ÖN SÖZ

Bugün hiç kuşkusuz bilim ve teknolojinin baş döndürücü bir hızla geliştiği bir çağda yaşıyoruz. Bu gelişmeler, günümüz insanına pek çok fırsat sunduğu gibi onu devasa sorunlarla da yüzleşmek zorunda bırakmaktadır. İletişim teknolojilerindeki ilerleme, sınırları ortadan kaldırmış ve dünyayı küçük bir köye dönüştürmüştür. Bu durum, çağdaş insanı pek çok kültür ve inançla buluşma ve bir arada yaşama durumuyla karşı karşıya getirmiştir.

Maddî olanın nihaî bir hedef gibi takdim edildiği modern dünya görüşü, insan için hayatı anlamlı kılma yollarından biri olan dinî inanç ve değerlerin ciddi bir erozyonuna yol açmıştır. Hakikatte çağdaş insanın önüne bir kurtuluş ve mutluluk reçetesi gibi sunulsa da onun hiçbir derdine deva olamamış, onu aşkın değerlerden uzaklaştırarak kozmik bir yalnızlığa itmiştir.

Mâneviyattan yoksun kalan insan, içine düştüğü yalnızlığın ve bîçareliğin şokunu atlatmaya çalışırken aşkın değerlerle yeniden iletişime geçmek yerine, bu boşluğu sahte mutluluklarla doldurmayı denemiştir. Günümüz dünyasında satanizm, reenkarnasyon, yoga, falcılık, kehanet, ufoculuk gibi izleri tarihte olan ama çağdaş görünümlü oluşumlar, insanımızın düştüğü sıkıntı ve bunalımları aşmada bir reçete gibi sunulmuştur. Pek çok insan, yaratıcıya bağlanmanın verdiği hazzı yaşamak yerine, bu sahte uygulamalardan medet ummaya başlamıştır.

Günümüz insanı, karşılaştığı maddî ve mânevî sıkıntılar ve bu sıkıntıların yol açtığı bunalımı aşmada, gerçek ve kalıcı değerlere sarılmak yerine çağdaş görünümlü oluşumlara yönelmektedir. Bu ise çoğu kere dertlerine çare olmak yerine, sürüklendikleri uçurumu daha da derinleştirmektedir.

Yaşadığımız çevreden, beslenme alışkanlıklarımıza kadar pek çok yanlış tutum ve davranışın yol açtığı hastalıkların tedavisinde bile, modern tıbba başvurmak yerine, birtakım büyücülerden, falcılardan ya da sözüm ona şifa dağıtıcılarından medet umulmaktadır. Bu durum, insana istediği mânevî tatmini sağlamadığı gibi, onu inançlarından uzaklaştırmakta ve din dışı arayışları bir nevi alternatif olarak sunmaktadır.

Elinizdeki bu kitap, içerik itibariyle birbirinden farklı olsa da, insanların günlük hayatta karşılaştıkları problemlere temas etmesi itibariyle muhteva açısından güncel konuları içermektedir. Kuşkusuz iletişim teknolojilerinin yaygın kullanımı, insanları inanç konusunda pek çok problemle yüzleşmek zorunda bırakmıştır. Bu çalışma, karşılaşılan bütün problemleri ele alma iddiası taşımasa da, öne çıkan bazı problemleri ele almış, tahlil etmiş ve olabildiğince mâkul cevaplar vermeye çalışmıştır.

Ele alınan başlıkların çeşitlilik arz etmesi ve muhteva itibariyle birbirinden farklılık taşıması sebebiyle bazı temel konular maddeler hâlinde başlığa taşınmış ve alt başlıklarda da o konu ekseninde şekillenen güncel sorulara cevaplar aranmıştır. Ancak tartışılan konuların giriftliği dikkate alındığında, ortaya konulan değerlendirmeler her insan için tatmin edici olma iddiası içermese de yine de ele aldığı konulara mâkul açıklama getirme iddiası taşımaktadır.

Bu çalışmaya yayım aşamasına gelinceye kadar pek çok kişinin emeği geçti. Başlıkların tespit ve oluşturulmasından tutun da muhtevanın şekillendirilmesine kadar yardım ve desteklerini esirgemeyen meslektaşlarım Doç. Dr. Murat Serdar ve Y. Doç. Dr. Harun Işık ve araştırma görevlisi Sibel Kaya ve Muhammed Çiftçi’ye ayrı ayrı teşekkür ederim. Ayrıca “günümüz inanç problemleri” dersinde her konuyu en ince ayrıntısına kadar tartışma imkânı bulduğum ve görüşlerini cömertçe ifade etmekten kaçınmayan 2012 yılı son sınıf öğrencilerine müteşekkirim.

Temel YEŞİLYURT

Kayseri 2013

Cagdas Inanc Problemleri Epub3