Diyanet Akademisi'nden yapılan duyuruya göre;

Başkanlık hizmet içi eğitimlerin yeniden yapılandırılması ve 2024 yılında gerçekleştirilen Aşere Takrib Çalıştayı'nda alınan kararlar doğrultusunda Aşere eğitimi müstakil program haline getirilmiştir. Bu kapsamda; din hizmetlerini yürüten personelin özellikle Kur'an-ı Kerim'i usulüne uygun, doğru ve güzel okumalarını sağlamak, kıraat ilminde bilgi ve becerilerini geliştirmek, Aşere alanında etkin ve yeterli hale gelerek uzmanlaşmalarını sağlamak amacıyla İlgi'de kayıtlı olurla Akademi Merkezlerinde aşağıda belirtilen kriterler çerçevesinde 14 Nisan 2025 tarihi itibarıyla 9 ay süreli "Aşere Kursu" düzenlenecek.

I. KURSA BAŞVURUDA ARANAN ŞARTLAR

a) Başkanlık teşkilatında; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (A) bendi statüsünde kadrolu devlet memuru olup 14 Nisan 2025 tarihi itibariyle hizmette 2 yılını tamamlamış olmak,

b) Başkanlık teşkilatında halen imam hatip, müezzin kayyım ve Kur'an kursu öğreticisi ünvanlarında çalışıyor olmak,

c) Kadın personel için dört yıllık dinî yükseköğrenim mezunu olmak; erkek personel için ise en az imam-hatip lisesi mezunu olmak (İlahiyat ön lisans veya dört yıllık dinî yükseköğrenim mezunu olmak tercih sebebidir),

d) Hafızlık belgesine sahip olmak,

e) Asım kıraatine göre Kur'an-ı Kerim'i yüzüne/ezbere usulüne uygun okumak (Dini Musiki, Hüsn-i Tilavet (Tashih-i Huruf), Talim ve Tashih-i Huruf Kursunu başarıyla tamamlamış olmak tercih sebebidir),

f) Eda-seda kabiliyetine sahip olmak,

g) Kıraat kitaplarını anlayacak kadar Arapça bilgisi olmak,

h) 01 Ocak 1985 ve sonraki tarihlerde doğmuş olmak,

i) Yüksek ihtisas kursu mezunu olmamak,

j) Son 3 yıl içerisinde kınama ve üzeri disiplin cezası almamış olmak,

k) Kurs süresince askerlik (bedelli askerlik dahil), yurt dışı, hac, umre görevi vb. sebeplerle kursa ara verme durumunda olmamak,

l) Kursa devamını engelleyecek herhangi bir mazereti olmamak.

II. BAŞVURU, SINAV, YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ ve DİĞER HUSUSLAR

A. BAŞVURU İŞLEMLERİ

a) Başvuru şartlarını taşıyan adaylar, başvurularını 11-17 Şubat 2025 tarihleri arasında DİBBYS'ye
(https://dibbys.diyanet.gov.tr) kendi kullanıcı adı ve şifreleri ile girerek, İKYS/Sınavlar menüsünden yapacaklardır.

b) Başvuru işlemlerinde DİBBYS (İKYS) verileri dikkate alınacağından adayların, başvuru yapmadan önce İKYS verilerini kontrol ederek eksik bilgi ve belgelerini İKYS'ye işletmeleri/tanımlatmaları gerekmektedir.

c) Bu duyuruda belirlenen esaslara uygun olmayan ve 17 Şubat 2025 tarihi saat 23.55'ten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

d) Başvuru işlemlerinin hatasız, eksiksiz ve duyuruda belirtilen hususlara uygun olarak yapılmasından adayın kendisi sorumlu olacaktır.

e) Başvuruların sona ermesinden sonra adayın başvuru bilgilerinde hangi nedenle olursa olsun kesinlikle değişiklik yapılmayacaktır.

