İl ve ilçe müftülükleri bünyesinde 7 hafta boyunca sürecek Yaz Kur'an Kurslarında bugün eğitime başlandı.

Çocuk ve gençlerin yoğun ilgi gösterdiği kurslarda, Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgilerin öğrenilmesinin yanı sıra sosyal, kültürel ve sportif etkinlikler de yapılıyor.

Camiler, kurs merkezleri veya "www.diyanet.gov.tr" internet adresi üzerinden eğitimin başladığı ilk hafta boyunca da devam edecek kayıtlara 4-22 yaş kişiler başvurabiliyor.


Adıyaman

Kentte belirlenen 800 noktada çocuklar 7 hafta boyunca kurs görecek.

Emir Sultan Camii'nde gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Müftü Vekili Mehmet Fehmi Sevil, kursların bugün itibariyle başladığını söyledi.

Konteyner kentler, camiler ve mescitlerde kursa başladıklarını aktaran, Sevil, "16 Ağustos'a kadar 7 haftalık süreçte yaz Kur'an kursumuz devam edecek. İnşallah camilerimizde, Kur'an Kurslarımızda, konteyner kentlerde, prefabrik mescitlerde, Adıyaman'ımız genelinde kurslarımız başlamış oldu. Çocuklarımız için verimli bir dönem geçmesini temenni ediyorum." dedi.

Ailelere çocukların kurslara yönlendirilmesi noktasında çağrıda bulunan Sevil, "Ebeveynler, dedeler, nineler olarak çocuklarımızın ellerinden tutup onları kurslarımıza getirmelerini bekliyoruz. İl genelinde 800 civarında mekanımızda, camilerde kuran kurslarında eğitim görülecek. Kur'an kurslarımızda tabi dinimizin temel kitabı olan Kur'an-ı Kerim, ibadet, namaz, oruç bunun yanında Peygamber Efendimizin hayatı öğretilecek." diye konuştu.


Diyarbakır, Siirt ve Batman

Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen yaz Kur'an kursları Diyarbakır, Siirt ve Batman'da başladı.

Diyarbakır Müftülüğünden alınan bilgiye göre, il genelinde 2 bin 94 cami ve Kur'an kursunda açılan kurslara ilk gün 25 bin 914 öğrenci katıldı.

Bağlar İlçe Müftüsü Mahmut Yıldızbaş, Şefik Efendi Camii'nde düzenlenen yaz Kur'an kursunu ziyaret etti, öğrencilerle görüştü.

Yıldızbaş, kursların tüm cami ve Kur'an kurslarında açıldığını, kayıtlarının devam ettiğini söyledi.

Geçen yıl ilçelerinde 8 bin öğrenciye eğitim verdiklerini ifade eden Yıldızbaş, bu yıl hedeflerinin 10 bin öğrenciyi kurslardan faydalandırmak olduğunu belirtti.

Yıldızbaş, "Yaz Kur'an kurslarında sadece dini eğitim verilmiyor. Aynı zamanda milli, manevi, ahlaki olarak çocuklarımızın gelişmesi için çeşitli programlar hazırlandı. Çocuklar bir taraftan Kur'an-ı Kerim ve temel dini bilgiler öğrenecekler, bir taraftan da yaz tatilinde sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetlerde bulunacaklar." dedi.

- Siirt

Siirt'te yaz Kur'an kurslarında eğitime başlandı.

Merkez Hacı Fethi Serin Camisinde din görevlisi Muhammed Aygan, bugün itibarıyla kent genelinde başlayan kurslara gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirtti.

Aygan, çocukların yaz sezonunu en güzel şekilde değerlendirmeleri için eğitimin yanı sıra sosyal etkinlikler de gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Halid Bin Velid Camii'nde din görevlisi Hüseyin Şen de öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği kursların bugün büyük bir heyecanla başladığını söyledi.

- Batman

Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş, Yıldız Camisi'nde gazetecilere, kurslarda çocuklara Kur'an-ı Kerim, Hazreti Muhammed'in hayatı, temel dini bilgiler ve güzel ahlakla ilgili eğitim verileceğini söyledi.

"Camiler 1,5 ay boyunca çocuk sesleriyle şenlenecek." diyen Durmuş, kurslara yoğun katılım beklediklerini belirtti.


Muş

Muş'ta, Diyanet İşleri Bakanlığınca düzenlenen yaz Kur'an kurslarına kaydolan çocuklara yönelik eğitimlere başlandı.

