Diyanet İşleri Başkanlığı kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarına sabah kahvaltı, öğlen kumanya ve akşam yemek olmak üzere üç öğün iaşe hizmeti sunuyor.

Mekke Ayniyat ve İaşe Ekip Başkanı Hamit Albayrak, yürütülen hizmetlerle ilgili Diyanet Haber’e açıklamalarda bulundu.

Albayrak aşçı, gıda mühendisi, diyetisyen, servis personeli gibi farklı branşlarda toplam 450 kişilik bir grupla hizmet verdiklerini belirterek, "Yemeklerimizin tamamı Türk damak tadına uygun bir şekilde hazırlanmaktadır." dedi.

Mutfakta yaklaşık 30 bin kişiye yemek çıkaracaklarını ifade eden Albayrak, "Menümüz Türk diyetisyenler ve Türk gıda mühendislerimiz tarafından hazırlandı. Yarı açık büfe mahiyetinde ve seçmeli menüler şeklinde ayarlandı." diye konuştu.

- Yerli ürünler tercih ediliyor

Albayrak, mutfakta kullanılan malzemelerin önemli bir kısmının yerli ürünlerden tercih edildiğini dile getirerek, "Yemeklerimizde kullandığımız bakliyatın büyük bir bölümü Türkiye'den üretilen ürünlerden seçilerek Suudi Arabistan'a getirilmiş ve mutfağımızda bu ürünler kullanılmaktadır. Özellikle hacılarımıza sunduğumuz sabah kahvaltılarında peynirimiz, zeytinimiz, ekmek ürünlerimiz yine Türkiye'de ürettiğimiz ve hacımızın damak tadına uygun ürünlerden seçilmektedir." ifadelerine yer verdi.

Hacılarımızın duasını alsak yeter Hacılarımızın duasını alsak yeter

- Günlük kalori miktarına dikkat ediliyor

Albayrak, yemeklerde kullanılan kırmızı ve beyaz etin taze alınıp günlük kullanıldığını belirtti.

Hacı adaylarına sabah kahvaltısı ve akşam yemeği ile birlikte öğlen kumanyası verdiklerini aktaran Albayrak, "Öğle kumanyalarımızda hacılarımızın yiyebileceği hurma, meyve, meyve suyu, ayran, süt ve farklı şekillerde hazırlanmış kekler, paket ekmekler ve kahvaltılıklar mahiyetinde özel ortamlarda günlük olarak hazırlanmaktadır. Hazırlanan bu yemekler günlük alınması gereken kalori miktarına uygun olarak diyetisyenler tarafından belirlenmektedir." şeklinde konuştu.

- "Mutfağımız düzenli olarak denetlenmektedir"

Mutfağın yalnız Türk hacılarına hizmet ettiğini aktaran Albayrak, "Soğuk sıcak zincirine uygun bir şekilde yemek verecek mahiyette çalışmaya devam etmektedir. Mutfağımızın ham madde girişinden gıda çıkışına kadar Türkiye’den gelen gıda mühendisleri tarafından sürekli kontrol edilmektedir. Mutfağımız düzenli olarak denetlenmektedir." dedi.

- 24 saat usulüne göre hizmet sunuluyor

Albayrak şöyle devam etti:

"Mutfağımız 24 saat usulüne göre hizmet vermekte. Hacıya hizmet etmek buradaki parsellerimiz için bir taraftan bereketli ama aynı zamanda zor bir görev. Çünkü hacının gıda konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadan kendi beslenmesine dikkat etmesi ve neticede ibadette güç kuvvet bulması gerekmekte, kardeşlerimiz bu anlamda tamamı yoğun bir gayretle işlerini yapmakta ve gerçekten başarılı bir neticede elde etmektedir."

- Hastalara özel yemek

Hastaların beslenmelerine ayrı bir özen gösterdiklerini belirten Albayrak, "Suudi Arabistan'da hacılarımıza hastane hizmeti verilmekte bu vesile ile de hastanemize mutfağımızda diyet yemeği de çıkarılmaktadır. Özelliklede özel beslenmesi gereken çölyak hastalarımız bulunmakta ve şuana kadar sekiz hastamız var ki onlara da özel mutfağımızda her birine ayrı uygun diyet yemeği hazırlanarak otellerine ulaştırılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Soğuk zincir lojistiği ile 35 bin hacı adayına yemek ikramı yapılıyor Soğuk zincir lojistiği ile 35 bin hacı adayına yemek ikramı yapılıyor

Hazırlanan yemeklerin bozulmalarını önlemek için özel araçlarla otellere sevk edildiğini vurgulayan Albayrak, "Yaklaşık şuan 24 otelimizde merkez mutfağımızdan gelen yemekler sunulmakta ve hacılarımız tarafından ciddi anlamda bir beğeni almaktadır. İnşallah nihayete kadar bu hizmeti bu şekilde devam etmesini Rabbimizden niyaz ediyorum." şeklinde konuştu.