DİYANET eKİTAP

Zekat Sıkça Sorulanlar - eKitap

Eser, “Babası ile birlikte oturan kimse zekât ile mükellef midir? Ziynet eşyası zekâta tabi midir? Farklı ayarda altını bulunan kimse zekâtını nasıl hesaplar? Emlakçı, kendi mülkiyetindeki gayrimenkullerin zekâtını vermekle yükümlü müdür? Şirket ortakları nasıl zekât verirler? Gayrimeşru yolla sağlanan kazançtan zekât vermek gerekir mi?” sorularının cevabını alabileceğiniz bir cep kitabı!

Abone Ol

ÖN SÖZ

Zekât, İslam’ın üçüncü temel rüknü olup, nefsin ve malın arınması, Müslümanlar arasında iktisadi adaletin temini, fakir ile zengin arasındaki uçurumun giderilmesi bakımından gerek ferdî gerekse toplumsal alanda ciddi katkısı olan mali bir ibadettir. Kur’an-ı Kerim’in yaklaşık otuz yerinde namaz ile birlikte zikredilmesi, zekâtın ne kadar önemli bir ibadet olduğunu göstermektedir. Bu önemine binaen, Müslümanların, zekâtla alakalı dinî hükümleri öğrenmesi ve bu ibadeti gereği gibi yerine getirmesi, Hz. Peygamberin “İlim talebi her Müslümana farzdır” hadisi gereği dinî bir zarurettir.

Din konusunda toplumu aydınlatmakla görevli bulunan Başkanlığımızın, bu görevini yerine getirme vasıtalarından biri, halkımız tarafından yöneltilen dinî sorulara cevap verme hizmetidir. Vatandaşlarımız tarafından gerek yurt içinden, gerekse yurt dışından mektup, telefon, faks ve elektronik posta aracılığıyla veya şahsen başvurmak suretiyle yöneltilen dinî sorular, Din İşleri Yüksek Kurulumuzca cevaplandırılmaktadır. Kurulumuz, ‘Sıkça Sorulan Sorular’ başlığıyla oluşturduğu soru ve cevapların, cep kitapçıkları tarzında bir seri hâlinde yayımlanmasının uygun olacağına karar vermiştir. Bu çerçevede önceki yıllarda Hac, Oruç ve Zekât ile ilgili sıkça sorulan sorular adıyla kitapçıklar bir seri hâlinde hazırlanmış ve yayımlanmıştı. Gerek Başkanlığımız bünyesinde görev yapan din gönüllüleri, gerekse halkımızdan alınan olumlu geri dönüşümlere binaen söz konusu kitapçıkların Kurul tarafından yeniden gözden geçirilmesi ve ihtiyaç duyulan konularda ilaveler yapılarak yeniden yayımlanmasının uygun olacağı mülahaza edilmiştir. Bu serinin, “Namaz”, “Seyahatte İbadet”, “Kurban”, “Aile Hayatı”, “Ticaret Hayatı” vb. konu başlıklarıyla sürdürülmesi düşünülmektedir.

Kitapçıklarda yer alan cevaplar, şahıslara göre değişiklik arz etmeyen, pratik istifadeye yönelik, fetvada birliği temin etmeyi amaçlar niteliktedir.

Hazırlanan bu kitapçıkların Müftülüklerimiz, Müftülüklerimiz bünyesindeki Aile ve İrşad Bürolarımız ve din görevlilerimiz başta olmak üzere ilgi duyan vatandaşlarımız için de yararlı olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyoruz.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı