ÖN SÖZ

Hz. Âdem’den son peygamber Muhammed aleyhisselâm’a kadar ilâhî tebliğin değişmeyen unsuru iman esasları olmuştur. Allah Teâlâ insanlığa gönderdiği son vahiy Kur’ân-ı Kerim’in pek çok âyetinde ebedî kurtuluşun anahtarını oluşturan iman esaslarını bize bildirdiği gibi, Resûl-i Ekrem de bir sahâbî görünümüne bürünerek kendisine gelen Cebrâil’in “İman nedir?” sorusu üzerine “Allah’a, Allah’ın meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine ve âhiret gününe inanman, bir de hayrı ve şerriyle kadere iman etmendir” buyurarak bu esasları en özlü biçimde ifade etmiştir.

İman esasları, İslâm âlimleri tarafından “usûlü’d-dîn” (dinin temelleri) olarak isimlendirilmiştir. Diğer bütün esaslar Allah’a imana dayandığı, O’na iman edilmedikçe diğer esaslardan bahsedilemeyeceği için Allah’a iman “aslü’l-usûl” (dinin temel direği) olarak bilinmiştir.

Allah inancını konu edinen elinizdeki eserde işlenecek konular Allah’ın varlığı, isimleri ve sıfatları şeklinde üç temel başlık halinde ele alınmıştır. Bu hususlar temel kaynaklar ışığında ortaya konulmaya çalışılırken özellikle Kur’ân-ı Kerim ile Hz. Peygamber’in sahih hadislerine dayanmaya özen gösterilmiş, konular aşırı ayrıntılara ve mezhepler arasındaki görüş farklılıklarına girmeden anlatılmaya gayret edilmiştir.

Bu eserin hazırlanması ve yayımlanmasına vesile olan Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri ile diğer emeği geçenlere, ayrıca fikrî katkısını esirgemeyen arkadaşım Kadir Gömbeyaz’a teşekkür etmeyi borç bilirim. Gayret bizden, muvaffakiyet Allah’tandır.

Ulvi Murat KILAVUZ

Bursa 2013

Allaha Iman Epub3