Merkez Hürriyet Mahallesi'ndeki Tuba Camii'nde düzenlenen programda konuşan İl Müftüsü İbrahim Halil Demir, çocukların eğitimin yanı sıra eğlenmeye, spora da ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Kursa gelen öğrencilerin Gençlik ve Spor Müdürlüğüne ait futbol, basketbol, voleybol eğitimleri ve yüzme havuzlarından da faydalanacağını belirten Demir, şöyle konuştu:

"Bu sene müftülüğümüzde spor kulübü de kurduk. Öğrencilerimiz, toplumumuzun en çok ihtiyacı olan şefkat ve merhameti camide ve Kur'an kurslarımızda öğrenecekler. Camiler aynı zamanda çocuklarımızın birbirleriyle rahatlıkla iletişim kuracak ortamları sağlayacak. Hem sosyal aktiviteyle hem de gençlik liderleriyle, sporla bu çocuklarımızın birbirleriyle diyalog kurmalarını sağlayacağız. Camiye gelen çocuklarımız okullarında daha başarılı oluyorlar. Bütün kurslarımız, bütün camilerimiz Muş halkına açıktır."

Gençlik ve Spor İl Müdürü Mehmet Arif Taşdemir ise kurstaki çocukları tesislerde ağırlayacaklarını dile getirerek, farklı branşlarda aktivitelere katılmalarını sağlayacaklarını aktardı.

Çocuğu kursa gelen anne Elif Baskın da çocukların İslam'ı hakkıyla öğrenebilmeleri, Allah'ın kelamıyla tanışmaları için kursa gönderdiklerini bildirerek, "Devletimiz güzel bir imkan sağlamış. Biz de bundan faydalanmak için çocuklarımızı gönderiyoruz." dedi.

Müftü Demir, katılımcılar ve çocuklar, daha sonra İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında hayatını kaybedenler için dua etti.


Konya

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her sene camilerde ve Kur'an kurslarında milyonlarca çocuğun Kur’an-ı Kerim ve dini bilgiler öğrendiği  “2024 Yılı Yaz Kur’an Kursları”  açılış programı Selçuklu Merkez Camii'nde düzenlenen programla yapıldı.

İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program da selamlama ve açılış konuşmasını Selçuklu İlçe Müftü Vekili Musa İmamoğlu yaptı.

Daha sonra kürsüye gelen İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Öge, camilerin ve kursların, Yaz Kur’an Kursları sayesinde şenleneceğine vurgu yaparak çocuklar için yaz boyu planlanan etkinliklerden bahsetti.

Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop öğrenci ve velilerine hitap ederek, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın doğru ve sahih dini bilgiyi çocuklara ve toplumun her kesimine aktardığını ifade etti.

Açılış programı, sahne gösterileri, mehteran takımı gösterisi, çocukların mini oyunları ve öğrencilerin yaptığı dua ile sona erdi.


Rize

Okulların tatile girmesiyle tüm yurtta olduğu gibi Rize’de de yaz Kur'an kursları büyük bir heyecanla başladı. Tüm cami ve Kur’an kurslarının kapıları çocuklar için açıldı.

Yaz Kur'an Kurslarına başlayan öğrenciler için açılış merasimi düzenlendi.

5-13

Rize Gülbahar Mahallesi Merkez Camii bahçesindeki program Yaz Kur’an Kursu öğrencisi Batur Baltacı’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

1-43

Programa katılan Vali Vekili Hatice Cemre İncesu, “Kur’an-ı Kerim bizim kitabımız, rehberimiz ve yol göstericimiz. Allah-u Teala bize böyle bir rehber indirerek aslında hem sosyal hayatımızı hem ekonomik hayatımızı hem dini hayatımızı ve hem de hayatımız boyunca ihtiyacımız olan tüm bilgileri bize göndermiş. Biz bu kitabı öğrenerek, okuyarak bize neler anlatmak istediğini bu Kur’an kursları vesilesi ile öğreniyor, hayatımıza bir düzen getiriyoruz. Sizler de küçük yaşınızda bu kurslara katılarak hayatınıza çok güzel bir anlam kazandırmış olacaksınız. Bu kursların sizler açısından hayırlı olmasını diliyorum. Tabi okullar bitti, yaz tatiline geçtiniz. Tatilde hem dinleneceksiniz hem böyle Kur’an kursuna katılarak temel dini bilgileri öğreneceksiniz. Bunun yanında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün de yaz spor okullarına katılım sağlayabileceksiniz. Bunlar bizim açımızdan çok önemli aktiviteler. Bunların hakkını verirseniz hem yazın dinlenmiş olursunuz hem de çok güzel aktiviteler gerçekleştirerek hayatınıza büyük katkılar sunmuş olursunuz. Bu sürece emeği geçen başta İl Müftülüğümüze, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze, Rize Belediyemize ve bu kursların idamesini sağlayacak olan hocalarımıza emekleri için teşekkür ediyor, güzel bir tatil geçirmenizi diliyorum.” dedi.

