“Sizin velîniz ancak Allah’tır (cc), peygamberidir (sas), bir de Allah’ın (cc) emrine boyun eğerek namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren müminlerdir.” (Mâide suresi 5/55)
Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de yer alan Şeyh Zâyid Cami, görkemiyle görenleri kendisine hayran bırakıyor. Aynı anda onbinlerce müminin ibadet etmesine imkan veren bu güzide mabed, dünyanın en büyük 3 camisinden biri! Bu özelliğiyle, halk tarafından, Büyük Cami ya da Ulu Cami olarak da anılıyor.
Caminin planlanması, inşa edilecek yeni bir cami için 1988 yılında açılan proje yarışmasına dayanıyor.
Gönderilen projeler arasından birinci olmayı başaran, Suriyeli Mimar Yousef Abdelky tarafından tasarlanan bu eşsiz eser oluyor! Birkaç yıl sonra, 1996’da başlatılan çalışmalar 2007 yılında tamamlanıyor. Ve camiye, 2004 yılında hayatını kaybeden, Birleşik Arap Emirlikleri’nin kurucusu Zâyid bin Sultan el-Nehyan'ın anısına Şeyh Zayid ismi veriliyor. Kendisinin defnedildiği anıt mezar da cami içerisinde yer alıyor. Zeyd bin Sultan el-Nehyan, devlet başkanlığı görevini yürüttüğü yıllar boyunca, ülkesi ve halkının hayrına olduğunu düşündüğü pek çok şeyi gerçekleştirmiş. Ülkenin dört bir yanında inşa edilen camiler, hastaneler, yerel halkın zenginleşmesi için kurulan ticarethaneler ve yaptığı toprak reformu bunlardan sadece birkaçı! Üstelik Şeyh Zayid farklı İslam ülkelerine de sürekli olarak yardımda bulunmuş. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Müslüman halkı da bu camiye yaptığı hayırları unutmayarak onun adını vermiş!
Şeyh Zayid Cami, eşine az rastlanır bir süslemeye sahip. Camide kullanılan hemen her detayın kıymetine neredeyse paha biçilemiyor. Zira Türk, Arap ve Fars mimari geleneğinin yanı sıra, Kuzey Afrika ile Hindistan’daki İslam mimarisi motifleriyle bezenen Şeyh Zayid Cami; tam 1048 kolon üzerinde yükseliyor. Dört köşesinde birer minare yer alırken üst kısmını 82 kubbe örtüyor.
Avlu kısmı, bu muazzam yapının ihtişamına uygun biçimde, özel olarak Makedonya’dan getirtilen beyaz sivek mermeriyle kaplı. Burada revaklı bir geçit ile havuz da bulunuyor. Revakların sütun başlarında yaldızlı hurma desenleri göze çarpıyor. İç ve dış duvarları süsleyen çinilerin bir kısmı da Türkiye’nin, kıymeti dünyaca meşhur İznik çinileri! Caminin ana ibadet bölümü olan merkezi iç bölümü, bir özelliğiyle tüm dünyadaki camilerden ayrılıyor. Buradaki zemin 5627 metre büyüklüğünde bir halıyla kaplı. Bu halı, dünyanın en büyük ve tek parça el dokuma halısı olma özelliğine sahip! Ayrıca 1200 kişi tarafından 2 yıl gibi bir sürede dokunduğu da biliniyor. Aynı zamanda Şeyh Zayid Cami, dünyanın en büyük avizesine de ev sahipliği yapıyor. Caminin mihrabı arkasında yer alan kıble duvarına Yüce Yaradan’ın 99 ismi altın harflerle işlenmiş durumda! Kısacası Şeyh Zayid Cami, gidip gören her Müslümanın manevi duygularını harekete geçirirken, bir yandan da bunca dünya nimetini kullarının önüne seren Rabbimize şükrü hatırlatıyor!
Bize düşen, yüzyıllar boyunca; adaletiyle, ilmiyle, mimarisiyle ve elbette ahlakı ve yaşam biçimiyle dünyaya örnek olan İslam medeniyetinin bugünkü mensupları ve temsilcileri olduğumuzu unutmadan yaşamak! Yeryüzü İncelerinde ve her an her yerde sahip olduklarımıza şükredip Yaradan’a sığınmak!