Hz. Osman’ın annesi Hz. Ervâ bint Küreyz b. Rebî‘a ilk Müslüman olan sahabe kadınlardandır. Annesi aynı zamanda Hz. Peygamber’in halası olan Ümmü Hakim’dir. İslamiyet’ten önce Affân b. Ebü’l-Âs ile evliliğinden Hz. Osman ve kız kardeşi Amine dünyaya gelmiştir. Kocasının ölümünden sonra Ukbe b. Ebû Muayt ile evlenmiş; ondan da Velîd, Umâre, Hâlid, Ümmü Külsûm, Ümmü Hakîm ve Hind adlarında altı çocuğu dünyaya gelmiştir. Çocuklarının hemen hepsinin İslâmiyet’i kabul ettiği düşünülmektedir.

Hz. Ervâ, Hz. Peygamber’e (sas) biat eden kadınlar arasında yer almıştır.

Ervâ binti Küreyz (r. anhâ) bir anne olarak çocuklarının iyi yetişmeleri için çok gayret göstermiştir. Onların terbiyelerine ve imanlı yaşamalarına çok önem vermiştir. Müminlerin üçüncü halifesi Hz. Osman (r.a) gibi edeb ve haya timsâli bir evlâd yetiştirmesi onun bu gayretinin en güzel örneklerindendir.

Ervâ Hatun sevgili Peygamberimiz’in iki kızı Ümmü Gülsüm ve Rukıyye (r. anhûma)’nin de  kayın vâlidesidir. 

Zorlu Mekke yıllarından sonra Medine’ye hicret etmiş ve ömrünün sonuna kadar orada yaşamıştır.

O uzun bir ömür yaşamış ve oğlu Hz. Osman (ra)’ın halifelik dönemine yetişmiş bir bahtiyar annedir. 

Erva Hatun'un kesin ölüm tarihi bilinmemekle beraber Hz. Osman’ın halifeliği yıllarında (644-656) doksan yaşında iken Medine’de vefat ettiği ve Bakī‘ Mezarlığı’na defnedildiği rivayetlerde zikredilmektedir.

Annesi Hz. Ervâ’yı defnettikten sonra Hz. Osman Mescid-i Nebevi’ye gitmiş tek başına kıldığı namazın ardından “Allah’ım anneme merhamet et, Allah’ım onu bağışla” şeklinde dua etmiştir.