B. SINAV İŞLEMLERİ

a) Kursiyer seçim sınavı sözlü sınav şeklinde gerçekleştirilecektir.

b) Sözlü sınava dair yer ve tarih duyurusu Diyanet Akademisi internet sayfasında ilan edilecektir.
Adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

c) "Sınav Giriş Belgesi" alma ve sınav sonuç öğrenme işlemleri adaylar tarafından DİBBYS

(https://dibbys.diyanet.gov.tr/IKYS/Sınav) üzerinden gerçekleştirilecektir.

d) Adaylar sınava gelirken; T.C. kimlik numarasının yer aldığı belgelerinden birini (T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı, pasaport veya ehliyet) yanlarında bulunduracaklardır.

e) Başkanlıkça oluşturulacak sınav komisyonları, adayın Kur'an-ı Kerim'i talim üzere yüzüne ve ezbere okuma becerisini, hafızlık kuvvetini, meal, temel dini bilgiler ve dini mûsikî kabiliyetini ölçecek, 70 ve üzeri puan değerlendirmesine göre başarı sırasını belirleyeceklerdir.

f) Sözlü sınav sonuç duyurusu Diyanet Akademisi internet sayfasında ilan edilecektir.

C. YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ ve DİĞER HUSUSLAR

a) Kurs, aşağıdaki listede belirtilen Akademi merkezlerinde düzenlenecek olup kursa 84 erkek, 15 kadın kursiyer alınacaktır.

b) Kursiyerlerin yerleştirme işlemleri, sözlü sınav sonucu başarılı olanların sayısı ve görev yerleri dikkate alınarak tabloda belirtilen merkezlerden uygun görülen yerlere Başkanlıkça yapılacaktır.

c) Kontenjana giren son adayın puanı ile aynı puana sahip olan adaylarda hizmet süresi az olana öncelik verilecektir.

d) Kursun düzenlendiği Akademi merkezinin bulunduğu illerin metropol ilçelerinden kursa katılmaya hak kazananlar gündüzlü olarak; metropol ilçelerin dışından veya farklı illerden kursa katılmaya hak kazananlar ise yatılı olarak kursa katılacaklardır.

e) Kursa gündüzlü katılacakların asli görevlerinden muaf tutulmamaları esastır. Bununla birlikte programın haftalık ders saatleri ve yerel şartlar göz önünde bulundurularak ayrıca değerlendirme yapılacaktır.

f) Kursa katılmaya hak kazanan kadın personel Ankara Dini Yüksek İhtisas Merkezinde yatılı olarak eğitime alınacaktır. Bu Akademi merkezinin dışında başka bir merkeze kadın kursiyer alınmayacaktır.

g) Başvuru sayıları ve sınav sonuçları neticesinde Başkanlıkça yapılacak değerlendirmeye göre kursun düzenleneceği Akademi Merkezlerinde değişiklik yapılabilecektir.

h) Kursun 12'şer haftalık dönemleri sonunda dönem sonu sınavı yapılacak olup bu sınavlarda başarısız olanların kursla ilişikleri kesilecektir.

i) Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen adayların başvuru ve sınavları geçersiz sayılacak, kursa katılmış olmaları halinde kursla ilişikleri kesilecektir.

j) Sınav ve sonuçlarla ilgili Diyanet Akademisi Başkanlığının internet sayfasından yapılan tüm duyurular tebligat sayılacaktır. Adaylara ayrıca tebligat yapılmayacaktır.

AŞERE KURSUNUN DÜZENLENECEĞİ AKADEMİ MERKEZLERİ

1 Ankara Dini Yüksek İhtisas Merkezi (Kadın)

2 Bursa Dini Yüksek İhtisas Merkezi

3 Denizli Dini Yüksek İhtisas Merkezi

4 Erzurum Ömer Nasuhi Bilmen Dini Yüksek İhtisas Merkezi

5 Gaziantep Hacı Ahmet Ziylan Dini Yüksek İhtisas Merkezi

6 Haseki Abdurrahman Gürses Kıraat Dini İhtisas Merkezi (Gündüzlü)

7 Konya Dini İhtisas Merkezi

8 Trabzon Dini Yüksek İhtisas Merkezi