TAKDİM
İnsanlığın varoluş sürecinden bu yana kadın, farklı yönleriyle en çok tartışılan konulardan biri olmuştur. Batıl inanışların ve yerleşik kültürlerin etkisiyle kadın, kimi zaman ilimden, sosyal hayattan ve doğal kimliğinden soyutlanmak istenmiş, kimi zaman da okuması, öğrenmesi, düşünmesi yasaklanmış, ilahi öğretiye ters biçimde ve zıtlıklar içerisinde ‘öteki’ kabul edilmiştir.

Tarihsel süreç içinde kadın konusunda üretilen bilginin bireysel ve toplumsal alana yansıması da kolay olmamıştır. Özellikle İslam’ın kadın tasavvuru ve bu tasavvur bağlamında kadınlara ilişkin hükümler, son iki asırdır Batı ve İslam dünyasında geniş çaplı tartışmalara ve sonuçta savunmacı ve tepkisel anlayışlara sahip yayınların neşredilmesine yol açmıştır. İslam’ın özüyle ve kadının öz kimliğiyle de bağdaşmayan bu tutum, hayatın ritmini bozmuş, bireysel ve ailevi huzursuzlukları artırmıştır. Neticede bundan en çok insanlık zarar görmüştür.

Oysa İslam nazarında kadın, erkekle birlikte “oku!” emrinin ilk muhatabı, el üstünde tutulması gereken bir emanet, güzel muamele edilmeyi hak eden bir eş ve ayakları altına cennet serilen bir annedir.

Toplumun huzuru ve aydınlık dolu bir gelecek; kadının hukukunun korunması, eğitim, sosyal, ekonomik, kültürel v.b. alanlardaki konumunun güçlendirilmesiyle yakından ilgilidir.

Kadın konusu aktüalitesini korumaya devam ettiği sürece, bu alandaki tartışmalar ve yayınlar da ilgi görmeye devam edecektir. Ancak kadın konulu yayınların kısır tartışmaların girdabına girmeden, metodik, bilimsel ve sağlıklı bir zeminde ele alınması da bir zorunluluktur. Zira kadın konusunda üretilen bilgi ve yayın müktesebatında; popülizm, ticari beklenti v.b. yanlış anlayışlardan uzak, bilimsel bir üst bakışa ihtiyaç vardır. Bu anlamda kadın konulu yayınları değerlendiren ilmi toplantıların yaygınlaşması ileriki dönemlerde yapılacak yayınlara zemin oluşturma ve bu alandaki ihtiyaçları karşılama açısından son derece önemlidir. Son dönemde kadın konulu yayınları değerlendiren ilmi toplantıların artması da memnuniyet vericidir.

Diyanet İşleri Başkanlığımız, kadınların dini bilgi düzeylerinin artırılmasını, kadına yönelik ayrımcılık ve olumsuz davranışları önlemeyi, kadın sorunlarının çözümünde aktif rol almayı kalıcı bir politika olarak benimsemekte, kadın sorunlarıyla ilgili ilmi çalışmaları desteklemekte ve bu amaçla kadın ve aile sorunlarıyla ilgili çalışmalar yürüten çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmaktadır. Başkanlığımız Dini Yayınlar Genel Müdürlüğünce 02-04 Aralık 2011 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen V. Dini Yayınlar Kongresinin ana temasını da “Kadın Konulu Dini Yayınlar” oluşturmuştur.

Başkanlığımız süreli yayınlarında yer alan kadın konulu makalelerin derlenmesiyle oluşan elinizdeki bu eser de kadın konulu dini yayınlar alanındaki müktesebatımıza katkı sağlamak ve kadınla ilgili sorunların çözümüne dini açıdan yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır. Bu mütevazı çalışmanın, okuyucularımıza faydalı olması dileklerimle.

Dr. Yüksel Salman
Dini Yayınlar Genel Müdürü

Kadin Ve Aile Yazilari Epub3