Diyanet İşleri Başkanlığı organizesinde hac farizasını yerine getirmek üzere kutsal topraklara gidecek olan hacı adaylarının işlemleri müftülüklerde devam ediyor.
İl ve ilçe müftülüklerince bir yandan resmi kayıt ve yolculuk işlemleri yapılırken diğer yandan da hacı adayları eğitim seminerleriyle kutsal yolculuğa hazırlanıyor.
Bu yıl Türkiye’den 83 bin 430 kişinin hac ibadeti için kutsal topraklara gitmesi beklenirken, hacı adaylarının ise heyecanlı bekleyişi sürüyor.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın ilk hac kafilesinin 30 Mayıs 2023 tarihinde yola çıkacağını duyurmasının ardından hacı adayları mübarek yolculuk için son hazırlarını yapıyor.
Yolculuğa çıkmadan önce yapılacak birtakım hazırlıkların, hacı adayını şimdiden mübarek topraklara hazırlayacağı ve herhangi bir zorluk çekmesini önleyeceği belirtiliyor.
Peki mübarek yolculuğa çıkacak olanlar ne yapmalı? Hac öncesi ve sonrasında nelere dikkat edilmeli? Hac ibadetini manevi bir yenilenme fırsatına dönüştürebilmek için nasıl bir yol izlemeli?
İşte Diyanet Haber, 2022 Özel Hac Dosyası ile hacı adaylarının sorularına cevap vererek mübarek yolculuklarında acemilik ve yabancılık çekmemeleri için rehberlik edecek.
> Eğitim ve İrşat Hizmetleri
Diyanet İşleri Başkanlığınca hac yolcularının ibadetlerini usulüne uygun ve bilinçli bir şekilde yerine getirebilmelerini temin edebilmek amacıyla yolculuk öncesinde ve yolculuk esnasında eğitim, bilgilendirme ve irşat seminerleri gerçekleştiriliyor.
> Dini Rehberlik Hizmetleri
Liyakatli din görevlileri rehberliğinde hac ibadetinin usulüne uygun olarak yerine getirilmesi,
Dini sorulara cevap ve kurbanların kesimi,
Yerinde fetva ve irşat hizmetleri,
Mekke-i Mükerreme’de: Peygamber Efendimizin (sas) doğduğu ev, Cin Mescidi, Cennetü’I Mualla Kabristanı, Nur Dağı (Hira Mağarası), Sevr Dağı,
Medine-i Münevvere’de: Yedi Mescitler, Kıbleteyn Mescidi, Kuba Mescidi, Cennetü’I Baki Kabristanı, Uhud Şehitliği ziyaretleri yapılmaktadır.
> Sağlık Hizmetleri
Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’de Diyanet İşleri Başkanlığı'na ait, tıbbi ve teknik donanıma sahip hastane, sağlık merkezleri ve sağlık ocakları bulunuyor.
Sağlık hizmetleri Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’de Türkiye’den görevlendirilen doktorlar ve sağlık personeli tarafından, ihtiyaç halinde Suud Hastanelerinde veriliyor. Tedavilerde ise Türkiye’den getirilen ilaçlar kullanılıyor.
Arafat Vakfesi ve anlamı,
> Yemek Hizmetleri
Yemekler Türkiye’den gönderilen aşçılar tarafından, diyetisyen kontrolünde hazırlanıyor.
Hac yolcularına, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği tabldot, öğle için kumanya verilirken 24 saatte çay ve su ikramı yapılıyor.
> Servis, Ziyaret ve İntikal Hizmetleri
Hac yolcularının Mekke-i Mükerreme’de, Kabe-i Muazzama’ya intikalleri Başkanlıkça temin edilen otobüslerle ring usulü (bazı otellerden aktarmalı ring usulü) ile sağlanıyor.
Ancak Suudi Arabistan Mekke trafik komisyonu tarafından yollar araç trafiğine kapatıldığından dolayı 05-15 Zilhicce 1444 (23 Haziran - 03 Temmuz 2023) tarihleri arasında servis hizmeti verilemiyor.
Cidde-Mekke-Medine arasındaki intikaller ile Mekke-i Mükerreme ve Medine-i Münevvere’deki ziyaret programları yeni ve klimalı otobüslerle sağlanıyor. Arafat’tan Müzdelife’ye intikal otobüslerle gerçekleştiriliyor.
Müzdelife’den Mina (Şeytan Taşlama)’ya ve Mina’dan otellere intikaller yürüyerek yapılıyor. (Müzdelife-Şeytan taşlama arası yürüme mesafesi yaklaşık 6 km, şeytan taşlama harem arası yürüme mesafesi yaklaşık 8 km)