Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda yapılan programın açılışında konuşan Başkan Erbaş, “Ey Muhammed! De ki: Şüphesiz benim namazım da diğer ibadetlerim de yaşamam da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir.” ayet-i kerimesini hatırlatarak, “Bunu diyen bir insanın eli harama uzanır mı, haram işleyebilir mi, helalden sapabilir mi? Çünkü Allah bizi haramlardan uzak tutuyor.” dedi.

İnsanın üstün vasıflarla donatılmış bir varlık olduğunu dile getiren Başkan Erbaş, insanların saygınlığını koruyarak hayat yolculuğuna devam edebilmesi için mutlaka riayet etmesi gereken ilkelerin olduğunu söyledi.

“Haramlar kırmızı çizgimizdir”

Başkan Erbaş, helal ve haramın insanlar açısından önemine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rabbimizin bizlere haram olarak işaret ettiği boyut, esas itibariyle bilgi, varlık, gaye ve ahlak açısından insanın Rabbine, kendisine ve çevresine duyduğu üstün saygının ve devamlılık arz eden içselleştirilmiş bir şuurun gereği olarak uzak durulması gereken hususlardır. Haramlar bizim kırmızı çizgilerimizdir. Esasen yaratılış gayesi, yaratıcısıyla ilişki ve insani vasıflar bağlamında kişinin kalitesini belirginleştiren bu çizgiler karşısındaki duruşu ve salim fıtratına uygun bir şekilde sergilediği tutum ve davranışlardır. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; ‘Allah’ın size rızık olarak verdiklerinden helal, iyi ve temiz olarak yiyin ve kendisine inanmakta olduğunuz Allah’a karşı gelmekten sakının’ buyurarak, bütün müminleri helal çizgisinde kalmaları noktasında her vesileyle uyarmaktadır.”

Programa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Öğüt, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, Helal Akredistasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, Lokman Hekim Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mehmet Altuğ ile Lokman Hekim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Gültekin de katıldı.