Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde göreve başlamak için ilk adımı atan personelin imzayı attıktan sonra gittiği yer eğitim merkezleridir.
Eğitim merkezlerinde vizyon sahibi, bilgili ve kaliteli bir eğitim görevlisi kadrosu ile karşılaşmasının mutluluğu ile eğitimlerini tamamlamaya çalışırlar.
Din Görevlisi; bilgi, beceri ve tecrübesini geliştirmek için uğradığı bu merkezlerde, henüz görevinin başlangıcında ihtiyaç duyduğu bütün kazanımları elde ederek görev yerine döner.
Başkanlık, göreve aldığı her personelinin kendisini en iyi şekilde yetiştirebilmesi için eğitim merkezlerinde çok farklı imkanlar sunmaktadır.
Göreve yeni başlayan personelin hizmet içi eğitimleri bu konuda ilk basamak olarak kabul edilebilir.
İmam hatip ve müezzinler için mihrap, minber ve kürsü tecrübesini kazanmak ve geliştirmek için uygulamalı eğitim sistemi takip edilmektedir.
Kuran kursu öğreticileri için mesleki formasyon ve hafızlık eğitimlerinde uygulayacakları yöntemleri yerinde görme ve kendisini geliştirme imkanı sunulmaktadır.
Eğitim merkezlerinde eğitimler yılboyu devam ettiğinden, iki farklı kurs aynı anda farklı alanlarda devam edebilmektedir.
Personelin hizmet içi eğitim kursu esnasında karşılaştığı Hüsn-i tilavet kursu eğitimi, bir sonraki adımlarının zihinlerinde şekillenmesine vesile olmaktadır.
Hüsn-i tilavet kursuna altı ay süresince devam eden kursiyerler, Kuran’ı güzel okuma konusunda ihtiyaç duydukları tashih-i huruf ve tecvid eğitimlerini de tamamlayıp çok güzel temsili okumalar yapmaktadırlar.
Bu eğitimin neticesinde, c ve d sınıfı kadrolarında bulunan camilerden daha merkezi ve a/b sınıfında olan camilerde görev yapabilecek konuma gelmektedirler.
Hüsn-i tilavet eğitimi, personele yeni bir kapıyı da açmaktadır.
Kuran-ı Kerim konusunda eğitim merkezlerinde elde ettikleri eğitimlerini daha ileriye taşımak isteyenler için bu sefer de uzun süreli olan ve toplamda otuz altı ay devam eden Aşere ve Takrib kursu kapılarını sonuna kadar açmaktadır.
Burada, üç yıl kadar devam eden eğitimleri neticesinde “Kurra Hafız” ünvanını alan personel isterse imam hatiplik kadrosundan Kur’an Kursu öğreticiliği kadrosuna da geçebilmektedir.
Eğitim merkezlerimiz, ilahiyat mezunu olup imam hatip kadrosunda görev yapan personelinin arapça bilgisini geliştirmek ve bir üst basamağa hazırlamak için altı ay süren online Arapça kursları düzenlemektedir.
Arapça kursu, ihtisas eğitimi için bir ön hazırlık olarak da görülebilir.
Ardından Dini Yüksek İhtisas eğitim merkezlerimizde, otuz üç ay gibi uzun bir süre devam eden; arapça, tefsir, hadis, fıkıh, akaid, mantık ve belağat derslerini de alarak eğitimini tamamlamaktadır.
İhtisas eğitimi, yoğun ders programı ve kaliteli bir kadronun eşliğinde nihayete erdiğinde, doktora seviyesindeki bir eğitimi ihtisas bitirme ödevini de hazırlayarak mezun olur.
İhtisas eğitimini tamamlayan personel böylece vaizlik, müftülük ve eğitim görevliliği gibi kadrolara geçebilmektedir.
Eğitim merkezlerimizde görev yapan eğitim kadrosu, aşere takrib veya ihtisas mezunu olan hocalarımızdan oluşmaktadır.
Alanında uzman, donanımlı ve ufuk sahibi bu kadronun rahle-i tedrisinden, Diyanet İşleri Başkanlığının her kademesinde görev yapan personel geçmektedir.
Diyanet’in farklı ve gülen yüzü olma özelliğine sahip bu merkezlerimizde eğitim gören personel, görev bilinci, görev sorumluluğu ve kurum aidiyetine dair de samimi ve içten bir eğitim almaktadırlar.
Eğitim kadrosunun mütevazi, samimi ve alim kadrosu personelin ömrü boyunca unutmayacağı güzel bir hatıra olarak hayatında iz bırakır.
Eğitim Merkezlerinden “Diyanet Akademi”sine doğru adım adım ilerlediğimiz bu günlerde, bu kurumların oluşmasında emeği geçen, her kademesinde çalışan ve hala çalışmaya devam eden bütün hocalarıma saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.
Kurum olarak sahip olduğumuz bu nimete hep beraber sahip çıkarak daha iyi yarınlara taşıyalım inşaallah.