2024-YKS kapsamında saat 10.15'te başlayan 3 milyon 120 bin 878 adayın katıldığı TYT, 9 bin 855 binada ve 176 bin 851 salonda yapılıyor.

TYT'de adaylara Türkçe Testi'nde 40, Sosyal Bilimler Testi'nde 20, Temel Matematik Testi'nde 40, Fen Bilimleri Testi'nde 20 soru olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve 165 dakika süre verilecek.

Türkiye genelindeki 81 il, KKTC'nin başkenti Lefkoşa ve Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de düzenlenen TYT'de 438 bin 684 kişi görev yapacak.

Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmadı. T.C. kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ve fotoğraf bulunmayan adaylar için il ve ilçe nüfus müdürlükleri sınav günleri açık bulunduruluyor.

Okuyucu ve işaretleyici yardımı alan adaylara 30 dakika ek süre dönemi başladı

Engel gruplarına göre oluşturulan tekli ve toplu salonlarda ise TYT'ye toplam 12 bin 848 engelli aday giriyor. Engelli adaylar için YKS'de üç oturumda toplam 3 bin 127 okuyucu ve işaretleyici görev yapacak.

ÖSYM, bu yıl ek süreden faydalanma hakkı olmayan okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adayların tamamına 30 dakika ek süre verilmesini kararlaştırmıştı.

Bu kapsamda sınava giren okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara da 30 dakika ek süre verilecek.

Gaziantep ve çevre illerde YKS'nin ilk oturumu başladı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Gaziantep'in İslahiye ve Şehitkamil ilçelerinde Dervişpaşa Ortaokulu ile Şehit Ali Polat Anadolu Lisesi'nde sınava giren adaylar, görevlilerin kimlik ve belge kontrolünün ardından salona alındı.

Şanlıurfa

Şanlıurfa'da, sınav 227 okulda yaklaşık 62 bin 500 adayın katılımıyla başladı.

Zeytindalı Eğitim Kampüsü'nde yer alan Yahya Kemal Beyatlı Anadolu Lisesi'ne sınav için gelen öğrenciler, yapılan kimlik ve belge kontrolü sonrasında içeriye girdi.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta Çakmakçı Sait Ortaokulu, Mükrime Hatun Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Afşin Eshab-ı Kehf Ahadolu Lisesi önüne gelen öğrenciler, görevlilerin belge kontrolü, polis ekiplerinin de üst araması yapmasının ardından salona alındı.

Sınava girecekleri binayı karıştıran bazı öğrencileri ise görevliler yönlendirdi.

Kimliğini kaybeden veya evde unutan adaylar, nüfus müdürlükleri ve sınav merkezlerine polis ekipleri tarafından yetiştirildi.

Aileler ise çocuklarını binaların önünde bekledi, başarılı olmaları için dua etti.

Malatya

Malatya'da 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde sınava girecek öğrenciler, erken saatte gelerek okul bahçesinde başlama saatini bekledi.

Bazı öğrenciler de okulun karşısındaki Yapraklı Parkı'nda oturdu.

Sınav saatine yakın içeriye alınmaya başlayan öğrenciler bina önünde sıraya girdikten sonra kontrolün ardından salonlara alındı.

Adıyaman

Adıyaman’da Safvan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde sınava girecek öğrenciler, okul bahçesinde bekledi.

Öğrenciler yapılan kontrolün ardından sırayla salonlara alındı.

Aileler bekledikleri okul bahçesinde çocukları için dua etti.

Kilis

Kilis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde sınava girecekler, erken saatte okula geldi.

Öğrenciler kimlik kontrollerinin ardından içeriye girdi.

Çocuklarını binaların önünde bekleyen ailelerden bazılarının, dua ettiği görüldü.

İstanbul'da YKS'nin ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi başladı

2024-YKS'nin ilk oturumu TYT'de ter dökecek adayların bazıları, sabah saatlerinden itibaren aileleriyle sınava girecekleri okullara geldi. Ailelerine sarılarak, sınav hakkında son konuşmaları yapan öğrenciler, sınav giriş kağıtları ile kimlik kartlarının kontrol edilmesi ve güvenlik kontrollerinin ardından okullara giriş yaptı.

Görevlilerce her türlü elektronik eşya, kalem, kağıt ile ambalajlı su okullara alınmadı. Öğrenciler, bu eşyalarını ailelerine ve emanet noktalarına bıraktı.

Saat 10.15'te başlayan sınava girişler 10.00'dan itibaren sona erdi. Okul görevlileri, kapının kapanmasına sayılı dakikalar kala girişlerin duracağına ilişkin çeşitli uyarılar yaptı.