2-36

İl Müftüsü Naci Çakmakçı ise, “Bugün bu saatlerde ülkemizin tüm camilerinde farklı bir heyecan yaşanıyor. Biz de bugün bu camimizin önünde Yaz Kur’an kurslarının açılışını gerçekleştirerek güzel bir ana şahitlik ediyoruz Bugün başlayan Yaz Kur’an kurslarımız 16 Ağustos’a kadar devam edecek ve günde 4 saat boyunca sosyal etkinlikler eşliğinde sizleri camilerimizde Kur’an kurslarımızda misafir edeceğiz. Bu yıl biraz daha farklı olarak yaz kurslarının sonunda sizleri çeşitli hediyelerle ödüllendireceğiz. Ama bunun için derslere düzenli olarak devam etmeniz, çok çalışmanız gerekiyor. Bununla birlikte Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüzün katkılarıyla masa tenisi ve basketbol gibi spor etkinliklerine katılma şansınız olacak. Yaz kurslarımızın hayırlı olmasını temenni ediyor, destekleri için başta sayın Valimiz olmak üzere, Belediye Başkanımız, Gençlik ve Spor İl Müdürümüz, Milli Eğitim Müdürümüz ve bu işe gönülden destek veren herkese teşekkür ediyor, 7 hafta boyunca yoğun bir tempoda çalışacak tüm din görevlilerimize ve öğrencilerimize başarılar diliyorum." şeklinde konuştu.

3-38

Program sonunda Vali Vekili Hatice Cemre İncesu ve diğer katılımcılar tarafından öğrencilere kitap hediye edildi. Türkiye Diyanet Vakfı Rize Şubesi ve Türk Kızılay Rize Şubesi tarafından da çeşitli ikramlarda bulunuldu.


Giresun

Giresun İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay, yaz Kur’an kurslarını ziyaret ederek öğrencilerle bir süre sohbet etti.

Giresun’da Yaz Kur’an Kurslarına Yoğun Ilgi 05

Kur’an’ın rahmet yüklü mesajlarını çocuklara aktarmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten İl Müftüsü Kılıçbay, “Hayırlı nesiller yetiştirmemize katkı sağlayacak, gözümüzün nuru evlatlarımızı Kur’an’la ve Hz. Muhammed’in (sas) örnek hayatıyla buluşturacak bir zaman dilimi daha başladı. Yavrularımız, Yüce Rabbimizi daha iyi tanıyacaklar. İmanı ve İslam’ı tertemiz kalplerine nakşedecekler. Kur’an’ın istediği, Peygamberimizin de yaşayarak gösterdiği doğruluk ve dürüstlüğü, şefkat ve merhameti, sevgi ve saygıyı, hak ve adaleti, paylaşma ve yardımlaşmayı, kardeşlik ve muhabbeti, ahlaki erdemleri ve değerleri daha derinden kavrayacaklar. Okumanın değerini, ilmin önemini hissedecekler. Kur’an kurslarımızda kayıt işlemleri 8 Temmuz’a kadar sürecek. Bu yıl ‘Elif, Be, Te, Se, Cim Başlıyor Kur’an Sevincim’ temasıyla açılan kurslarımıza tüm yavrularımızı bekliyoruz.” diye konuştu.

Ziyaretler sırasında İl Müftüsü Selçuk Kılıçbay’a, İl Müftü Yardımcısı Özlem Gülbe ve Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Ali Osman Yılmaz eşlik etti.

Giresun’da Yaz Kur’an Kurslarına Yoğun Ilgi 04

Espiye’de Kur'an kursu sevinci

Espiye'de başlayan Kur'an kurslarını ziyaret eden Müftü Osman Gülbe, çocuklara ve gençlere Kur'an-ı Kerim dersinin yanı sıra temel dini bilgiler, temel inanç esasları ve toplumsal hayata yönelik ahlaki bilgiler içerikli dersler verileceğini söyledi.

Gülbe, "Her bir camimizde açılan yaz Kur'an kurslarını fırsat bilmeliyiz. Yavrularımızın bu kurslara katılmasına öncülük etmeliyiz." dedi.

Kur'an kursların 16 Ağustosta sona ereceğini belirten Gülbe, çocukların temel dini bilgiler, Kur'an-ı Kerim, değerler eğitimi, cami ve din görevlisi ile tanışmaları ve bu konularda bilgi sahibi olmaları açısından kursların önemli olduğuna belirtti.


Çankırı

Çankırı İl Müftülüğü tarafından Astarlızade Hilmi Efendi Camii'nde 2024 Yılı Yaz Kur'an Kursları için açılış programı düzenlendi.

2-38

Açılış programında konuşan İl Müftüsü Mehmet Şahin, "Yaz Kur’an kurslarımız, çocuklarımızın dini eğitimlerini pekiştirmeleri ve manevi değerlerini güçlendirmeleri için büyük bir fırsattır. Bu kurslarda Kur’an-ı Kerim okumayı öğrenecek, İslam'ın temel bilgilerini kavrayacak ve ahlaki değerlerimizi benimseyeceklerdir. Yaz tatilini en verimli şekilde değerlendirmek için camilerimize ve Kur'an kurslarımıza bekliyoruz." dedi.

Program, öğrencilerin düzenlediği çeşitli etkinliklerle devam etti. Etkinliklerde çocuklar Kur'an-ı Kerim tilaveti, ilahiler ve çeşitli gösteriler sundular. Açılış programı, katılımcılara yapılan ikram ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.