Edirne

Edirne şehri, Balkan Yarımadası’nın güneydoğu uzantısını teşkil eden Trakya kesiminde, Tunca ile Arda nehirlerinin Meriç’e ulaştığı yer yakınında, Tunca’nın Meriç’e kavuşmasından önce meydana gelen kavis içinde bulunmaktadır. Edirne’nin bulunduğu yerde, Trak kabilelerinin açık bir şehir veya pazar yeri kurduğu, sonradan buranın Makedonlar ve Romalılar tarafından genişletildiği düşünülmektedir. Şehir II. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslam kaynaklarında ise Hadrianopolis, “Edrenos” ve “Edrenabolu” olarak kaydedilmiştir. I. Murat zamanında “Edrene” şekli benimsenmiş ve uzun süre bu tarzda anıldıktan sonra muhtemelen XVIII. yüzyıldan itibaren “Edirne” olarak telaffuz edilmeye başlanmıştır.

Edirne’nin fethi, Avrupa ve Türk tarihi için bir dönüm noktası teşkil etmiş ve Osmanlı Devleti’ne, İstanbul’a yapılacak bir hareket için büyük bir stratejik üstünlük sağlamıştır.

Edirne, Türkler’in Rumeli fetihlerinde birinci derecede rol alarak merkezî bir hareket üssü haline gelmiştir. Edirne, eserlerle süslenmiş ve dünya tarihinde adları anılan meşhur şehirler arasında yer almıştır.