Ön Söz
Aile, çocukluktan gençliğe, yetişkinlikten yaşlılığa uzanan hayat serüveninin her adımında insanı anlamla tanıştıran muhteşem birlikteliğin adıdır. Farklı hayatları aynı çatı altında buluşturan aile, aralarında dokuduğu bağlarla onların birbirlerine geçmelerini, birbirlerini bütünlemelerini ve güçlenmelerini sağlar. Başka evlerde yaşasalar bile, aslında görünmez bir cam çatı altında birleşen insanlar olarak akrabalar da bu bağların birer ilmeğidir. İnsan, ailesi ve akrabaları sayesinde korunup kollanmanın, sevilip sayılmanın, güvenip inanmanın, acıyı da mutluluğu da paylaşmanın, huzura kavuşmanın tadına varır. Ahlâkını, inancını, kültürünü, geleneğini ve değerlerini ailesinden miras alır. Duyguları aile okulunda öğrenir, ilk alışkanlıklarını orada kazanır, ilk çarelerini orada dener. Kısacası aile demek birlik demektir; birlikte dirlik demektir…

Modern zamanların aile üzerindeki en derin etkisi, birlik duygusunu zedeleyerek aile bağlarını gevşetmesi ve insanı yalnızlığa itmesidir. Ekonomik özgürlüğe sahip aile bireylerinin, hayatlarını dilediğince sürdürebilen bağımsız insanlar olma iddiasıyla birbirlerinden uzaklaşması, modern toplumların en acı tecrübelerinden biridir. Halbuki aile bireyleri birbirlerine sadece maddi anlamda değil, aynı zamanda manevi anlamda da muhtaçtır. Sadece birbirlerini yedirip giydirmekle, barındırıp geçindirmekle değil, duygusal ve zihinsel anlamda besleyip büyütmekle de sorumludur. “Birlikte ama yalnız” yaşamak değil, “bir ve beraber” yaşamaktır aile…

Aile birlikteliğinin kalıcı olması ve mutluluk getirmesi, yaş ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin aile içinde her bireyin sevgi ve saygı görmesi ile yakından ilişkilidir. Aile bireylerinin kendilerine has karakterleri, tecrübeleri, öncelikleri, hayalleri, fikir ve idealleri olması doğaldır. Aile huzuru ancak bütün bu farklılıkları tanımakla, onları zenginliğe dönüştüren bir hassasiyet göstermekle ve sağlıklı bir iletişim örgüsü kurmakla sağlanabilir.

İşte bu noktadan hareketle elinizdeki çalışma, ailenin kurulması, korunması ve güçlendirilmesi adına sosyal bilimlerin ve dinî kaynakların danışmanlığına müracaat etmeyi; bir yuvanın karşılaştığı risk alanlarını dikkate almak suretiyle sorunlara dair çözüm önerileri sunmayı amaçlamaktadır. Bizleri yüreklendirmekte; aile değerlerimizi hatırlamaya, ailemiz hakkında sorumluluk üstlenmeye ve daha mutlu, güvenli, dayanımlı yuvalar için emek vermeye davet etmektedir.

Ailem Epub3