Bazı öğrencilerin okullara geç kalmamak için koşarak geldiği görülürken, sınava son anda yetişen adaylara diğer velilerce alkışlarla moral verildi.

Sınava geç kalanlar öğrenciler ise binalara alınmadı.

Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde sınava girmek için son anda okula gelen bir öğrenci sınava gireceği okulu karıştırdı. Durumu fark eden öğrenci daha sonra sınava gireceği okula yönlendirildi.

Bazı veliler, sınavda ter döken çocuklarını beklerken dua etti ve Kur'an-ı Kerim okudu.

"İnsan anne olunca bütün çocukların annesi oluyor"

Oğlu İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Fakültesinde sınava giren Zehra Devran, büyük bir heyecan içinde olduğunu dile getirdi.

Sabah panikle uyandığını dile getiren Devran, "Elde değil, sonuçta onların kaderini belirleyen bir sınav. Aslında olmaması lazım ama onlar da ne yapacaklarını daha bilemiyorlar." dedi.

Devran, sınava giren oğlunun yanı sıra özel bir çocuğunun daha olduğunu, onun sınava giremeyeceğini ancak arkasında güçlü bir ağabeyi olmasını istediğini ifade etti.

Bütün çocukların iyi yerlere gelmesini temenni eden Devran, "İnsan anne olunca bütün çocukların annesi oluyor. İnşallah bütün çocuklar iyi yerlerde olsunlar." diye konuştu.

İzmir ve çevre illerde YKS'nin ilk oturumu yapıldı

Konak'taki İzmir Atatürk Lisesinde sınav heyecanı yaşayanlar, kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı. Görevliler, okul çevresinde bekleyen velilerden sınav süresince sessiz olmalarını istedi.

Emekli polis 63 yaşındaki Cavit Karaca da sınav heyecanı yaşadı. Karaca, sınav öncesinde gazetecilere, daha önce hiç üniversite sınavına girmediğini söyledi.

Heyecanını dile getiren Karaca, "Çocuklarımın teşvikiyle sınava katıldım. Hukuk okumak istiyorum. Elimden geldiğindece sınava hazırlandım." diye konuştu.

Oğlunu sınava getiren Çiğdem Altunay ise heyecanlı olduklarını dile getirerek, sınava giren adaylara başarılar diledi.

Kimliğini okul bahçesindeki mazgala düşüren aday sınava giremedi

Aydın'da TYT oturumuna 15 bin 826 aday katıldı. Oturum kentteki 55 sınav merkezinde gerçekleşti. Görevliler, sınava giren yakınlarını bekleyenlere sessiz olmaları uyarısı yaptı. Bazı vatandaşlar beklerken Kur'an okudu.

Söke ilçesinde, Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesinde sınava girecek bir aday, okul bahçesindeki mazgala nüfus cüzdanını düşürdü. Çevredekilerin yardımıyla mazgal kapağı kaldırıldı ancak kimliğe ulaşılamadı.

Polis ekipleri adayı İlçe Nüfus Müdürlüğüne götürerek geçici kimlik belgesi çıkarmasını sağladı. Tekrar okula getirilen aday, geç kaldığı için sınava giremedi.

Denizli'de 95 salonda 31 bin 881 aday sınava katıldı. Adaylar sınavda ter dökerken yakınları da sınav salonları etrafında heyecanla bekledi.

Uşak'ta 50 sınav merkezinde düzenlenen TYT'ye 12 bin 993 aday katıldı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınav merkezlerine gelen öğrenciler, kimlik kontrollerinin ardından sınav salonlarına alındı. Sınava giren yakınlarını bekleyen bazı aileler Kur'an-ı Kerim okuyup, dua etti.

Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de YKS'nin ilk oturumu başladı

Adana'da TYT'ye girecek adaylar, sınava girecekleri okullara erken saatlerde gitmeye başladı.

Adaylar, görevlilerin kimlik ve belge kontrolünün ardından salona alındı.

Mersin

Mersin'de adaylar, merkez Akdeniz ilçesindeki Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Orta ve İlkokulu aileleriyle sabahın erken saatlerinde geldi.

Kimlik kontrolü yapılan adaylar, sınava girecekleri salonlarına alındı. Aileler de çocuklarını okul dışında bekledi.

Bu okulda sınava girecek bir aday kimliğini kaybettiği gerekçesiyle sınava giremedi. Genç kız gözyaşı dökerek okuldan ayrıldı.

Bazı adayların sınava yetişebilmek için koşarak okula geldiği görülürken, giriş kapılarının kapanmasının ardından okula gelen bir adayda sınava giremedi.

