"O, gökleri ve yeri yoktan yaratandır. Size kendinizden eşler, hayvanlardan da (kendilerine) eşler yaratmıştır. Bu suretle çoğalmanızı sağlamıştır. O’nun benzeri hiçbir şey yoktur. O işitendir, görendir." (Şûrâ, 42/11)

İlah, çocuk sahibi olmamıştır; kimsenin çocuğu da değildir. Hiçbir yaratılmışa benzemez. Yerlerin, göklerin, canlı cansız bütün varlıkların tek yaratıcısı O’dur. Rabbimiz, dünyada hayatın devamı için birtakım sebepler/kurallar da var etmiştir. Allah (cc) dilerse bu sebeplere bağlı olarak dilerse de sebepsiz olarak yaratır. Cenab-ı Hak (cc), kendisini bu kurallardan tenzih etmek üzere “O’nun benzeri hiçbir şey yoktur.” buyurmuştur. Yani O, var olan, insanların düşünebileceği, hayal edebileceği her şeyin dışındadır.

Bütün varlıkları yaratan Allah’tır. O, hiçbir yaratılmışa benzemez. Rabbimiz dilediği zaman sebepsiz yaratır; Hz. Âdem’i (as) anne babasız, Hz. İsâ’yı (as) da babasız yaratmıştır.

Vahdâniyet: Cenâb-ı Hakk’ın zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, yaratma ve ulûhiyette ortağının bulunmaması.

Muhalefetün li’l-havâdis: Allah’ın sıfatlarından biri olup O’nun, yaratılanlara benzememesi demektir.