ÖN SÖZ

“Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım.” (Bakara, 2/30) buyurarak Hz. Âdem’e hayat bahşeden Rabbimiz, Havva validemizi ona yoldaş eylemiştir. En güzel surette yarattığı bu iki kıymetli varlığı birbirini tamamlayan eşler kılmış, aralarında merhamet ve muhabbet bağları yaratmıştır. Onları cennetinde ağırlamış, şeytana karşı her ikisini de uyarmıştır. İki eş, birlikte imtihan sürecinden geçmiş, ilahî yasağı birlikte çiğnemiş, birlikte tevbe edip Yüce Yaratan’a sığınmış ve dünya hayatına beraberce adım atmışlardır.

Ne yazık ki ilahî huzurda kul olarak gördükleri bu eş değer muamele dünya hayatında devam etmemiş, insanlık tarihi, kadının haklarının ve saygınlığının ihlâl edildiği, merhamet ve adaletin terk edildiği nice ibretlik sahneye şahit olmuştur. Kadını uğursuzluk sebebi sayan ve şeytanla ilişkilendiren cahiliyye zihniyeti, asırlar boyu pek çok coğrafyada varlığını sürdürmüş, Hz. Peygamber’in tebliğinden önce de toplumu esir almıştır.

İslam diniyle Cenâb-ı Hak, kullarına son bir defa daha peygamber göndermiş ve kadınların insan olmakla taşıdığı öz değerden ve haklardan söz etmiştir. Bir eşya kadar bile değer görmezken, şikâyetleri vahye konu olan kıymetli birer birey hâline gelen kadınlar, fikirlerine ve tercihlerine saygı duyan bir Peygamber sayesinde saygın bir konuma yükselmişlerdir. Eğitimden sağlığa, ticaretten siyasete hayatın her sahasında kendilerine yer bulmuş, tecrübelerini aktarma imkânı elde etmişlerdir.

Kadınlar için huzurun ve güvenin kaynağı olmuştur Hz. Peygamber. Haklarını koruyup gözeterek onları “Allah’ın emaneti” olarak tanımlamış, erkekleri onlara karşı davranışları konusunda uyarmıştır. Ayette de belirtildiği gibi, kadın ve erkeğin dünya hayatında “veli” yani birbirleriyle yardımlaşan, birbirlerini cennete taşıyan dost ve destek insanlar olmalarını arzu etmiş, onlara bu yolda rehberlik etmiştir. Sevgili peygamberimiz, İslam’ın kadına bakışını izah etmiş, bu bakışın hayata yansımalarını bizzat uygulamalarıyla göstermiştir. Onun hikmet ve rahmet dolu dünyasını ve çağlar üstü örnekliğini günümüz insanına ulaştırmayı amaçlayan “Hadislerle İslam” külliyatından derlenen bu eserin okuyucularımıza faydalı olmasını temenni ediyoruz.

Diyanet İşleri Başkanlığı

Hadislerle Kadin Epub3