Hatay

Hatay'da öğrenciler, sabahın erken saatlerinde TYT'ye girecekleri okullara gitti.

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Sökmen Yerleşkesi'nde sınava girecek adaylar, kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı.

Çocuklarını sınava uğurlayan aileler, dışarıda bekledi.

Osmaniye

Osmaniye'de de adaylar, erken saatte geldikleri okullarda kimlik kontrolünün ardından salonlara alındı.

Kapıların kapanmasına az bir süre kala gelen adaylar, salonlara koşarak giderken, adayların yakınları okul bahçesinde bekledi.

Konya ve çevre illerde YKS'nin ilk oturumu başladı

Konya'daki okullarda adaylar, sınava girecekleri okullarda kimlik kontrollerinin ardından salonlara alındı.

Görevliler, kapıların kapatılmasına sayılı dakikalar kala okul çevresinde adaylara uyarılarda bulundu. Sınav için okullara girişler, 10.00'da sona erdi.

Bazı öğrencilerin okullara koşarak geldiği görüldü. Giriş süresinin bitimine dakikalar kala yetişen adaylar da okul görevlilerince hızla sınava girecekleri sınıflara yönlendirildi.

Karaman

Karaman'da ise Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde bulunan fakültelerde sınava girecek öğrenciler, evrak kontrolü ve üst aramalarının ardından binalara girdi.

Polis ekipleri, bina çevrelerinde gürültü yapılmaması için önlem aldı. Öğrencilerin yakınları, Kur'an-ı Kerim okudu.

Aksaray

Aksaray'da da adaylar, gerekli kontrollerin ardından sınav yapılacak okul binalarına giriş yaptı.

Sınava gireceği okulu karıştıran bir adayı, polis ekipleri Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'na getirdi.

Aileler de öğrenciler için Kur'an-ı Kerim okuyup dua etti.

Afyonkarahisar

Afyonkarahisar'da ise "Yunus" olarak bilinen motorize polis ekipleri, kimliğini evde unutan ve yanlış okula gelen öğrencileri sınava girecekleri okullara ulaştırdı.

Çocukları ya da yakınları sınava giren vatandaşların okul çevrelerindeki heyecanlı bekleyişi sürüyor.

Trabzon, Ordu, Rize, Artvin, Bayburt, Gümüşhane ve Giresun'da YKS heyecanı

Erken saatlerinden itibaren sınav merkezlerine gelen adaylar, kimlik kontrolünün ardından sınav salonlarına alındı.

Aileler ise sınavın yapıldığı binaların önünde heyecanla çocuklarını bekliyor.

Öte yandan Ortahisar ilçesine bağlı Üniversite Mahallesi'ndeki Mimar Sinan Ortaokulu'na gelen bir öğrenci, kimliğini kaybettiğini fark etti.

İlçe Nüfus Müdürlüğüne giderek geçici kimlik belgesi alan öğrenciyi sınava, motosikletli polis yetiştirdi. Öğrenci polise sarılarak teşekkür etti, vatandaşlar ise alkışladı.

Ordu

Ordu'da da öğrenciler sabah saatlerinde sınava girecekleri okullara geldi.

Adaylar, evrak kontrolü ve üst aramasının ardından okullara alındı. Son dakikada gelen öğrenciler koşarak okullara giriş yaparken, kapıların kapanmasının ardından gelenler ise sınava alınmadı.

Çocuklarına başarı dileyen veliler, okul çevresinde yoğunluk oluşturdu.

Rize

Rize'de 10 bin 446 aday YKS'ye girdi.

Sınavın yapılacağı merkezlere gelen adaylar, kimlik kontrolünün ardından salonlara yönlendirildi.

Aileler ise sınavın yapıldığı binaların önünde çocuklarını heyecan ve merakla bekledi.

Artvin

Artvin'de 9 bin 823 üniversite adayı TYT'de ter döktü.

İl genelinde 26 okulda gerçekleştirilen sınavda 208 polis görev aldı.

Artvin Çoruh Üniversitesi Şehir Yerleşkesi Kampüsü ve Gazi Ortaokulu'na gelen öğrenciler, kimlik kartı ve güvenlik kontrollerinin ardından sınıflara alındı.

Üniversite adayları sınavda ter dökerken aileler de okul çevrelerinde bekleyişini sürdürüyor.

Bayburt, Gümüşhane ve Giresun'da da üniversite adayları, TYT'ye girdi.

Dışarıda bekleyen bazı ailelerin de sınava giren çocukları için dua okuduğu görüldü.