplar, ibadetlerle ilgili sınırlı bilgileri içermekte olup, İslam dinindeki ibadetlerle ilgili temel bilgileri edinmek isteyenlerin öncelikle güvenilir ilmihal kitaplarından yararlanmaları uygun olacaktır. Elinizdeki bu eser, “Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferî olur mu? Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferî olur mu? İş gereği hafta içi başka bir şehirde çalışıp hafta sonları evine dönen kişi çalıştığı yerde seferî olur mu? Mesleği gereği sürekli olarak yolcu olan kişi namaz ve oruç ibadetlerini nasıl yerine getirebilir? Yolculukta cami veya mescit bulamayan kimse namazını nerede kılar?” sorularının cevabını alabileceğiniz bir cep kitabı!
İÇİNDEKİLER:
I- SEYAHATTE İBADETİN ANLAMI
II- YOLCULUK (SEFERİLİK)
Dinî bakımdan yolcu (seferî) sayılan kişiler kimlerdir? Seferiliğin başlangıcı nasıl belirlenir? Vatan-ı aslî, vatan-ı ikâmet ve vatan-ı süknâ ne demektir? Anne babasının yaşadığı beldeye giden kişi seferî olur mu? Çalışmak üzere bir şehre giden fakat ailesini oraya götürmeyen kimse ibadetlerini seferî olarak mı mukim olarak mı yerine getirir? Birden çok yerde evi olan bir kimse, buralara gittiğinde seferî olur mu? İş gereği hafta içi başka bir şehirde çalışıp hafta sonları evine dönen kişi çalıştığı yerde seferî olur mu?
III- DUA
Yolculuğa çıkarken okunması gereken bir dua var mıdır? Ulaşım aracına ve taşıta binerken okunması gereken bir dua var mıdır? Uzun yolculuğa çıkarken helallik almanın dinî hükmü nedir? Yolculuk esnasında dua ve zikir sesli mi yoksa sessiz mi yapılır?
IV- NAMAZ ve ABDEST
Seferî olanlar vakit namazlarını ve sünnetlerini nasıl kılarlar? Mesleği gereği sürekli olarak yolcu olan kişi namaz ve oruç ibadetlerini nasıl yerine getirebilir? Yolculukta cami veya mescit bulamayan kimse namazını nerede kılar? Cami ve mescit dışında bir yerde namaz kılacak olan ve kıble yönünü bilmeyen kişi nasıl hareket eder? Uzun mesafeli uçak seyahatlerinde namaz vakitleri nasıl belirlenir? Uçak, tren ve otobüs gibi ulaşım araçlarında farz veya nafile namazlar kılınabilir mi? Gemiyle seyahat edenler namazlarını nasıl kılarlar? Yolculuk esnasında bazı vakitlerin namazları “cem” edilerek / birleştirilerek kılınabilir mi? Îmâ ile namaz nasıl kılınır? Gözle îmâ ederek namaz kılınabilir mi? Yolcu olanların cuma namazı kılmaları gerekir mi? Yolcu olanların bayram namazı kılmaları gerekir mi?Yolculukta (seferi iken) kılınamayan namazların kazası nasıl yapılır? Seferî olan bir kimse mukim imamın arkasında namazını nasıl kılar? Seferî olan kişi namaz kıldırabilir mi? Abdest alırken başörtüsünün üzerinden baş mesh edilebilir mi? Çorap üzerine mesh etmek caiz midir? Mest üzerine giyilen çoraplara mesh edilebilir mi? Çizme veya bot üzerine mesh caiz midir? Özellikle uçakla yapılan uzun seyahatlerde çoraba mesh edilirmi? Bedeninde veya bir uzvunda sargı, alçı ya da yara bulunan kimse nasıl abdest alır? Varis çorabı üzerine mesh yapılabilir mi? Seferi olan özür sahibi kimse adbest konusunda hangi kolaylıklardan yararlanabilir? Ulaşım araçlarında uyumak abdesti bozar mı? Hangi durumlarda abdest yerine teyemmüm yapılır? Teyemmüm şu hâllerde yapılır: Teyemmüm nasıl yapılır; teyemmümü bozan şeyler nelerdir? Abdest ve teyemmüme güç yetiremeyen kişi nasıl namaz kılar?
V- ORUÇ
Yolculuk esnasında ramazan orucunu tutma zorunluluğu var mıdır? Ramazanda oruçluyken yolculuğa çıkan kimse, yolculuk sebebi ile orucunu bozarsa ne gerekir? Oruçlu olan kimse oruç sebebiyle rahatsızlanırsa orucunu bozabilir mi? Uçakla seyahat eden oruçlu kişi iftarını nereye göre yapar? Kazaya kalan ramazan oruçları nasıl tutulmalıdır? Belli bir sürede tutma zorunluluğu var mıdır? Keffâret orucu tutan bir kimse yolculuğa çıktığında, keffâret orucuna ara verebilir mi? Makyaj yapmak ve saç boyamak orucu bozar mı? Ramazan ayında seyahat görevlilerinin yolculara yiyecek- içecek ikramında bulunmalarında dinen bir sakınca var mıdır?
VI- ZEKAT ve SADAKA
Ülkesi dışında bulunan kişi, fıtır sadakasını bulunduğu ülke şartlarına göre mi yoksa kendi ülkesinin şartlarına göre mi verir? Memleketinden uzakta olan yolcu bir kişiye zekât ve fitre verilebilir mi?
VII- KUTSAL TOPRAKLAR ve İHRAM
Suudi Arabistan’a yolcu taşıyan ve Cidde varışlı seferlerde görev yapan havayolu görevlilerinin ihrama girmeleri gerekir mi? Hac için uzak ülkelerden gelenlerin Arafat vakfesinden önce veya sonra Mekke’de bulundukları süre içinde seferîlik durumları nedir?
VIII- KURBAN
Yolcunun kurban kesmesi gerekir mi? Hac ibadetini yapan kişi, ayrıca memleketinde de kurban kesmekle yükümlü müdür? Hacca giden kişinin hacla ilgili kurbanları memleketinde kesilebilir mi?
IX- GIDALARDA HELAL ve HARAM
Yabancı ülkelerde bulunan Müslümanların yiyecek ve içecek tercihlerinde nelere dikkat etmeleri gerekir?
X - DİNÎ BAYRAMLAR
Ramazan veya kurban bayramını başka ülkelerde geçirenler, o ülkelerin hesapları kendi ülkelerine göre farklı olması hâlinde bayramlarını kendi ülkesine göre mi, bulundukları ülkeye göre mi yapmalıdırlar?
Kitabın PDF ve ePUB formatlarına erişmek için: